2024. július 1., hétfő - Annamária

Versenypiaci hírek

Digitális tűzvédelem: Könnyebb és átláthatóbb megoldások mindenki számára

2024-06-28 203

Gombnyomásra elkészül az üzemeltetési napló. Folyamatosan bővül azoknak intézményeknek, gyáraknak, logisztikai központoknak a száma, amelyek egyszerűbbé és papírmentessé tették az ellenőrzési, karbantartási folyamatokat és azok dokumentálását egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően. A szoftvercég innovációja a következő időszakban egyfajta iparági sztenderddé válik a területen, amellyel átláthatóvá, egységesség válnak az ellenőrzések, auditálások folyamata is.

„Ami egy titkárnő számára a szövegszerkesztő program, az a tűzvédelemben a fiREG, vagyis a mindennapi eszköze azoknak, akiknek ezen a területen van feladatuk” – fogalmazott Fekete Attila mérnök-informatikus, alapító-tulajdonos.

A KSH adatai alapján Magyarországon legalább 3 millió tűzoltó készülék becsülhető, és természetesen nem csak tűzoltó készülékeket kell ellenőrizni, melyek éves karbantartásához minimum 1 tonna papír szükséges. Eközben az üzemeltetői ellenőrzés problémás, a működtetés pedig aránytalanul drága. Számos cég számára a tűzvédelmi ellenőrzés még ma is óriási energiabefektetést igényel, és bár igyekeznek megfelelni az előírásoknak és a határidőknek, a rendszeres vizsgálatok idejét és az eredményeket sokan még most is Excel-táblázatban vagy füzetben vezetik. „Ez nem csak átláthatatlan és nehézkes, de kevésbé biztonságos is” – hangsúlyozta Fekete Attila.

A szoftvercég immár hét éve foglalkozik a tűzvédelmi, karbantartói és üzemeltetői feladatok digitalizálásával. A tűzoltó készülékek, tűzi vízforrások, tűzgátló nyílászárók, hő- és füstelvezető rendszerek, biztonsági világítások, menekülési irányfények, beépített tűzjelző berendezések, beépített oltóberendezések karbantartásának dokumentálása mellett a társaság további modulokat fejleszt és lát el automatizmusokkal.

Közel 5 millió felülvizsgálat

A papírmentesítésnek köszönhetően a fenntarthatóság mellett átláthatóbbak és hatékonyabbak is lettek a folyamatok, 2020 óta pedig a vonatkozó jogszabály is lehetővé teszi az elektronikusan vezetett tűzvédelmi naplót.  

Már az ország csaknem 300 tűzvédelmi cége alkalmazza a mindennapokban az elterjedt technológiát, közel 900 ezer tűzvédelmi berendezés adatait tárolja a rendszer. Ennek segítségével eddig több mint 4 és fél millió papírmentes felülvizsgálat készült el. A partnerek között gyárak, létesítménygazdák, állami intézmények, plázák, élelmiszeriparban működő vállalatok, pénzintézetek, autóipari- és gyógyszeripari vállalatok, felősoktatási intézmények is megtalálhatók. A fiREG által fejlesztett rendszert használja mások mellett az ELTE, a MOME, a győri Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem is.

„Mi nagyjából két éve alkalmazzuk a fiREG fejlesztését, az idei célom, hogy a tűzjelző berendezéseket is integráljuk a rendszerbe. Azokat a munkatársakat is a struktúra használata felé igyekszem terelni, akik külsős partnerként végzik az egyes épületek üzemeltetési ellenőrzését” – számolt be a tapasztalatairól a Semmelweis Egyetem tűzvédelmi szakmai vezetője. Mongel Viktória hozzátette, hogy az intézménynél hamarosan elérik a 100-150 főt, akik már napi szinten ebben a rendszerben dolgoznak.
„Az év végi költségterv készítése korábban meglehetősen nehéz feladat volt több száz telephely esetében, ez akár több hetet is igénybe vett, a digitális rendszernek köszönhetően a folyamat néhány napra rövidíthető és sokkal pontosabbá is vált a költségtervezés” – hangsúlyozta az SE tűzvédelmi szakmai vezetője. Mongel Viktória azt is kiemelte, hogy a hatósági ellenőrzésekre való felkészülésben, a szükséges adatok összegyűjtésében is óriási segítséget jelent a fiREG.

Erős kontroll

A fiREG alapító-tulajdonosa a rendszer nyújtotta lehetőségek közül kiemelte a magas szintű jogosultságkezelést.

„A cégeknek maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a tűzvédelmi ellenőrzés mindig időben megtörténjen, ami elmondásuk szerint sok esetben az utolsó pillanatra tolódik vagy el is marad. A szoftverünknek köszönhetően azonban ezek a folyamatok egységessé, átláthatóvá tehetők, a jogosultságkezelésnek köszönhetően pedig mindenki ahhoz és csak ahhoz fér hozzá, amire jogosult. Erre a korábbi, papír vagy Excel alapú naplók nem adtak lehetőséget.”

Fekete Attila alapító-tulajdonos elmondása szerint a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok nemzetközi auditorai is felfigyeltek a magyar megoldásra és elismerően nyilatkoznak annak használhatóságáról, hiszen a rendszer által generált QR-kód angol és német nyelven is információt ad az ellenőrzések eredményéről. „A gyárak pedig igyekeznek kiszolgálni az auditorokat, szívesen alkalmaznak innovatív megoldásokat, amelyekkel biztosak lehetnek abban, hogy megfelelnek nemzetközi előríásoknak, a biztonsági követelményeknek és a papírmentesség révén a fenntarthatósági szempontoknak is."

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Magyar Derby és Divat Fesztivál, 2024. július 5-7.

Magyar Derby és Divat Fesztivál, 2024. július 5-7.

More details
Triatlon fesztivál, 2024. július 4-7.

Triatlon fesztivál, 2024. július 4-7.

More details
Hungarian Summer Salsa Festival, 2024. július 2-8.

Hungarian Summer Salsa Festival, 2024. július 2-8.

More details
Gastroblues fesztivál, 2024. július 1-7.

Gastroblues fesztivál, 2024. július 1-7.

More details
Jelentősen átalakul egy budapesti irodaház

Jelentősen átalakul egy budapesti irodaház

More details
Újabb bérlők döntöttek Bel-Buda legújabb irodaháza mellett: mutatjuk a neveket

Újabb bérlők döntöttek Bel-Buda legújabb irodaháza mellett: mutatjuk a neveket

More details
Jön a robotinvázió! Hogyan járathatod csúcsra a robotizálást?

Jön a robotinvázió! Hogyan járathatod csúcsra a robotizálást?

More details
Jön az OTP webshopja, de mire lehet képes az amúgy is telített magyar piacon?

Jön az OTP webshopja, de mire lehet képes az amúgy is telített magyar piacon?

More details
Sorra zárnak a vidéki kisboltok Magyarországon: esélyük sincs túlélni - mi lesz így a vásárlókkal?

Sorra zárnak a vidéki kisboltok Magyarországon: esélyük sincs túlélni - mi lesz így a vásárlókkal?

More details