Nyomtatás

Három évet kapott a Hyundai elnöke korrupció miatt

2007-02-08 616

Három év letöltendő börtönre ítélte a dél-koreai Hyundai autógyárcsoport elnökét, Csung Mong Kut hétfőn az elsőfokú bíróság Szöulban. A védelem fellebbezett. Az elnök a másodfokú ítéletig továbbra is szabadlábon maradhat - az engedélyt a bíróság a dél-koreai nemzetgazdaság érdekével indokolta -, és teljes ellenőrzést ...

... gyakorol a vállalat fölött. A cégcsoport elnökét korrupcióval vádolták, miszerint több mint 85 millió eurót terelt a vállalati vagyonból egy megvesztegetési alapba, melyből a kenőpénzen kívül saját bankszámlára is költött. A 68 éves Csungot tavaly áprilisban vették őrizetbe, júniusban egymillió dollárt érő óvadék ellenében szabadon bocsátották. Az ügyészség hat év szabadságvesztést kért, a védelem figyelmeztetést szeretett volna elérni, a vádlott érdemeire és rossz egészségi állapotára hivatkozva. A cégelnök elismerte vétkességét, bocsánatot kért és enyhe ítéletben reménykedett, mert - mint mondta - szeretné elérni, hogy a világ ötödik számú autógyárává emelje a Hyundait.

Sokat tett - keveset ül

A bíróság részben elfogadta az érvelést: az ügyészség és a védelem kérései között középen kiszámolt ítéletet azzal indokolta, hogy noha kétségtelenül bûncselekmény történt, tekintetbe kell venni Csung kiemelkedő hozzájárulását Dél-Korea gazdaságának fejlődéséhez. Mindazonáltal az ítélet a Dél-Koreában ilyen esetekben szokásosnál kissé keményebb: 2004-ben a bíróság háromévi felfüggesztett börtönre ítélte például a legnagyobb dél-koreai olajfinomító, az SK Corp. vezérigazgatóját, azért, hogy továbbra is be tudja tölteni fontos állását. Mint arról az Mfor korábban beszámolt , január végén hét, a Hyundai Motornál korábban vezető beosztásban tevékenykedő szakembert, illetve az általuk megvesztegetett döntéshozókat ítéltek börtönbüntetésre Koreában.

(Forrás: www.mfor.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó elemek

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság