2024. október 5., szombat - Aurél

Versenypiaci hírek

Öt év múlva elbúcsúzhatunk a mosógélektől?

2024-09-30 273

Az utóbbi években egyre többen fordulnak az öko- és bio tisztítószerek felé, és úgy tűnik, hogy a következő nagy változás a tisztítószerek piacán az agresszív kemikáliák fokozatos háttérbe szorulása lesz. Ezt a változást részben a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az egészségtudatosság hajtja, amelyek együtt arra késztetik a vásárlókat, hogy megfizethető, környezetbarát és a család egészségét biztosító alternatívákat keressenek.

A bio és egészségtudatos mosó- és tisztítószerek a covid előtt leginkább a kisbabás családok körében voltak népszerűek a babák érzékeny bőre miatt. A pandémia alatt azonban a lakosság sokkal szélesebb köre lett egészség- és környezettudatosabb, ma pedig már a fiatal városi felnőttek is egyre inkább célcsoportjai ezeknek a termékeknek. Ez nem is csoda, hiszen a pandémia alatt jobban előtérbe került az egészség, a lezárások miatt pedig egyre több időt töltöttünk a szabadban, ami nem csak a természet szépségeire hívta fel jobban a figyelmet, de arra is, hogy óvnunk kell, ha továbbra is élvezni akarjuk. Az egészséges, antiallergén tisztítószerek előretörésével párhuzamosan a vegyszereket és különböző kemikáliákat tartalmazó mosószerek, tisztító- és súrolószerek egyre inkább visszaszorulhatnak.

„A zöld háztartás lesz hamarosan az új sztenderd, egyértelműen erre halad a világ. Az emberek egyre inkább keresik a fenntartható megoldásokat, és felismerték, hogy a természet adta anyagokat érdemes előnyben részesíteni a kemikáliákkal szemben. A klasszikus vegyszeres mosógélek például öt éven belül eltűnhetnek a piacról, mert szép lassan a környezetbarát megoldások kerülnek előtérbe, amelyek még tovább fejlődnek. A hagyományos mosógél gyártása és használata ugyanis nagy mennyiségű vegyszert, vizet és energiát igényel, míg az öko-termékek lényegesen kevesebb környezeti terhet rónak a Földre” - fejtette ki Radnai Krisztina termékfejlesztő vegyész, aromaterapeuta.

A fenntartható tisztítószerek fontossága

A fenntarthatóság a tisztítószerek világában nem csupán azt jelenti, hogy környezetbarát alternatívákat keresünk az agresszív kemikáliák helyett, hanem azt is, hogy ezek az alternatívák megfizethetők és biztonságosak a család egészsége szempontjából. Éppen ez motiválta Radnai Krisztinát is, amikor elindította természetes mosó- és tisztítószereket forgalmazó webshopját.

„A férjem makacs ekcémával küzdött, amit szépen tünetmentesen tudtunk tartani a természetes, vegyszermentes kozmetikumokkal és tisztítószerekkel. A mosódiót, amit akkoriban Németországból hozattunk, egyre többen kérték tőlünk, így jött a webshop ötlete is. A neve pedig azért lett mosomami.hu, mert a férjem egyszer azt mondta nekem, hogy annyit mosok, mint egy mosó mami” - idézte fel az egyre népszerűbb, öko és bio termékeket forgalmazó webshop 2009-es indulását Krisztina, aki családjával és néhány munkatársával együtt működteti a céget. A csapat folyamatos újításokon töri a fejét, természetesen mindezt a fenntarthatóság és az egészségtudatosság jegyében. - „A természet ereje a tisztítószerekben is megmutatkozik. Sok termékünk alapanyagai a fáról származnak, mint például a vadgesztenye, amit jelenleg óvodákkal, családokkal való együttműködéssel szerzünk be, de a tervem az, hogy saját ültetvényt telepítünk. A termékeink pálmaolajmentesek, antiallergén illóanyagokból készülnek, de illatmentes változatban is elérhetők.”

A természetes tisztítószerek pedig tökéletes alternatívái a hagyományos vegyszeres takarító- és mosószereknek. A mosólapka például már most nagyon népszerű, hisz könnyű, praktikus, kis helyen elfér, és minimális környezeti lábnyomot hagy maga után. A mosódió szintén népszerű választás, amely a természet adta tisztítóhatásával évszázadok óta bevált szer. A mosószóda pedig egy klasszikus, de hatékony tisztítószer, amely a legmakacsabb szennyeződésekkel is megbirkózik.

"A mosódió és a mosószóda nemcsak hatékony tisztítószerek, de az évszázados hagyományok ötvözésével valódi alternatívát nyújtanak a modern, kemikáliákkal teli termékekkel szemben" – magyarázta Krisztina, aki termékfejlesztési vegyészként fontosnak tartja, hogy a hagyományokat ötvözzék az új és fenntartható technológiákkal.

Környezetbarát gyártási folyamatok


mosomami.hu nemcsak a termékek összetevőiben, de a gyártási folyamatokban is a fenntarthatóságot tartja szem előtt. Az olajsajtolás során visszamaradt zsírsavat például újrahasznosítják a szappanok és tisztítószerek előállítása során. A csomagolásuk újrahasznosítható, és saját gyártású, 100 százalékban napenergiával működtetett üzemben készül. A kiszállítás elektromos autóval történik, így a vállalkozás minimalizálja a szállítás során keletkező környezeti terhelést.

Bár sokan tartanak attól, hogy a környezetbarát és fenntartható termékek drágábbak, a valóságban ezek a termékek gyakran 20-30 százalékkal olcsóbbak, mint a nagy gyártók kemikáliákat tartalmazó termékei. A környezetbarát termékei közül sok koncentrátum, így kevesebb mennyiséget kell használni belőlük, és ezzel hosszabb időre elegendőek. "Sokan esnek abba a hibába, hogy ugyanannyit használnak az öko termékekből, mint a hagyományosakból, pedig sok esetben a koncentrált összetétel miatt kevesebb is elegendő. Az 1500 milliliteres mosógélünk például 50 mosásra elegendő" – tette hozzá Radnai Krisztina, aki azt is elárulta, hogy termékeik nem csak a webshopban érhetőek el, de az EcoFamily üzleteiben és nagyobb herbáriákban is megvásárolhatók. A vállalat folyamatosan bővíti kínálatát, de csak akkor vezetnek be új terméket, ha egy másik kifut, így biztosítva, hogy soha ne történjen pazarlás.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Október 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

A napenergia aránya a magyar áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt

A napenergia aránya a magyar áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt

More details
Gördülő Ikarus legendák az Aeroparkban

Gördülő Ikarus legendák az Aeroparkban

More details
Megugrott az érdeklődők száma a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán a nyáron

Megugrott az érdeklődők száma a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán a nyáron

More details
Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia (AI) az értékesítési folyamatokat?

Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia (AI) az értékesítési folyamatokat?

More details
Philip Wood az Indotek Group új nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatója

Philip Wood az Indotek Group új nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatója

More details
56. Műegyetemi Állásbörze, 2024. október 8-9.

56. Műegyetemi Állásbörze, 2024. október 8-9.

More details
Éljen a Mosoly Világnapja 2024. október 4-én

Éljen a Mosoly Világnapja 2024. október 4-én

More details
Így gondolkoznak a vagyonosok a jövőről – egy vagyontervezési felmérés eredményei

Így gondolkoznak a vagyonosok a jövőről – egy vagyontervezési felmérés eredményei

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details