2024. április 30., kedd - Katalin, Kitti

Versenypiaci hírek

Digitális vezetők toplistája: innovációval, felvásárlásokkal erősítenek a hazai szereplők

2023-11-14 512

A gazdasági nehézségekre hatékonyságnöveléssel, innovatív megoldásokkal reagáltak a digitális tartalomkészítők, és 2023-ban folytatódott a hazai e-kereskedelmi piac konszolidációja – derül ki a Marketing&Média kommunikációs szaklap elemzéséből. A magyar digitális piac legmeghatározóbb szakembereit rangsoroló toplista első helyére idén Bán Zoltánt, a Net Média társtulajdonos-vezérigazgatóját választotta a zsűri. Második az ismert hazai online piactereket vezető, több idei tranzakcióban is szerepet játszó Várkonyi Balázs lett, a dobogó harmadik fokára pedig Gulyás Márton, a Partizán alapító-főszerkesztője állhatott fel.

mmonlineAz elmúlt évben tapasztalható gazdasági nehézségek begyűrűztek a digitális piacra is, amelynek szereplői többek között hatékonyságjavítással, innovációkkal válaszoltak a kihívásokra. Emellett folytatódott a hazai e-kereskedelem konszolidációja, és magyar kézbe került két jelentős online piactér is.

Ennek megfelelően leginkább az online kereskedelem szereplői, valamint az online tartalomkészítők, médiavállalatok tudták megerősíteni, bizonyos esetekben javítani pozícióikat a Marketing&Média „Top 50 – a Legmeghatározóbb Emberek a Digitális Piacon” idén 14. alkalommal összeállított toplistáján. „Jól látható, hogy a kihívásokkal teli időkben még nagyobb szükség van kreativitásra, és a jelenlegi digitális piacon azok a legsikeresebbek, akik nap mint nap tudják bizonyítani megújulási képességüket, legyen szó üzleti döntésekről vagy tartalomkészítésről – mondta el Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője.

A gazdasági nehézségek nem hoztak gyökeres átrendeződést: a digitális top 50-ben a személyek 28 százaléka cserélődött, ami az előző években tapasztalt aránnyal nagyjából megegyezik.

A hazai digitális piac egyik motorja a magyar nyelvű kontent: nem meglepő, hogy öten is szerepelnek a top 10-ben olyanok, akik részt vesznek a tartalomelőállításban vagy ahhoz kapcsolódó céget vezetnek. A zsűri 2023-ban első helyre rangsorolta a többek között portfolio.hu-t működtető Net Média Zrt. vezérigazgatóját, Bán Zoltánt. A bővülő média- és konferenciaportfólióval rendelkező vállalat folyamatosan jelenik meg új műfajokkal, idén például podcast sorozatot indítottak.

Zászlóshajójuk, a portfolio.hu rendre a leglátogatottabb oldalak között szerepel, emellett pedig üzleti szempontból is komoly sikereket tudnak felmutatni. Új típusú online médiumként jelent meg az elmúlt években a Partizán, amelynek idén több mint 20 ezren ajánlották fel adójuk 1 százalékát. A népszerű videós tartalmakat előállító szerkesztőség vezetője, Gulyás Márton a lista harmadik helyére került, Pető Pétert, az egyik meghatározó hazai hírportál, a 24.hu főszerkesztőjét pedig ötödiknek választotta a zsűri. Az RTL Magyarország digitális területekért felelős vezérigazgató-helyettese, Grósz Judit nyolcadik a listán, köszönhetően a csatorna nemzetközi szintű digitális fejlesztéseinek. Az idei év az Indamedia Csoportnál is sok újítást, stratégiai együttműködéseket hozott, így Starcz Ákos, a csoporthoz tartozó Index.hu vezérigazgatója kilencedik helyen végzett a legmeghatározóbb digitális emberek listáján.

Nemcsak a tartalomgyártók, hanem a Magyarországon működő vagy hazai tulajdonú e-kereskedelmi szereplők pozíciói is meghatározóak idén a zsűri döntése alapján. Az év szenzációja volt a piacon, hogy magyar kézbe került két óriás, a Használtautó.hu és a Jófogás. A két online piactér az ingatlan.com Zrt. cégcsoporton belül működik tovább, amelynek vezetői előkelő helyen szerepelnek a listán: Várkonyi Balázs, a Vatera.hu és a Jófogás piactereket működtető részleg vezérigazgatója második, Mészáros Dávid alapító-tulajdonos pedig negyedikként. A korábbi évekhez hasonlóan a listára került a Szallas Group vezérigazgatója, Szigetvári József is.

A 2022-ben lengyel tulajdonos kezébe került szállásközvetítő portál jelenleg is a legnagyobb szereplő itthon, és komoly teljesítmény, hogy a stagnáló piacon is növekedést tudtak felmutatni. A lista tizedik helyére került Bengyel Ádám, a FoxPost vezérigazgató-társalapítója, ami annak is köszönhető, hogy a magyar tulajdonú logisztikai szolgáltató csomagforgalma idén 70 százalékkal bővült, és sikerült a gazdasági válság idején megduplázni a cég bevételét.

A hazai digitális gazdaság megkerülhetetlen szereplője a Google, amelynek vezetője, Bíró Pál idén ötödik helyen végzett a toplistán. Az óriáscég nemcsak méretéből adódóan meghatározó: gyakran reagálnak a hazai történésekre, beszélnek felelősségteljes MI-gondolkodásukról, a Digitális Kereskedelmi Szövetség keretein belül mentorprogramot indítottak, és részt vesznek a magyar digitális gazdaság fejlesztésében.

Az idei rangsorban új szereplők is megjelentek a médiaipar területéről: Malatinszky Péter, a TV2 Csoport digitális média-igazgatója, Erdélyi Eszter, az Atmedia digitális vezetője és Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője.

A Marketing&Média befolyásos digitális szakembereket tartalmazó teljes rangsora megtekinthető a kommunikációs szaklap legfrissebb, novemberi számában.

A Marketing&Média „Top 50 – Top 50 – A Legmeghatározóbb Emberek a Hazai Digitális Piacon” listájáról

A Marketing&Média az idei évben tizennegyedik alkalommal állította össze a hazai digitális piac legbefolyásosabb szakembereinek listáját. A zsűrizésben a szerkesztőség újságírói mellett elismert piac szakemberek, a digitális szintér meghatározó vezetői, a szakmai szövetségek elnökei és az ügynökségek digitális vezetői vettek részt, összesen 19-en dolgoztak rajta. A zsűri tagjai nem pontozták saját magukat, cégük alkalmazottjait, vezetőit és tulajdonosait.

A zsűri névsora: Ambruszter Géza (Gemius), Faludi Péter (Havas), Forgács Mariann (Be Social), Halaska Gábor (újságíró), Heszler Róbert (Marketing&Media), Hidvégi Krisztina (New Land Media), Kalocsai Zoltán (Marketing&Media), Király Anita (Portfolio.hu), Kamasz Melinda (Növekedés.hu), Lunczner Ádám (Mindshare), Madar Norbert (GKID), Novák Péter (Aleph), Nyomárkay Kázmér (Marketing&Media), Ritter Ádám (Panmedia), Ritter Tamás (Marketing&Media), Simon Krisztián (Marketing&Media), Sopov István (Adaptive Media), Szabó Edina (OMG), Tatár István (Panmedia)

| Forrás: www.mmonline.hu | http://www.facebook.com/mmonline.marketingmedia

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Lépésről lépésre a zöld jövő felé

Lépésről lépésre a zöld jövő felé

More details
MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

More details
MNB: nagyot csökkent a budapesti irodák értéke, de elérhettük a gödör alját

MNB: nagyot csökkent a budapesti irodák értéke, de elérhettük a gödör alját

More details
Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója

Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója

More details
Meddig tart még a Gucci mélyrepülése?

Meddig tart még a Gucci mélyrepülése?

More details
Az ukrán és orosz vevők pörgették a budapesti prémium ingatlanok piacát

Az ukrán és orosz vevők pörgették a budapesti prémium ingatlanok piacát

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details
Országszerte muncholhatunk a PENNY üzleteiben

Országszerte muncholhatunk a PENNY üzleteiben

More details