2024. május 10., péntek - Ármin

Hacktivity 2009

2009-09-21 785
A Hacktivity 2009 konferencia nyomokat hagyott maga után. A rendezvény ugyanis olyan biztonsági problémákra, hekkelési módszerekre, illetve védelmi intézkedésekre világított rá, amelyek mind az informatikusok, mind a felhasználók számára komolyan megfontolandóak.

A „komolyan” szó a Hacktivity esetében meglehetősen nehezen értelmezhető. Ennek oka, hogy a konferencia valóban olyan biztonsági kérdésekre hívja fel a figyelmet, amelyek napjainkban megkerülhetetlenek akkor, amikor az informatikai rendszerek vagy akár csak egy-egy számítógép védelméről kell gondoskodni. Viszont e kérdések boncolgatását korántsem oly módon teszi, ahogy azt más IT és/vagy biztonsági rendezvények esetében megszokhattuk. Egy Hacktivity-n ugyanis követelmény a lazaság és a közvetlenség. Itt nem kell attól tartaniuk a szervezőknek, hogy ha a program fél órát csúszik, akkor már röpködnek is a paradicsomok a pódium felé. Sőt előfordul, hogy az előadások közben blogoló és twittelő hallgatóság kéri, hogy még-még... Ez pedig arra is rámutat, hogy az ilyenkor elengedhetetlen sör, virsli és esti buli fényében a biztonság iránti érdeklődés is megvan a nézőkben.

A Hacktivity-t 2003-ban rendezték meg először, és azóta (2006 kivételével) minden évben jelen volt az eseménynaptárakban. Így érkeztünk el szeptember 19-én a hatodik konferenciához. A budapesti Gólyavár Rendezvényközpont bejárata előtt reggel kilenc körül kígyózó sor jelezte, hogy látogatókban nem lesz hiány. És nem is volt, hiszen a két előadóteremben a megnyitó előtt már igencsak keresgélni kellett a szabad helyeket. Idén a nézők mellett a szponzorok valamint az előadást tartani kívánó szakemberek számában is pozitív változás volt megfigyelhető. Így aztán minden adott volt, hogy elkezdődjön a rendezvény, amelynek nyitóelőadását Alexander Kornbrust, a Red Database Security alapítója tartotta meg, és az Oracle adatbázisok, illetve szolgáltatások sebezhetőségeiről beszélt.

A konferencia előadóinak abból a szempontból nem volt könnyû dolguk, hogy a rendezvény célközönsége meglehetősen tág határok között mozgott. A „felhasználóbarát IT biztonsági konferencia” szlogen ugyanis egyértelmûen hangsúlyozta, hogy nemcsak a hekkerkedés iránt érdeklődő biztonsági szakembereknek szól a Hacktivity, hanem a felhasználóknak is. Ezért aztán nem volt könnyû megtalálni azt az arany középutat, amelynek köszönhetően a nézők között felbukkanó szakértők, informatikusok, fejlesztők, tanulók, stb. is megtalálhatták a számításukat. Összességében elmondható, hogy a bemutatók során a szakmaiság uralkodott, így azért akadtak olyan előadások, amelyeken a felhasználók kicsit elveszve érezhették magukat. De még több olyan volt, amelyeken viszont ők is pontosan átláthatták a veszélyeket, és kijelenthették: „Hûha, erre figyelnem kell nekem is.”

A kétnapos Hacktivity 2009 előadásai számtalan informatikai biztonsági területet fedtek le. Így például a hálózatbiztonság, a kártékony programok elleni védekezés, az adatbázis-biztonság, az internetes bûnözés valamint az adatvédelem, illetve a hekkerkedés jogi kérdései is terítékre kerültek. A következőkben kiemelünk néhány előadást, amelyek mondanivalója sokak számára tanulságokkal szolgálhat.

Kényelem vagy biztonság
A rendezvényen több előadó is érzékeltette, hogy a kényelem, a komplexitás és a biztonság olyan fogalmak, amelyek együttes jelenléte sokszor okoz problémákat. Alexander Kornbrust az Oracle kapcsán hívta fel minderre a figyelmet, hiszen elmondta, hogy az adatbázis-szolgáltatások mind komplexebbé válnak (gondoljunk csak az Oracle-ben meglévő mind több csomagra, eljárásra, funkcióra, stb.), és így a lehetséges biztonsági rések száma is növekszik. Õ maga több száz sérülékenységet fedezett már fel, amelyekből egy-kettőt be is mutatott. A szakember az Oracle APEX (Application Express) webalkalmazás-készítő eszközt sem hagyta ki, hiszen egy magyar weboldal kiválasztásával élőben szemléltette, hogy ha egy informatikai megoldás gyors és kényelemes fejlesztést tesz lehetővé, akkor a biztonság könnyedén háttérbe szorulhat. Ugyancsak ezt a problémás helyzetet ecsetelte Nemes Dániel, a Biztributor ügyvezető igazgatója, aki a Wi-Fi hálózatokkal és azok biztonságával foglalkozott az előadásában. A vezetéknélküli technológiák esetében is igaz, hogy nem érdemes időt spórolni a konfiguráláson, és e hálózatok topológiájának gondos megválasztásán. A hálózatok lehallgatási módszereit, és a MAC, DHCP és ARP alapú támadásokat ismertető, Cisco-t képviselő Ács György pedig azt érzékeltette, hogy a switch-ek biztonságos beállításával jó néhány problémát lehet megelőzni.

Webes fenyegetettségek
Mivel a webes támadások száma drasztikusan növekszik, ezért különösen aktuálisnak bizonyult a Stratis munkatársának, Kovács Zsombornak az előadása, aki webalkalmazások biztonsági vizsgálatai során szerzett tapasztalatokat osztotta meg a közönséggel. Elmondta, hogy a sérülékenységekhez sokszor a fejlesztések során megfigyelhető időhiány, a nem megfelelő programozási gyakorlat valamint a megrendelő bizonytalansága is hozzájárulhat. Kovács Zsombor a prezentációja során kitért a hitelesítés, a session-, a jogosultság- és a hibakezelés problémáira, az üzleti logikában esetlegesen megbújó gyenge pontokra, a felhasználói inputok hiányos kezelésére, az üzemeltetést megnehezítő tényezőkre valamint a beágyazott objektumok által jelentett kockázatokra is. Ezek azok a legfontosabb fejlesztési területek, amelyekre muszáj odafigyelni. Mindez persze több időt, munkát, energiát igényel, és egyáltalán nem jelent könnyû feladatot.

A webes veszélyeket Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaborjának vezetője is ecsetelte. Számos példát említett, és néhány kódrészlettel is szemléltette, hogy napjainkban a weboldalakról letöltődő kártékony programok miként igyekeznek végezni a feladatukat. A 2005 óta megfigyelhető változás, miszerint a „hobbiszerû”, ismertségre törekvő vírusírást felváltotta az anyagi haszonszerzés céljából folytatott kártevőterjesztés, a webes rosszindulatú programok esetében is érvényes. Egy-egy interneten megvásárolható vírus is több százezer dolláros haszonnal kecsegtet a bûnözők számára. A szakember szerint a vírusvédelem jövőjét tekintve fontos szerepet játszanak a folyamatos fejlesztések, a víruskeresőkbe épített emulátorok, a generikus felismerés valamint heurisztikus technológiák.

Kerekasztal az adatvédelemről
A Hacktivity szombati napját egy érdekes, pörgős kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek során jogászok, informatikusok, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa és nem utolsó sorban a hallgatóság vitatta meg az adatvédelem sokakat érintő kérdéseit. Olyan témák is felbukkantak, amelyek a számítógépekkel nem rendelkező személyeket is érzékenyen érintik, hiszen szóba került például a személyes adatok kezelése, valamint a mobilszolgáltatók által végzett, kötelező adattárolás. A beszélgetés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy adott esetben nemcsak a bûnözőket és a csalókat terhelheti felelősség, hanem a szolgáltatókat valamint magukat a felhasználókat is. A szolgáltatói oldalon adatvédelmi, jogi, tájékoztatási és etikai felelősség is megjelenik. A kerekasztalon kibontakozó vita során újból megerősítést nyert, hogy a jogvédelem valamint a hatóságok munkája számos ponton konfliktusokat szül, amelyet a jog eszközeivel nehéz kezelni, nemcsak hazánkban, hanem többek között az EU-ban is. Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell minden hívásról – még a sikertelenekről is – információkat megőrizni akár egy éven keresztül. Azonban amikor az eltárolt cellainformációk segítenek például egy sorozatgyilkosság felderítésében, akkor mégis csak el kell gondolkodni az adattárolás szükségességén. Valószínûleg a jövőben az adatok felhasználásával kapcsolatos jogi garanciák megerősítésére szükség lesz, csakúgy, mint a folyamatosan megújuló technológiák jogszabályok általi követésére.

Digitális mohács
A Hacktivity mögött meghúzódó komolyságot a Krasznay Csaba és Kovács László (ZMNE) által prezentált elődadás jól példázza. Õk ugyanis arról beszéltek, amitől még Barack Obama is tart: a kritikus infrastruktúrákat érő kibertámadásokról, amelyek országokat béníthatnak meg. A két szakember egy elképzelt támadássorozatot vázolt fel, amely akár Magyarországon is bekövetkezhet. Megemlítettek néhány példát arra, hogy az online média, a pénzügyi intézmények, a kormányzati rendszerek, a villamosenergia-ellátó hálózatok, a közlekedés és az internet miként válhat a támadók martalékává. Az előadás végén kezdődő kerekasztal-beszélgetés fő témája is a kritikus infrastruktúrák biztonságáról és azok megóvásáról szólt. A meghívott szakértők között némi vita alakult ki, hogy a kormányzatnak, a piaci szereplőknek és a felhasználóknak milyen lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy e nagyszabású támadások megelőzhetők legyenek. Annyi biztos, hogy koordináció és összefogás nélkül e téren nem igen lehet majd eredményeket elérni.

 

(Forrás: www.copmuterworld.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

More details
HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

More details
Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

More details
ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

More details
Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

More details
eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

More details
Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

More details
Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

More details
A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

More details