2024. május 10., péntek - Ármin

Bûnös fájlok

2010-02-22 1627
Hasonlóan a terjedő európai gyakorlathoz, a szerzői jogvédők Magyarországon is a törvény szigorával tiltanák le a netről az illegális letöltőket. Az internet monitorozását azonban aligha lehet a személységi jogok megsértése nélkül gyakorolni.
Ráadásul a megvalósítás tetemes technikai költségeit végül alighanem a fogyasztóknak kellene megfizetniük. S az is könnyen megeshet, hogy hosszú távon az egész erőfeszítés hiábavalónak bizonyul. Azaz a macska-egér játék helyett talán célszerûbb lenne, ha a zene- és a filmipar inkább mûködőképes üzleti modelleken törné a fejét.

Egészséges nőknek kötelező szoptatni. Ez a lényegre törő mondat az 1794-es porosz törvénykönyvből való, amely több mint 19 ezer hasonlóan konkrét szakaszban tett kísérletet a mindennapi élet teljes körû szabályozására. Az Allgemeines Landrecht a mai jogtörténeti felfogás szerint gigantikus torzszülemény volt, amely a bírói mérlegelés kockázatát szerette volna kiiktatni az ítélkezésből, egyértelmû utasítást adva minden eshetőségre. „Ami a palánkokra mondatott, az vonatkozik a léckerítésekre is” – szögezte le például. A gyermekgyilkosságot pedig 115 külön szakaszban rendezte, biztos, ami biztos.

Bár a porosz kísérlet több mint száz évig érvényben volt, egyértelmûen zsákutcának bizonyult, hiszen pont azt bizonyította be, hogy nem lehet az életet előre szabályozni. Hasonló buzgalommal kellene most újabb és újabb szabályokat felállítania annak, aki az internetkorszakban a szerzői jogvédelmet szeretné teljes körûen érvényesíttetni; értelemszerûen ez is lehetetlen feladat. A technológiai fejődés ugyanis túllépett a szabályozáson; mire a kalózkodást a jogvédők sarokba szorítanák, az már ki is siklott egy kiskapun, és lehet elölről kezdeni az egészet.

Francia hadüzenet

ÁLLAMI HIVATAL. Franciaországban 2010 januárjától külön állami hivatalt állítottak fel a fájlcserélők elleni küzdelemre, Hadopi néven (francia elnevezésének – Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des Droits sur Internet – rövidítése alapján). A szerzői jogok tulajdonosai ennek a hivatalnak jelezhetik, ha jogsértést gyanítanak – például egy zenei kiadóvállalat azt tapasztalja, hogy a hozzá tartozó zenemûvek egy bizonyos torrent oldal közbeiktatásával másolhatóak a felhasználók gépei között, pedig erre nem adott felhatalmazást. A Hadopi a torrent oldal szerverének IP címe alapján beazonosítja a szerver internetszolgáltatóját, és – törvényi felhatalmazás alapján – elkéri tőle azokat az IP címeket, amelyekről a szolgáltatását rendszeresen használták.

A HÁROM CSAPÁS. Az elkért IP címek alapján a Hadopi beazonosítja a felhasználókat, és küld nekik egy e-mailt. Ebben felhívja a figyelmet arra, hogy tudomása van a torrentezésről, és felszólítja a felhasználót a tevékenység beszüntetésére (1. csapás). Ha folytatódik a torrentezés, akkor ajánlott postai levelet is küld, hasonló tartalommal. (2. csapás). Amennyiben az elfizető ezután is tovább torrentezik, a Hadopi átadja az adatokat a bíróságnak, amely 1,5–3,0 ezer euró büntetést, vagy az internetkapcsolat legfeljebb egy évre szóló felfüggesztését szabhatja ki. Ez utóbbi esetben az ügyfél feketelistára kerül, és más szolgáltatóval sem tud szerződni (3. csapás). A bírósági eljárásban a felhasználónak kell bizonyítania az ártatlanságát.

ANOMÁLIÁK. A törvény az internetkapcsolat előfizetőjét bünteti akkor is, ha nem ő a szerzői jogok megsértője. Tipikus példák: a kávézót meszelhetik el, ha a Wi-Fi hálózatát használó vendégek letöltenek, vagy a szülőket büntetik a gyerek torrentezése miatt. További probléma, hogy változó IP címeknél a szabálysértő azonosítása nehéz, szinte lehetetlen. Ráadásul a Hadopi bizarr módon a saját kémszoftverének telepítését ajánlja mindenkinek, arra hivatkozva, hogy annak adatai egy esetleges perben mindkét fél által elfogadható módon bizonyíthatják az ügyfél ártatlanságát. S a hab a tortán: a Hadopi az induláskor saját logót készíttetett magának, amelyről pillanatok alatt kiderült, hogy betûtípusa lopott, azt a France Télécomnak tervezte korábban Jean-Francois Porchez designer.


BRÜSSZELI DIREKTÍVA. Szinte biztos, hogy ez a macska-egér harc nem oldja meg a problémát, ahhoz az alapoktól kezdve a teljes rendszert kellene újraépíteni. Ennek ellenére úgy tûnik, hogy – néhány európai példát követve – a magyar jogvédők is inkább szélmalomharcba akarnak kezdeni. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elkezdte a puhatolózó tárgyalásokat egy jövőbeni új, a fájlcserélők ellen keményen fellépő szabályozás bevezetésének lehetőségéről.

Kétségtelen, hogy egyre több nyugat-európai ország teremt törvényes lehetőséget arra, hogy a digitális tartalmak (zene, film, szoftver és hasonlók) illegális le- és feltöltőit beazonosítsa és büntesse, és ez jó apropót ad a magyar lobbinak. E mellett a múlt év végén elfogadott új uniós távközlési csomag is elég nagy szabadságot hagyott a tagállamoknak abban, hogy milyen eszközöket alkalmazzanak a szerzői jogok megvédésére. Ez szintén zöld jelzés a keményebb fellépéshez.

Párizsi demonstrálók. Problémás pontok.

Párizsi demonstrálók. Problémás pontok. Fotó: Reuters



























Brüsszelben egyébként éppen azért is húzódott a távközlési direktíva elfogadása több mint két évig, mert nehezen tudták megtalálni azt a formulát, amely a szerzői jogok érvényesítésére alkalmas lehet, de még nem sérti a személyiségi jogokat. A nethasználati szokások monitorozása nagyon kényes terület, nehéz úgy megvalósítani, hogy a személyiségi jogok ne csorbuljanak. Végül egy olyan keretszabályozás született, amely „csak” azt teszi kötelezővé, hogy a „megvádoltaknak” legyen lehetőségük kifejteni az álláspontjukat, azaz védekezni. Az unió tehát elfogadja például a svéd vagy a francia modellt is, amely fokozatosan „rémíti el” a letöltőket. E módszer lényege az, hogy miután a fájlcserélő személyt egy állami hivatal, vagy annak képviselője beazonosította, az érintettet értesítik arról, hogy a „nagy testvér” mindent tud a felhasználási szokásairól, de amennyiben felhagy illegális tevékenységével, akkor megúszhatja büntetés nélkül. Ellenben ha kétszer is sikertelenül szólították fel a jogsértő magatartása beszüntetésére, azt követően bíróság elé citálhatják, és súlyos pénzbírságra számíthat, illetve akár egy évre is felfüggeszthetik az internetkapcsolatát.
 
 
 
(Forrás: www.fn.hu/hetilap)
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

More details
Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

More details
ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

More details
Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

More details
eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

More details
Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

More details
Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

More details
A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details