2024. június 24., hétfő - Iván

Versenypiaci hírek

Másfél év alatt több 28 díjat és elismerést érdemelt ki a Budapest Airport

2024-06-04 393

Az elmúlt másfél év a Budapest Airport és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér történetének legsikeresebb időszaka volt. Amellett, hogy a vállalat folyamatosan és sikerrel dolgozott a koronavírus-járványból való kilábaláson, és tavaly már második nyereséges évét zárta a COVID óta, valamint hogy az utas- és áruforgalmi adatok is stabil felívelést mutatnak, a repülőtér-üzemeltető 28 díjat és elismerést érdemelt ki a hazai és nemzetközi színtéren. Több közülük a Budapest Airport által nyújtott szolgáltatások magas minőségéről tanúskodik, de a fenntarthatóság, a járatfejlesztés, a humánerőforrás-menedzsment, a PR, a marketing, a cargo, a rendezvényszervezés és a beszerzés terén is rangos díjakat érdemelt ki a repülőtéri közösség - írja a jetfly.hu.

A Budapest Airport 2019 tavaszán nagyszabású fejlesztéssorozatot kezdett el, és az elmúlt 5 év alatt a repülőtéri beruházások értéke a 130 milliárd forintot is meghaladta, idén tavasszal pedig újabb, 17 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat indult. A folyamatos fejlődést az utasok is érzékelik; a legfrissebb, 2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése. A felmérést kitöltők 5-ös skálán rekord pontszámra, 4,32 pontra értékelték az általános elégedettség szintjét, ezzel a budapesti légikikötő a húsz vizsgált benchmark repülőtér közül az első helyen végzett, megelőzve például Prágát, Alicantét és Barcelonát. Ez a felmérés azonban csak feltette a koronát a Budapest Airport elmúlt másfél évére, amelynek során az üzemeltető és a repülőtéri közösség nem kevesebb, mint 28 díjat, elismerést és szakmai minősítést érdemelt ki.

Fókuszban a minőség és az utasélmény

2023 március elején hatalmas, soha korábban nem látott elismeréssel gazdagodott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér,  az azt üzemeltető Budapest Airport, valamint a repülőtéri közösség. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a budapesti légikikötőnek ítélte oda a legjobb európai repülőtér díjat a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek közül. Az ACI a felmérés során 30 teljesítménymutató alapján közel 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét vizsgálja, és az utasokat személyesen kérdezi a teljes utasfolyamatról, komplex képet kapva az érkezők és indulók tapasztalatairól, a belépéstől kezdve a repülőtéren töltött időn át egészen a beszállásig.

Röviddel ezt követően az utasok után a szakma is elismerte a minőségjavulást: a Skytrax nemzetközi légiközlekedési kutatási szervezet auditorai megvizsgálták a repülőtéri szolgáltatásokat és folyamatokat, és háromnapos auditot követően négycsillagosra emelték a légikikötő minősítését. A szállodák rangsorolásához hasonlóan a független szakértők ebben az esetben is az 1 és 5 csillagos szint közötti rangsorolást végezték el, több mint 500 teljesítménymutató alapján.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ahogy tavaly, úgy idén is elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést. A Skytrax-díj a World Airport Survey kérdőíveken alapul, amelyeket a héthónapos felmérési időszak alatt több mint 100 nemzetiségű légiutas tölt ki, a független szervezeten keresztül.

Idén meghosszabbították a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is, amely igazolja, hogy a repülőtér-üzemeltető minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az utasok és a személyzet biztonságát és egészségét garantálni tudja. Magyarországon jelenleg a budapesti repülőtér 2. Terminálja az egyetlen létesítmény, amely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, és a világ repülőterei között is egyedülálló ezen a téren.

A fenntarthatóság a Budapest Airport egyik kiemelt fókuszterülete, a vállalat számos intézkedéssel csökkenti a repülőtér környezeti terhelését. Az erőfeszítéseket több minősítés igazolja az elmúlt másfél évből.

Ezen a téren a legnagyobb elismerést az az óriási előrelépés jelenti, hogy a Budapest Airport az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte az 5-ös skálán a 4+ „Átmenet” szintet. Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Budapest Airport elsőként szerezte meg a tanúsítványt. Ez a szintlépés alátámasztja, hogy a légikikötő a működéséből fakadó közvetlen karbonkibocsátást teljes mértékben ellensúlyozza, és partnerei bevonásával is törekszik az emissziók csökkentésére.

A Budapest Airport folyamatosan nyomon követi és visszaméri fenntarthatósági tevékenységét annak folyamatos fejlesztése érdekében. A tavaly elvégzett ESG értékelés szerint a repülőtér-üzemeltető alacsony kockázati besorolást ért el, amely alátámasztja, hogy a vállalat befektetési döntései során kiemelt figyelmet fordít a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok szerinti működésre. A repülőtér-üzemeltető a Sustainalytics ESG kockázatkezelési minősítési folyamatában idén 13,2-es pontszámot kapott, 49. helyezést elérve a világszerte értékelt 187 közlekedési cég között, és a 995. helyet kiérdemelve a globálisan minősített 15 718 vállalat listájában. A BUD-csoporton belül a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. is kimagasló eredményt ért el az ESG értékelési folyamatban. Fenntarthatósági teljesítményét tovább fejlesztve a RÜK a 2022-es évben megszerzett bronz minősítést 2023-ban ezüstre emelte, ezzel az EcoVadis rendszerében az adott évben értékelt vállalatok 87%-ánál jobban teljesített.

A 2023-ban többszörösen elismert projektek között említendő a vakok és gyengénlátók önálló utazását támogató DANOVA-projekt, amely shortlistes lett az Effekt2030 díjátadón, és különdíjat kapott a CSR Doing Good Esélyegyenlőség, felelősségvállalás, adományozás, hátrányos helyzetű csoportok segítése kategóriában.

A különböző szakterületi díjak terén is jeleskedett a Budapest Airport.

2023-ban a Routes Europe Marketing Awards díjátadón a légitársaságok szavazata alapján a Budapest Airport elnyerte a 4-20 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek kategóriájának legjobb légitársasági marketingje díját, a vállalat marketing csapata pedig idén még ezt az eredményt is túl tudta szárnyalni. A Budapest Airport az idei Routes Europe-on nemcsak a saját méretkategóriájának megfelelő mezőnyben győzedelmeskedett, hanem a rendezvény összesített győztese címet is hazahozhatta.

A Budapest Airport és a MediaFactory által gyártott, a TV2 műsorán immár a második évaddal jelentkező Szállj munkába - Sztárok a reptéren produkció és a vállalat további nagyívű kommunikációs kampányai rendkívül népszerűek voltak a PR szakmai színtéren. Az elmúlt évben a sorozat első évada több hazai és nemzetközi díjat nyert, megkapta az IPRA Golden World Awards-ot Utazás és turizmus kategóriában, a PR News Platinum arany díját Employee Relations kategóriában, a StevieAwards ezüstjét Tartalommarketing kategóriában, decemberben pedig az év méltó lezárásként a Magyarország, Románia, Bulgária régió legjobb kampányának választották a European Excellence Awards-on. Hazai viszonylatban a műsor a Kreatív által rendezett Content Marketing versenyen győzedelmeskedett a márkacéllal született tévéműsorok között, és Employer Branding kategóriában elnyerte az Aranypenge Bronz penge minősítését. Idén februárban a Budapest Airport felkerült a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) és a Kreatív magazin kiadója, a PPH Media által számon tartott, a  kommunikációs szakma legjobb ügynökségeit, megbízóit és kampányait felvonultató TOP10-es lista második helyére „Megbízó” kategóriában. Áprilisban a leginnovatívabb tartalmi megoldásokat szemléző In2 Sabre Awards díjátadóról sem távozhatott üres kézzel a Budapest Airport - Londonban két kiemelt kommunikációs projektet is díjazott a zsűri: influencer kampányok kategóriában a Till Attila főszereplésével készült „24 óra a repülőtéren” sorozatot, valamint termékelhelyezés kategóriában a Szállj munkába! című műsort. Mindez azt jelenti, hogy csak az elmúlt másfél évben tíz díjat érdemelt ki a Budapest Airport PR csapata.

A Budapest Airport hagyománynak számító Éves Díjátadó Gálája rendszerint nagy érdeklődésre tart számot a vállalat partnereinek körében. A rendezvény tavaly már második alkalommal nyerte el az UNICEO élő kommunikációs megoldásokat szemléző díját a 150 fő feletti B2B rendezvények kategóriájában, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége pedig az Év event design kivitelezése díjjal illette a Progressive Reklámügynökség és a Budapest Airport együttműködésében megvalósuló rendezvényt.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a Budapest Airportnak ítélte Az Év Beszerzési Csapata 2023 díjat. Az elismerést az MLBKT Elnöksége és a Beszerzők és Beszerzési Vezetők Klubja ítélte oda a jelöltek munkássága és az általuk benyújtott pályázat alapján. A beszerzési csapat a koronavírus-járvány alatt a pénzügyi stabilitás megőrzésében, a pandémia után pedig a növekedés újbóli elérésében támogatta kiemelkedően a vállalatot. A közelmúltban bevezetett eljárások és új informatikai rendszerek egyszerűsítették és átláthatóbbá tették a beszerzési folyamatokat. Az innovatív, digitális eszközök alkalmazásával a projektkövetési, tervezési, és erőforrásmenedzsment feladatok is hatékonyabbá váltak, tovább segítve ezzel az eddig is hangsúlyos fenttarthatósági céljaink elérését.  

A Budapest Airport elkötelezettek a repülőtér fejlesztése mellett, amelyre az elmúlt öt és fél évben több mint 130 milliárd forintot fordítottunk. Míg a minőséget és utasélményt alátámasztó elismerések azt mutatják, hogy a repülőtéri közösség szívügyének tekinti Magyarország kapujának fejlesztését, addig a szakmai díjak és minősítések a BUD-csoport munkavállalóinak, valamint a repülőtéri közösség tagjainak magasszintű és sokrétű szaktudását igazolják vissza”

– emelte ki Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen csapatban dolgozhatok, és bízom benne, hogy a további fejlesztések révén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hosszútávon is bebiztosítja helyét Európa legjobb légikikötői között.”

| Forrás: bud.hu + jetfly.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum, 2024. szeptember 18.

REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum, 2024. szeptember 18.

More details
Követeléskezelési trendek 2024, 2024. szeptember 18.

Követeléskezelési trendek 2024, 2024. szeptember 18.

More details
Future of Finance 2024, 2024. szeptember 17.

Future of Finance 2024, 2024. szeptember 17.

More details
Audi-vezér az Indexnek: Nem építünk akkumulátorgyárat

Audi-vezér az Indexnek: Nem építünk akkumulátorgyárat

More details
Egy zalai faluban 530 százalékkal drágultak az ingatlanok

Egy zalai faluban 530 százalékkal drágultak az ingatlanok

More details
Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

More details
Kiterítette lapjait az eMAG új vezére: célba vették a Kiflit, Tescót, erre készülhetnek a magyar vásárlók

Kiterítette lapjait az eMAG új vezére: célba vették a Kiflit, Tescót, erre készülhetnek a magyar vásárlók

More details
Gigantikus bírságot kaphat a népszerű áruházlánc

Gigantikus bírságot kaphat a népszerű áruházlánc

More details
Bábolnai Gazdanapok, 2024. szeptember 5-7.

Bábolnai Gazdanapok, 2024. szeptember 5-7.

More details