2019. augusztus 24., szombat - Bertalan

Ősszel jöhet a komolyabb változás az ingatlanpiacon

2019-08-01 128

A nyári hónapok már nem hoznak már nagyobb rohamot az ingatlanpiacon. Az árak viszont egyelőre nem emelkednek tovább, miközben az értékesítési idők egyre hosszabbak.  Jelentős megtorpanásra került sor az elmúlt hónapokban a X. és XVII. kerületek ingatlanpiacán, melyet a CSOK-változásokkal kapcsolatos kivárás okozott. „

Sokan készítették elő ingatlanvásárlásukat július 1-jére az akkor életbe lépő törvény miatt, ugyanakkor a babaváró hitel és a használt lakásokhoz kapcsolódó CSOK hatása nagyobb mértékben nem észlelhető egyelőre” – fogalmazott Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A nyári hónapokban nem is tartja már valószínűnek a kereslet jelentősebb mértékű élénkülését, inkább csak az “őszi időszak hozhat mozgalmasabb heteket”. Az árak jelenleg nem emelkednek tovább, legfeljebb csak azt mondhatjuk, hogy mérséklődik az alkuképesség. Lakások esetén 0-5 százalékos, míg a családi házaknál 2-7 százalékos alkuval lehet most számolni. Az átlagos értékesítési idő inkább csak a korszerűtlenebb, ár-érték arányt tekintve kevésbé kedvező ingatlanok esetében növekszik – tette hozzá a szakértő.

Az újépítésű, illetve felújított vagy korszerű, minőségi, költözhető ingatlanokat viszont az átlagosnál gyorsabban lehet értékesíteni. Olyannyira, hogy ezek akár hirdetési áron is elkelnek. Emellett még a nem túl nagy, a családtámogató hitelekkel vásárlók számára megfelelő méretű lakások és házak is keresetté váltak.

Az ingatlanközvetítő felhívta a figyelmet arra is, hogy az ingatlan elhelyezkedése mellett egyre fontosabbá válik annak állapota a vevők számára, és önmagában a lokáció már nem is feltétlenül jelent magasabb árat. Természetesen lényeges tényező a vásárlóknak a “kertvárosi miliő” is, különösen az olyan patinás városrészek esetében, mint Rákosliget vagy Felső-Rákoshegy.

Az építési telkek árait tekintve ezért az említett városrészekben jelentős különbséget lehet tapasztalni a kerületi átlaghoz képest: adottságtól függően akár 30 százalékkal magasabb telekárakkal találkozhatunk.

De nem csak a kertvárosi, családi házakat keresik a vevők, hanem a kőbányai Óhegy és Újhegy lakótelepei is felkapottak, és persze drágábbak is - elsősorban a környező kerületek magasabb ingatlanárai következtében -, miközben a metró közelsége vonzóvá teszi a Gyakorló utcai lakótelepet. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy vannak kevésbé keresett részei is a két kerületnek, ilyen például Alsó-Rákoshegy, elsősorban az ott található ingatlanok vegyes megjelenése és a lakóközösség miatt.

Ami a vevőket illeti, nagyobb részük most már hitelt vesz fel ingatlanvásárláshoz, igaz ennek összege ritkán haladja meg a 10 millió forintot. A befektetők jelenléte eközben egyre kevésbé hangsúlyos, ahogy fogynak a jó árú ingatlanok. Továbbértékesítés esetén mind kisebb haszonnal számolhatnak, ráadásul a felújítást nehezíti a munkaerőhiány is, de lakáskiadásnál is egyre hosszabbra nyúlik a megtérülési idő.

Az árak egyébként stagnálnak a bérlakások piacán, annak ellenére, hogy a kereslet még mindig erőteljes. Mint Kántor Istvánné megjegyzete: ma azt az ingatlant is ki lehet adni - bár nyomott áron -, amire 5-10 éve még lehetetlen lett volna bérlőt találni. A kétszobás lakások bérleti díjai jelenleg 120-150 ezer forint között mozognak.

A bérleti díjak kapcsán azt is megjegyezte, hogy bár a tulajdonosok többségének nemigen jutna eszébe most emelni a bérleti díjakat - főleg nem a sajtóban emlegetett 15 százalékos mértékben -, de a felvételi ponthatárok kihirdetése miatt kitört médiahisztéria hatására akadhat majd, aki megpróbálkozik akár ilyen mértékű bérleti díj emeléssel is.

Mindenesetre az ingatlanpiacon nagyobb rohamra nem számít már a nyári hónapokban a szakértő, inkább őszre várja a jelentősebb változásokat. Annak ellenére, hogy véleménye szerint a vásárlók - köztük a használt ingatlanok CSOK-hiteles vásárlói is - megfontoltabban vágnak bele a tranzakciókba, és így hosszabb értékesítési időkre lehet majd számítani a jövőben.

(Balla Ingatlan)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Augusztus 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Népszerű tartalmak

Error: No articles to display

Tartalom galéria

80 000 Ft-al járhat jobban

80 000 Ft-al járhat jobban

More details
Így áll Budapest a zöld irodák terén

Így áll Budapest a zöld irodák terén

More details
Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

More details
Garantáltan előnyös, ha most vált

Garantáltan előnyös, ha most vált

More details
Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

More details
Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

More details
Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

More details
Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

More details
Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

More details