2024. szeptember 20., péntek - Friderika

Az öt legkülönösebb adatvesztés toplistája

2007-10-15 778

A merevlemezek, szalagok, flash memóriák hajlamosak ugyan szeszélyesen viselkedni, mégis gyakorta a felhasználó jelenti a legnagyobb veszélyt saját adataira. A Kürt Zrt. adatmentői összeállították az utóbbi évek legprofibb adatvesztőinek listáját, illetve azokat az aranyszabályokat...

...amelyeknek betartásával elkerülhetők az adatvesztések.  

Öt alapszabály
1.Adatait mindig tárolja több adathordozó felületen. Minél gyakrabban készít biztonsági másolatot merevlemezre, CD-re, DVD-re, annál kisebb az esélye, hogy kellemetlen helyzetbe kerül.

2.Soha ne tartsa adatai biztonsági másolatát flash memórián, mert az nem alkalmas munkatárként való használatra.

3.Ha a merevlemez gyanús hangot ad ki vagy bizonytalanul indul, azonnal állítsa le és forduljon szakemberhez.

4.Adatvesztés esetén az otthoni adatmentési kísérletezés végleges adatveszéshez vezethet.

5.Ha már megtörtént a baj, körültekintően válassza ki a megfelelő szakembergárdát. A merevlemezen tárolt adatok mentéséhez elengedhetetlen a tiszta terû laboratórium. Ennek hiányában egy magát adatmentőnek tartó cég sem tud megbízható szolgáltatást végezni.
 
A pórul járt csalók és a fizika törvényei
A Kürt praxisában ritkán fordul elő rendőri intézkedés miatt bekövetkezett adatvesztés, de azért akad kivétel. Két éve a rendőrség egy panelház 6. emeletén tartott házkutatást. Egy olyan cég után nyomoztak, amelyik elektronikus csalások elkövetésével volt gyanúsítható. A nyomozók a lakás átvizsgálása után a ház mellett merevlemezekre bukkantak.

Ezeket a 18 méteres szabadesés élménye kissé megviselte, komoly fizikai sérüléseket szenvedtek. Mivel a rend őrei  a vádakat alátámasztandó nagyon szerettek volna némi információt kicsiholni belőlük, gyorsan beszállították őket a Kürt adatmentő laborjába, ahol sikeresen lementették az adatokat, melyeket az eljárás során fel is használtak. Úgy tûnik tehát, a mágneses jelek eltüntetésére az adattároló hatodikról való kihajítása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Az extrém sportok rajongói
Az Eiger gleccser sokak számára jelent kihívást. Jó néhányan utaznak oda azért, hogy életük legizgalmasabb síkalandját éljék át, vagy sziklamászó eredményeket érjenek el. Innen, egyenesen a gleccserről érkezett egy sárcsomóba ágyazott, elázott merevlemez 2007 nyarán. Egy svájci utazási iroda a pincében tárolta a szerverét, a hegy lábánál. A kiadós esőzések következtében a hegyről lezúgó sár és víz is ezt a helyet találta a legkívánatosabbnak.

A sár, a víz és a merevlemez pedig köztudottan nem a legjobb barátok. A feladat ezúttal túlmutatott a megszokott eljárásokon. A meghajtót először kiszárították, majd letisztogatták, utána pedig már nem volt más feladat, mint megmenteni az adatokat. Az utazási iroda azóta székháza legfelső emeletén tárolja a szervereit.

A tisztaságmánia káros hatásai
Egy kisebb német cég tulajdonosának egyszer csak elege lett abból, hogy a szerverszobában a tisztaság nem üti meg az általa elvárt szintet. Elhatározta, hogy megmutatja a takarító személyzetnek, mit ért ő takarítás alatt. A takarítókkal közösen fényesre pucolták a helyiséget, és már azt hitték, kész vannak. Ám ekkor főhősünk pillantása a szerverben ketyegő merevlemez-fiókokra tévedt, és a látványtól elborzadt. A hûtőventilátorok ugyanis az idők során szép vastag porréteggel terítették be a fiókok rácsait.

A tulajdonos megszállottan elkezdte kihúzni a fiókokat, egyiket a másik után. A szerverben hibatûrő adattároló rendszer mûködött ugyan, amely a rendszert alkotó merevlemezek közül egynek a kiesését még kompenzálta volna, ilyen romboló hatású portalanító mûveletre azonban nem készítették fel. A súlyos adatvesztés következtében a szerver csendben összeomlott. A Kürt csoport német leányvállalatánál dolgozó mérnököknek egy hétvégéjükbe került, hogy helyreállítsák a tárolt adatokat.

Hallgatózás
Egy norvég ügyfél információt szeretett volna szerezni gyanúsan viselkedő számítógép-meghajtójáról. Kényelmes és takarékos ember lévén, úgy döntött, először telefonon próbálkozik, és csak akkor küldi el a meghajtót magyarországi laboratóriumba, ha nincs más megoldás. Amikor az ügyfélszolgálatos bejelentkezett a vonal végén, a telefonáló arra kérte, hallgasson egy pár percig, majd mondjon véleményt a hallottakról. Beindította a számítógépet, és a kagylót a furcsa kerregő hangot adó merevlemez mellé tette.

Ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen ledarálta a hibásan mûködő olvasóegység az adatokat tároló felületet. Az ügyfélszolgálatos válasza rövid és tömör volt: „Most már jó eséllyel nem lehet menteni az adatokat”. Mivel azonban telefonon nem lehet megállapítani, hogy egy adatvesztési eset megoldható-e, az ügyfél elküldte az adathordozót Magyarországra, azonban sajnos a jóslat beigazolódott, a merevlemez menthetetlennek bizonyult.  

Az önjelölt adatmentés veszélyei
Alapszabály, hogy a meghibásodott meghajtót házilag kinyitni és bütykölni tilos. A meghajtóban található ugyanis egy mágneslemez, ami tárolja az elmentett adatokat. Akár egy porszemnyi szennyeződés is végérvényesen tönkreteheti a tároló felületet és az rajta lévő, egyébként még menthető adatokat. Néhány hónapja a Kürthöz érkezett egy meghajtó, amelynek belsejében először egy kis tésztamaradványt, majd ujjlenyomatokat találtak. Adatot persze ezek után már nem nagyon. A csalódott megrendelőnek mindössze azt tudták tanácsolni, legközelebb időben forduljon szakemberhez, ahelyett, hogy értékes adatait lecseréli saját ujjlenyomataira és a reggeli maradékára.

 

(Forrás: www.hvg.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

More details
Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

More details
Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details