2024. május 8., szerda - Mihály

Versenypiaci hírek

Karrier a hazai gazdaság élvonalában – állás Győr iparában

2024-01-10 603

Ha a vidéki régiók gazdasági sikereire keresünk példát, a Dunántúl északnyugati része mindenképpen termékeny terület. Győr-Moson-Sopron vármegyében ugyanis két olyan várost is találunk, ahol évek óta stabil ipari háttérről számolhatunk be.

Az osztrák határ felé

 
A hazai gazdasági lehetőségek egyenetlenségeiről sok szó esik, az a tény azonban stabilan tartja magát, hogy a dunántúli országrész hagyományosan is erősebb háttérrel rendelkezik. Ebben komoly szerep jut a nagyobb ipari szereplőknek is, akik már évtizedek óta jelen vannak a környéken. Egyes városok pedig már a pozíciójukból fakadóan is kiemelt helyzetben vannak. Ilyen például az osztrák határ közelében található Sopron és Győr is.

Azt persze egyáltalán nem állíthatjuk, hogy Győr például a határ közelségéből kívánna hasznot húzni. A gazdasági partnerkapcsolatok tekintetében persze kifejezetten előnyös, hogy a város a Budapest-Bécs-Pozsony gazdasági háromszög közepén helyezkedik el, de ez önmagában még kevés lenne a sikerhez. A város ugyanakkor hosszú évtizedek óta a hazai gazdasági paletta egyik legerősebb szereplője, ebben pedig oroszlánrészt vállal az autóipari tevékenység.

A városban immár több, mint három évtizede jelenlévő AUDI autógyár ugyanis nem csak hazai, de globális szinten is hatalmas vállalatnak számít, így természetesen az általa teremtett munkahelyek mennyisége és minősége is egészen páratlan. Ennek lenyomata a sok autóipari állás Győr Profession kínálatában is, mely egyben a folyamatos terjeszkedést és fejlődést is jól mutatja. Egy ilyen lehetőséget pedig kevesen utasítanának vissza.

Nemzetközi körülmények

 
A globális nagyvállalatok hazai jelenléte ezért is üdvözlendő, mert itthon is képesek megteremteni a nyugati céges kultúrát. Ez egyrészt a folyamatok terén is optimalizáltabb működést biztosít, másrészt pedig a munkavállalók megbecsültsége is új szintre lép. Megbízható háttér, modern körülmények és kiemelkedő bérek jellemzik az ilyen cégeket, így természetes, hogy sokan választják az általuk kínált munkalehetőségeket.

Ezen analógián tehát természetes, hogy a legtöbb állás Győr városában is egy ilyen kiemelt ipari szereplőhöz kötődik. A nagyvállalatok jelenléte pedig a statisztikákban is megmutatkozik, hiszen a város munkanélküliségi mutatói alig érik el az 1 százalékot. Ebből leszűrhető az ipari szektorban ténykedő nagyvállalatok egy másik előnye: rendkívül nagy létszámú munkaerő alkalmazására képesek, a legkülönfélébb képesítésekkel.

Az autóipari gyártás évtizedek óta meghatározza Győr álláskínálatát

Az autóipari gyártás évtizedek óta meghatározza Győr álláskínálatát

Így tehát egy állás Győr autóiparában ugyanúgy releváns lehetőség egy diplomás mérnök, mint egy alacsonyabb végzettségű betanított munkás számára. Az AUDI az utóbbi 30 év során folyamatosan fejlődött, mígnem napjainkra az autógyártás teljes vertikumát lefedte. Ez pedig még több és még sokszínűbb álláshely teremtésére ad lehetőséget, melyek szorosabban vagy lazábban, de mindenképpen kapcsolódnak az autóipari tevékenységhez.

Stabil múlt, jelen és jövő

 
Hazánk egyik legnagyobb ipari szereplőjének nálunk töltött több, mint három évtizede is jól mutatja, hogy a stabilitás alapvető szempont volt és lesz a későbbiekben is. Ehhez persze a helyi és környékbeli munkavállalókra is szükség van. Szerencsére úgy tűnik, hogy egy állás Győr iparában komoly megbecsültségnek örvend dolgozói szinten is, így a cégek is stabil munkavállalói kötelékkel számolhatnak.

A múlt értékeinek hasznosítása és a jelenkori körülményekhez való alkalmazkodás mellett természetesen az is fontos, hogy a jövő sikereit is megalapozzák. A városban működő egyetemen zajló képzések éppen erre törekszenek, az ipari szereplőkkel való szoros együttműködés pedig munkaerőpiaci szinten is szilárd alapokat biztosít. Egy állás Győr iparában tehát már egészen korán is megtapasztalható a hallgatók számára.

Természetesen mindig érdemes több lábon állni, egy ennyire erős gazdasági környezetben pedig mindig van hely az új szereplőknek. A város ilyen irányú törekvéseinek legfrissebb lenyomata a nemrég átadott egyetemi és startup központ. Ez a centrum egyrészt még tovább erősíti az egyetem és a gazdasági szereplők kapcsolatait, másrészt egyfajta inkubátort teremt az újonnan induló startup cégek számára. Így várhatóan egy állás Győr városában nem csupán most, hanem a jövőben is kiváló opció lesz.

| profession.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details
Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details
Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

More details
Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

More details