2024. május 20., hétfő - Bernát, Felícia

A bundabotrány kronológiája

2009-12-14 1830
A botrány dagad, minden magyar klub tagad - egyelőre ennyi mondható el a bundaügyről. Összefoglaljuk a legfontosabb fejleményeket, napról napra. "A bundázás a kínai futballban megszokott dolog" - nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek egy kínai futballklub menedzsere, akit a napokban tartóztattak le.
Vasárnap, 2009. december 13.

 "A játékosok a klub alkalmazottjai, azt teszik, amit mondanak nekik".

"Aki a válogatott ellen focizott" - ezt a címet adta a bundabotrány főszereplőit név nélkül bemutató sorozata újabb részének a Blikk. Az írás egy olyan futballistát mutat be, aki több magyar élvonalbeli klubban is szóhoz jutott, külföldön is megfordult, és szerepelt a válogatottban is. A Blikk szerint többször megfenyegette őt a délszláv fogadási maffia, előfordult, hogy egy hídról akarták a mélybe dobni.

Szombat, 2009. december 12.
"A bundaügy az évtized csapása a futballra" - jelentette ki Michel Platini, az UEFA elnöke. Az Európai Labdarúgó Szövetség által létrehozott monitoringrendszer az év 365 napján a nap 24 órájában figyeli a sportfogadási piacot, évi 29 000 mérkőzést. "Együttmûködünk a rendőrséggel annak érdekében, hogy megállítsuk ezeket a bûncselekményeket" - tette hozzá Gianni Infantino, az UEFA főtitkára.

Péntek, 2009. december 11.

Az Origo terjedelmes cikket közölt a bundabotrányról - Szerbiára fókuszálva. A honlap idézi a Szabadkai Labdarúgó Szövetség elnökét, Zoran Arsicsot, aki szerint a kilencvenes évekeben Szerbiában eluralkodott a "tri za tri" elve ("három pontot háromért"). Eszerint a csapatok megállapodtak arról, hogy a bajnoki meccseiken mindig a hazai csapat győz. Az egykori futballbíró szerint a felek sokszor a bírói öltözőben egyezkedtek a meccsekről. "Nincs bunda" - reagált ezekre a vádakra Dragan Bulics, a szerb Szuperligás klubokat tömörítő szervezet elnöke, akinek a felesége mellesleg Szerbia legnagyobb fogadóiroda-hálózatát, a Lavovit üzemelteti.

Tőke János, az Újvidéki Magyar Szó szerkesztője szerint a klubok a bundán keresztül pénzelik saját huligánjaikat. Egy-egy nagycsapat az utolsó fordulókban "leadja" azokat a bajnoki mérkőzéseit, amelyeken az ellenfelek győzelme 5-6-szoros pénzt is fizet, s a klubok a bundáról időben értesítik a szurkolókat, akik saját csapatuk ellen fogadnak.

A kínai rendőrség bundázás gyanúja miatt őrizetbe vette Xu Hongtaót, a Kevin McCabe érdekeltségébe tartozó Chengdu Blades elnökét - írta a CCTV információira hivatkozva a Pepsifoci. A vádak szerint Hongtao 500 ezer jüant (közel 75 ezer dollárt) fizetett az egyik rivális csapatnak a vereségért.

Csütörtök, 2009. december 10.
A Blikk bunda-sorozatának csütörtöki része szerint a hazai bundamaffia egyik kulcsfigurája egy országszerte ismert énekes, aki "gyakran ült repülőre, személyesen szállítva a leginkább Németországban légióskodó, a nemzeti labdarúgó-válogatottban is számításba vett focistáknak a kialkudott összegeket".

Közlemény jelent meg az MLSZ honlapján, amely szerint a szövetség "semmilyen, a fogadási csalásra utaló, vezető vagy játékos által jelzett szóbeli vagy írásbeli információval nem rendelkezett arra vonatkozólag, hogy bármely labdarúgó mérkőzésen bûncselekmény gyanúja merült volna fel". Aki ezek ellenkezőjét állítja, jogi lépésekre számíthat.

Kisteleki István cáfolta, hogy a Pintér Ádámnak szóló idézést az MTK csak percekkel a december 8-i meghallgatás előtt kapta volna meg. A Nemzeti Sport közölte a faxmásolatot, amely szerint az MTK-hoz már december 4-én eljutott a „meghívás”.

Szerda, 2009. december 9.
Telefonos egyeztetés után Pintér Ádám is megjelent a Retteghy-féle ad hoc-bizottság előtt, ahol megismételte: a 2008. szeptember 7-i U21-es Eb-selejtező előtt megpróbálták őt megvesztegetni. Mint ismert: Magyarország 8-0-ra kikapott Szerbiától, Pintért az első félidőben kiállították. Az MLSZ közlése szerint "a játékos mindenben maximálisan együttmûködött, a kért információkat az üggyel kapcsolatban a testület tudomására hozta".

Az ügyészség utasítására nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az utánpótlás válogatott mérkőzései ügyében.

Kedd, 2009. december 8.
Retteghy István, az MLSZ fegyelmi bizottságának elnöke meghallgatta az utánpótlás-válogatott két játékosát, Présinger Ádámot és Somodi Bencét. Mindketten elismerték, hogy a 2008. október 15-én játszott Alpok-Adria Kupa-mérkőzés (Szlovákia-Magyarország 4-1) előtt megpróbálták őket megvesztegetni. Présinger és Somodi is megerősítette, hogy elutasították a megkeresést. Pintér Ádám nem jelent meg a helyszínen, mert a klub nem kapott időben értesítést.

Az Országgyûlés sport- és turisztikai bizottsága meghallgatta Kisteleki Istvánt, az MLSZ elnökét azzal kapcsolatban, hogy a szervezet milyen lépéseket tett a vesztegetési ügyek feltárása és megelőzése kapcsán. Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke halogatással vádolta az MLSZ-t.

Az MLSZ eközben külön szóvivőt nevezett ki a bundaüggyel kapcsolatos tájékoztatási feladatok ellátására ifjabb Knézy Jenő,a Duna TV sportriportere személyében.

Hétfő, 2009. december 7.
A hétvégi Oberhausen-1860 München mérkőzés előtt a negyedik játékvezető jelezte, hogy a meccsre szokatlanul nagy mennyiségben érkeztek fogadások, ami miatt a Betradar-rendszer riasztott. A mérkőzést a vendégek nyerték Marinko Miletic öngóljával, de a Német Labdarúgó Szövetség még hétfőn bejelentette, hogy nem talált manuipulációra utaló nyomot. "A nevem örökre összekötődik ezzel az üggyel, pedig nem csináltam semmit" - fogalmazott a Reviersportnak adott interjújában az öngólos Miletic.

A Der Spiegel szerint a német Regionalligában szereplő Oberneuland Bremen összes játékosa a csapat vereségére fogadott a St. Pauli II. elleni mérkőzésen - írta meg a Blikk. A St. Pauli II. végül 2-0-ra nyert, de a szövetség nem indított vizsgálatot az ügyben, noha az esetet jelentették.

Vasárnap, 2009. december 6.
A Blikk információi szerint a magyar bundaügyekben egy olyan futballista a központi figura, aki több mint tíz csapatnál is megfordult, s korábban a válogatottban is szerepelt. Õ a délszláv, de legfőképpen az ázsiai bundamaffia magyarországi összekötője, közvetítőkön keresztül ő tesz ajánlatot a futballistáknak. A profi karrierjét a kilencvenes években kezdő, fővárosi és vidéki klubokban egyaránt megforduló labdarúgó remek kapcsolatot ápol zenészekkel, újságírókkal, ismert emberekkel, akik közül többeknek még "munkát is adott".

Szombat, 2009. december 5.
Az MLSZ elnöke, Kisteleki István szerint edzők is buktak már bele a bundabotrányba. "Rám ez nem vonatkozhat" - válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Mészöly Géza, akivel szerdán bontott szerződést a Vasas.

A Spiegel információi szerint a német élvonal is érintett a bundabotrányban, a fővádlottak egyike ugyanis egészen a letartóztatásáig közeli kapcsolatban állt egy kelet-európai játékossal, aki évekig a Bundesligában profiskodott. A szóban forgó futballista (aki egyébként még mindig aktív) 30 ezer euróval tartozott a maffiózónak. Ezekhez az információkhoz úgy jutottak az ügyészség nyomozói, hogy lehallgatták a horvát bandatag telefonbeszélgetéseit.

"Az egyik edzésen odajött hozzám Pepe, és megkérdezte: Knappi, te is kevés prémiumot kapsz? Fogadj ellenünk!" - Így kezdődött a bundaügyben első játékosként valló Christian Knappmann (SC Verl) vallomása. "Az első kapcsolatfelvételtől a markukban tartották. Még ma is fél" - nyilatkozta Knappmann ügyvédje, Lutz Klose.

Péntek, 2009. december 4.
A Nemzeti Sport "Fogadási csalás: félhet a Vasas" címlappal jelent meg, az Újpest és a Honvéd után a Vasas neve is szóba került a bundabotrány kapcsán: az UEFA monitoring-rendszerén az angyalföldiek két idei bajnoki mérkőzése akadt fenn, az augusztus 15-én játszott Kecskemét-Vasas (5-1) és a november 7-i Zalaegerszeg-Vasas (4-1) találkozó. Az MLSZ feljelentést tett az ügyben.

Csütörtök, 2009. december 3.
"Vigyázat, ez félelmetes alvilág" - ezzel a címmel közölt interjút a Nemzeti Sport saját munkatársával, Vajda György újságíróval, aki öt éve gyûjti az információkat a bundameccsekről, s birtokában van egy listának, amely évekre visszamenőleg többtucat manipulált mérkőzés adatait tartalmazza, a beszervezett játékosok nevével együtt. Vajda 2004-ben jutott hozzá az adatokhoz, meglehetősen kalandos körülmények között. Egy  ismeretlen szerbiai telefonáló 30 élvonalbeli meccset és hatvan futballistát említett neki. "Egyre másra árulta el meglepő információit: félidei állásokat, végeredményeket mondott be halál pontosan…" Vajda végül Szerbiában találkozott informátorával, akinek a listáján a válogatott 2002-es felkészülési mérkőzése is szerepelt, de akadt olyan manipulált külföldi bajnoki is, amelyen magyar légiós pályára lépett. Az informátor elmondta: mindig akadt játékos, akinek szüksége volt gyorsan és könnyen megszerezhető pénzre. A félresikerült fogadási ügy után verőemberek "vonták kérdőre" a beszervezett futballistákat.

Beismerte a vesztegetést a lengyel futballbírók volt főnöke, Jerzy G., akit 92 rendbeli manipulációval és bûnszervezetben való részvétellel gyanúsít a wroclawi ügyészség.

A Marca címû sportlap szerint több mint 300 futballista lehet érintett a spanyol bundabotrányban, köztük élvonalbeli játékosok is.

A Sport-Bild úgy tudja, a dán FC Köbenhavn is érintett a bundabotrányban, a dán csapat három idei BL-selejtezője gyanús: a Köbenhavn előbb otthon és idegenben is 6-0-ra verte a montenegrói Mogrent, majd meglepetésre kiesett a ciprusi APOEL Nicosiával szemben (1-0, 1-3).

Francia sajtóértesülések szerint az október 10-i Zambia-Egyiptom (0-1) világbajnoki selejtező eredményét is megpróbálták manipulálni.

Szerda, 2009. december 2.
"Szégyen, hogy egy-két ember számára már a címeres meznek sincs becsülete!" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Stieber Zoltán, a Koblenz 21 éves légiósa, aki a gyanús mérkőzések idején tagja volt az U21-es magyar válogatottnak.

Időközben a svájci államügyészség öt klub játékosai ellen indított nyomozást, Svájcban közel 20 mérkőzés gyanús.

A bundabotrány elérte Spanyolországot is, ahol két második ligás klub - a Rayo Vallecano és a Las Palmas - ellen indult eljárás. A spanyol sajtó összesen hét futballistát nevezett meg. A rendőrség a két csapat tavalyi, 0-0-s döntetlennel végződő bajnokiját vizsgálja. A labdarúgókat életre szóló eltiltással sújthatják, a klubok pedig pénzbírságra és kizárásra számíthatnak.

Német sajtóértesülések szerint Marek Krejèí két évvel ezelőtti, tragikus halála összefüggésben lehet a bundamaffiával. A Burghausen 26 esztendős szlovák csatára autóbalesetben hunyt el 2007-ben, három héttel a Braunschweig-Burghausen (3-1) mérkőzés után, amely az ARD tévécsatorna hírmûsora szerint a bundameccsek közé tartozott.

Kedd, 2009. december 1.
Fél a fogadási maffia megtorlásától, ezért ismeretlen helyre költözött a bundázással gyanúsított Patrick Neumann, a német SC Verl korábbi csapatkapitánya. "Patrick pánikba esett, ugyanis ő tudja azonosítani az összekötőket" - idézte a sajtó Neumann ügyvédjét, Lutz Klosét.

Az MLSZ a bundabotránnyal kapcsolatban feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) ismeretlen tettes ellen magyar mérkőzések eredményének illegális befolyásolásának alapos gyanújával. Az MLSZ átvizsgáltatja az utóbbi három szezon átigazolásait, mivel feltételezhető, hogy a klubok megváltak néhány, bundázással alaposan gyanúsítható játékosuktól. A szövetség illetékesei szerint a fogadási botrány szálai nagyon veszélyes bûnbandához vezetnek, ezért lehetőleg senki se kezdjen önálló nyomozásba, s még nyilatkozni sem életbiztosítás.

Neve elhallgatását kérve nyilatkozott egy bandatag, aki szerint az utóbbi években 60 mérkőzést manipuláltak Németországban, s miattuk esett ki 2007-ben egy csapat a Bundesliga II-ből. "Sosem környékeztük meg a játékosokat közvetlenül, hanem először vizsgálódtunk: kinek van tartozása, ki szereti a szerencsejátékokat, ki szereti az alkoholt?"

Hírügynökségi jelentések szerint Görögországban 12 - jórészt második ligás - klub érintett a bundabotrányban.

Hétfő, 2009. november 30.
A világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott öt tagja - Debreceni András, Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt és Németh Krisztián - nyílt levélben utasította vissza a bundázással kapcsolatos vádakat.

Az utánpótlás-válogatott és a Diósgyőr kapusa, Somodi Bence a Nemzeti Sportnak elárulta: a tavaly októberi, Szlovákia elleni mérkőzés előtt 3000 eurót ajánlottak neki, ha kikap a magyar csapat. Somodi nemet mondott az ajánlatra, s jelentette az esetet az akkori
szövetségi kapitánynak, Wilco van Buurennek. A magyar válogatott 4-1-re kikapott.
 
A lapban megszólalt Pintér Ádám is, akit a Szerbia elleni selejtező előtt kerestek meg. "Számomra ismeretlen ember hívott telefonon, hogy a vereségre játsszak. Mondtam, hogy nem" - vallotta Pintér, aki a mérkőzésen 0-0-s állásnál piros lapot kapott, s Magyarország végül 8-0-s vereséget szenvedett.

Vesztegetési kísérlet történt a Magyar Kupa idei nyolcaddöntőjében, a Szigetszentmiklós futballistáját akarták beszervezni a Kaposvölgye elleni mérkőzés előtt, az összekötő "az egyik volt élvonalbeli, még ma is ismert és aktív labdarúgó" - írta a Nemzeti Sport.

Finnországban a jyväskyläi városi bíróság bûnösnek találta és öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte H. Balázst; a 21 éves magyar futballista 15 ezer eurót ajánlott honfitársának, az FC JJK-ban védő Szerovay Mihálynak, ha kikap a csapata. Szerovay visszautasította az ajánlatot, és feljelentette H. Balázst a rendőrségen.

Az UEFA felfüggesztette Oleg Orehov ukrán játékvezető mûködési engedélyét, a gyanú szerint ugyanis a bíró egy Európa Liga-mérkőzés eredményét manipulálta. Orehov volt a játékvezetője 2006-ban a Debrecen-Rabotnicski (1-1) BL-selejtezőnek.

A Der Spiegel szerint a Slavia Sarajevo-MFK Košice (0-2) EL-selejtező előtt egy németországi horvát bûnbanda - élén a Hoyzer-botrányban elhíresült Ante Sapinával - a szarajevóiak győzelmére fogadott, és a szarajevói csapat orvosán keresztül 3000 eurót adott át egy szálloda szakácsának, hogy keverjen kábító hatású orvosságot a kassaiak ételébe. Az nem derült ki a telefonlehallgatásokból, hogy a szakács végrehajtotta-e az utasításokat; a kassaiak ugyanis megnyerték a meccset - a Sapina-klán bukta a tétet.

Vasárnap, 2009. november 29.
A Der Spiegel szerint a bochumi ügyészség által vizsgált bundaügy nemcsak futballmérkőzéseket érint, hanem a német kosárlabdaliga és egy női tenisztorna is a gyanús események között van.

A Spiegel úgy tudja: az érintett országok száma időközben 9-ről 17-re nőtt, és a bundamaffia a bosnyák-török mérkőzés eredményét is megpróbálta manipulálni: 500 ezer eurót ajánlottak a bosnyák edzőnek, csapata vereségét kérve cserébe. Ciro Blazevic nemet mondott, a meccs pedig 1-1-es döntetlennel végződött.

Szombat, 2009. november 28.
A Nemzeti Sport értesülései szerint különös események történtek a magyar U21-es válogatott mérkőzésen. "Veszekedésekről, vesztegetési kísérletről, eredmények befolyásolásáról, vádaskodásokról hallani, s arról, hogy a belgrádi, a szenci és a wrexhami vereséget követően kis híján egymásnak estek a játékosok". Az említett U21-es mérkőzések: Szerbia-Magyarország 8-0, Wales-Magyarország 4-1, Szlovákia-Magyarország 4-1.

Vass Ádám, a magyarok középpályása a Nemzeti Sport kérdésére válaszolva elmondta:
noha bizonyítékai nincsenek, úgy érzi, gyanús körülmények között kaptak ki mind a három mérkőzésen. Vass kemény vitába keveredett azokkal a társaival, akik véleménye szerint "keveset tettek a sikerért". Azt sem tagadta: tud egy vesztegetési kísérletről. "Az egyik hozzám közel álló játékosnak ajánlatot tettek. Arra kérték, veszítsük el a meccset... Az esetet már akkor jeleztük az edzőnek." Az ügy azonban valahol elakadt, Kisteleki István szerint hozzá nem jutott el semmiféle ilyen információ, így aztán nincs mit vizsgálni.

A szerbiai mérkőzésen Várhidi Péter volt a magyar U21-es válogatott szövetségi kapitánya. Várhidi a Telesportnak nyilatkozott arról, hogy bár semmilyen hivatalos információja nincs a csalásról, védencei közül néhányan "feltûnően lélektelenül" futballoztak azon a mérkőzésen. Várhidi a riporter kérdésére válaszolva elmondta, megesküdne arra, hogy két, nagyjából azonos játékerőt képviselő csapat között normális esetben nem lehet nyolcgólos a különbség a pályán. Várhidi csupán három olyan futballistát nevezett meg az akkor pályára
lépők közül (Vasst, Filkort és Zsidait), akik szerinte a maximumot nyújtották. Koman Vladimir is úgy emlékezett: a súlyos belgrádi vereség dacára a meccs után nem sokkal néhány csapattársa már nevetgélt… A szlovákiai és a walesi mérkőzésen már nem Várhidi, hanem az azóta szintén menesztett holland tréner, Wilco van Buuren ült a magyar válogatott kispadján.

A német negyedik ligás SC Verl játékosát, Patrick Neumannt letartóztatták, az SSV Ulm pedig megvált három horvát játékosától, akik feltételezhetően együttmûködtek a bûnszervezettel; a rendőrség mindhárom futballistánál házkutatást tartott.

Péntek, 2009. november 27.

Nyolc éve a Dunaferr az idegenbeli 2-2 után a hazai visszavágón hatalmas meglepetésre 4-2-re kikapott a ciprusi Olympiakosz Nicosiától az UEFA-kupában. A meglepő eredménnyel végződő mérkőzés előtt szerb "üzletemberek" 300 ezer dollárt ajánlottak a dunaújvárosi csapat játékosának, Salamon Miklósnak, akit többször arra kértek, vegye rá csapattársait az eredmény befolyásolására. Salamon visszautasította az ajánlatot, és a megkeresést jelentette a klubvezetőknek. A csapat akkori trénere, Egervári Sándor azonban nem kívánt nyilatkozni az esetről. Ami biztos: a Dunaferr nem tett feljelentést, a meccset a ciprusi csapat nyerte, Salamon Miklóst pedig nem nevezték a mérkőzésre.

Idén áprilisban játszották azt a két, egyaránt sok gólt hozó NB1-es mérkőzést, amelyet biztosan vizsgál a bochumi ügyészség - tudta meg német forrásokból a Blikk. A lap írásos bizonyítékok hiányában az érintett klubok nevét nem közölte.

"Nem kéne keverni a szezont a fazonnal" - nyilatkozta az MLSZ rendkívüli ülésén a testület elnöke, Kisteleki István, aki szerint amíg be nem bizonyosodik valamilyen magyar klub érintettsége, addig minden csapat megnevezése puszta találgatás. Az MLSZ jogi ügyekért felelős alelnöke, Helmeczy László szerint az MLSZ nem tesz büntetőjogi feljelentést, mert erre semmi oka sincs.

A bochumi ügyészség által vizsgált bundaügyben nem csupán vesztegetésről van szó, hanem fizikai kényszerítő eszközökről is, amelyekkel a gyanúsítottak megpróbálták rávenni a  futballistákat az együttmûködésre.

Csütörtök, 2009. november 26.
"Ha egy játékos eladta a meccset, arra a legkeményebb büntetést kell kiróni. Börtönbe kell zárni! - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa, majd hozzátette: - A bûncselekményt egy vagy több görény követte el, nem pedig az egyesület. Én a Honvéd tulajdonosa vagyok, s mivel én nem bundáztam, a klub nem büntethető."

Újabb részleteket közölt a Süddeutsche Zeitung arról, hogy a német harmadik ligában szereplő Goslar kapusát a bûnszövetkezet beépített emberei miként próbálták rávenni arra, hogy 1500 euróért csalja el csapata bajnokiját a Wilhelmshaven ellen. Közben Kínában is lebukott egy maffiahálózat, amely a kínai élvonal mérkőzéseinek eredményeit manipulálta.

Beate Merk bajor igazságügyi miniszter szigorú büntetéseket szeretne, javaslata alapján a csalásokért, illetve a sportfogadási manipulációért 10-15 év börtönbüntetés járna.

Szerda, 2009. november 25.

A L'Equipe értesülései helytállóak: az UEFA a bochumi ügyészségtől függetlenül hét nemzetközi kupamérkőzést talált gyanúsnak, köztük a Feberbahce-Honvéd EL-selejtezőt. A hét meccs kapcsán az UEFA öt klubot nevezett meg érintettként: a Budapest Honvédot, a lett Dinaburgot, a szlovén IB Ljubljanát, az albán FK Tiranát és az ugyancsak albán Vllaznia Skodrát.

"A Budapest Honvédnak mint klubnak az egész bundaüggyel kapcsolatban semmilyen érintettsége nincs, és nem is lehet" - állt a Honvéd hivatalos kommünikéjében.

Michel Platini, az UEFA elnöke szerint nemzetközi bûnügyről van szó, a bundázást pedig "rákos sejtburjánzáshoz" hasonlította. Platini elmondta: az UEFA saját ellenőrzést tart, ezért azokat az információkat, amelyek a bochumi ügyészség vizsgálatáról kiszivárogtak, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Az UEFA által megnevezett 7 mérkőzés nem tartozik abba a 200 meccset magába foglaló "csomagba", amellyel kapcsolatban a bochumi ügyészség vizsgálatot kezdeményezett.

Az MLSZ alelnöke, Helmeczy László szerint Platini hajmeresztő esetekről is beszélt. "A legextrémebb történet egy olyan németországi mérkőzésről szólt, amely a 80. percig 0-0-ra állt, s akkor, tíz perccel a lefújás előtt Hongkongban valaki százezer dollár értékben fogadott arra, hogy 3-0 lesz a végeredmény. Annyi lett."

Kedd, 2009. november 24.
Az Adidas, a Puma és az Audi közölte: "imázskárokra" hivatkozva azonnal felmondható a reklámszerződés azzal a klubbal, amelyikről kiderül, hogy érintett a botrányban.

Sajtóértesülések szerint a fogadások egész Ázsiát behálózták. Az ellenőrzéseket végző - és világszerte többtucat fogadóirodával összeköttetésben álló - svájci Sportradar igazgatója szerint létezik olyan illegális piac, amelyet lehetetlen ellenőrizni. Hozzátette azt is: a Sportradar az utóbbi időben több gyanús mérkőzésről is értesítette az UEFA-t.

A L’Equipe francia sportlap úgy tudja, bundagyanús mérkőzésként tartják számon az augusztusi Fenerbahce-Honvéd (5-1) Európa Liga-selejtezőt, valamint az Anderlecht-Sivasspor (5-0) BL-selejtezőt is.

Hétfő, 2009. november 23.
A botrány elérte Olaszországot is: hétfőn kilenc személyt tartóztatnak le azzal a gyanúval, hogy manipulálták a mérkőzések eredményeit és illegális fogadóhálózatot mûködtettek. Az egyik őrizetbe vett személy az olasz harmadik ligás Potenza klubelnöke.

"Csupán idő kérdése volt, mikor durran ki a focilufi" - nyilatkozza a Nemzeti Sportnak Kisteleki István, az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. Kisteleki elmondja: ő már régóta tudott arról, hogy illegális fogadások zajlanak a háttérben. Az interjút később a Frankfurter Allgemeine Zeitung is idézi.

A Süddeutsche Zeitung szerint a gyanúsított klubok között van Horvátországból a Hajduk Split és az NK Zadar, Törökországból az Ankaraspor és Fenerbahce, Svájcból a Locarno és a Gossau, Belgiumból a Charleroi és a Namur, Szlovéniából a Lendava, Magyarországról pedig az Újpest.

Az UEFA bejelenti, hogy szerdára a szövetség svájci központjába, Nyonba rendelte a megvesztegetési ügyben érintett országok - így Magyarország - labdarúgó-szövetségeinek képviselőit.

Franz Beckenbauer élesen bírálta a sportfogadások jelenlegi rendszerét, amikor nemcsak 1-X-2-re lehet fogadni, hanem arra is, ki kapja az első sárga lapot, ki rúgja az első 11-est, az első szögletet, hány gól születik a meccsen és így tovább. Beckenbauer szerint ezt haladéktalanul meg kell szüntetni.

Vasárnap, 2009. november 22.

A vasárnapi német újságok nem említik az Újpest nevét. Tovább bővül viszont az érintett német klubok listája, elhangzik az SSV Ulm és a Würzburger Kickers neve is. Kiderül, hogy Svájcban a 22 bajnoki mérkőzésen kívül hat barátságos találkozó eredményét is manipulálták.

A svájci másodosztályban szereplő FC Thun - amely a 2005/06-os szezonban bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe - a bundabotrány nyomán eltiltotta szenegáli játékosát, Omar Fayét, akit már a rendőrség is kihallgatott. Faye az első futballista, akit az ügyben név szerint
említenek.

A Süddeutsche Zeitung címû német lap birtokába került néhány részlet a nyomozati anyagból, az újság több bundameccset is felsorol. 2009. április 6-án a svájci másodosztály Yverdon-Thun mérkőzésén a Thun futballistái 15 ezer eurót kaptak azért, hogy négygólos különbséggel veszítsenek. A végeredmény 5-1 lett.

A Die Welt hosszú cikket közöl a fogadások pontos menetéről és a bûnszervezet mûködéséről. Az utasítást a berlini "főnökök" adták, a velük együttmûködő hálózatnak pedig minden érintett országban volt "saját" embere, aki megszólította a játékosokat. A bûnbanda tagjai elsősorban délszláv és török származásúak.

"Egy török harmadik ligás meccsen a hazai csapat több játékosa összesen 30 ezer eurót kapott azért, hogy az ellenfél az első félidőben három gólt szerezzen. Ha nehezen is, de egy öngóllal és két nyilvánvalóan szándékosan összehozott tizenegyessel ez sikerült..." - írta a Die Weltre hivatkozva a pepsifoci.hu.

Szombat, 2009. november 21.
Elhangzik az első magyar klub neve: a Bild szombati száma a nyomozati anyagra hivatkozva arról ír, hogy "Magyarországon 13 mérkőzést manipuláltak, többek között az Újpest találkozóit".

A lila-fehér klub hivatalos közleményben reagál. "Kijelentjük, hogy az Újpest FC mint klub semmilyen szinten nem kapcsolható össze az úgynevezett nemzetközi fogadási botránnyal."

A német újságok címlapon közlik az UEFA képviselőjének, Peter Limachernek a nyilatkozatát, amely szerint az európai labdarúgás történetének legnagyobb megvesztegetési botrányáról van szó. Kiderül az is, hogy a bundabotrányban érintett személyek - játékvezetők, edzők, futballisták, funkcionáriusok - "gázsija" meccsenként 10 ezertől 25 ezer euróig terjedt.

A bochumi ügyészség nem szolgál konkrét nevekkel, a német sajtó azonban kiszivárogtatott információk alapján megnevez néhány érintett klubot: a második ligás Osnabrücköt, az Augsburgot és a Nürnberget.

Péntek, 2009. november 20.
Szakértői vélemények szerint az eddigi nyomozati anyag csak a jéghegy csúcsát jelenti. A bochumi ügyészség több mint 200 idei mérkőzést vizsgál, az érintett országok között van Magyarország is.

Bajnokok Ligája (selejtezők): 3 meccs
Európa Liga (selejtezők): 12 meccs
Németország (másod- és alsóbb osztályú mérkőzések): 32 meccs
Törökország (első- és alsóbb osztályú mérkőzések): 29 meccs
Belgium (másodosztály): 17 meccs
Svájc (másodosztály): 22 meccs
Horvátország (élvonal): 14 meccs
Szlovénia (élvonal): 7 meccs
Magyarország (élvonal): 13 meccs
Bosznia-Hercegovina (élvonal): 8 meccs
Ausztria (első- és alsóbb osztályú mérkőzések): 11 meccs
U21-es válogatott mérkőzések: pontos szám nélkül

Közben a német hatóságok Berlinben őrizetbe vesznek két horvát férfit, mindketten gyanúsítottak voltak a 2005-ben leleplezett, Hoyzer-féle bundabotrányban is.

Az UEFA bejelenti, hogy segít a bochumi ügyészségnek a botrány felgöngyölítésében, egyúttal párhuzamos nyomozást folytat. A bochumi hatóságok a vizsgálat befejezéséig nem közlik az érintett klubok nevét.

"Én reménykedem abban, hogy mégsem lesz magyar érintettje a bundabotránynak" - nyilatkozta Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke.

Csütörtök, 2009. november 19.
A német Spiegel Televízió közli a hírt: a bochumi ügyészség vizsgálatot indított egy nemzetközi bûnbanda ellen, amely Európa-szerte fogadási csalásokat követett el, futballmérkőzések eredményeinek manipulálásával foglalkozott.

A német, az osztrák, a svájci és a brit rendőrség összesen több mint ötven helyszínen tart házkutatást, adathordozókat és számítógépeket foglalnak le. Németországban 12, Svájcban 2 embert tartóztatnak le. Nemzetközi bûnbandáról van szó, az egyes személyeket pedig telefonlehallgatások alapján gyanúsítják, nyereségük mintegy 10 millió euró volt.
 
 
 
(Forrás: www.focitipp.hu)
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

Robotrendőr akadályozza meg a lopásokat ebben a brit üzletben

More details
Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

Csődöt jelentett a népszerű divatmárka

More details
Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

Mi maradt még a hagyományos ingatlanpiacból? - Letarolt mindent az ESG

More details
Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

Hat hazai konferencia és wellness szálloda került a legjobbak közé 2023-ban

More details
A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

A világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője kóstolható a Hilton Budapest skybarjában

More details
Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

Divat és luxus tematikával lép a magyar piacra a Sofitelt felváltó új szállodamárka

More details
Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

Május 27-től pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidéki éttermek

More details
Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

More details
Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

Újabb gyógyvizes medencével bővült egy egerszalóki szálloda

More details