Nyomtatás

A Wingholding Zrt. 55 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi évet

2023-06-23 771

A Wingholding Zrt. teljes átfogó eredménye tavaly 55,05 milliárd forint volt, míg 2021-ben 55,17 milliárd forintot tett ki - derült ki az ingatlanfejlesztő és beruházó éves beszámolójából, amelyet csütörtökön tett közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített, 2022. évi konszolidált beszámoló alapján a Wingholding Zrt. és leányvállalatai által alkotott Wing csoport árbevétele 2022-ben 160,17 milliárd forint volt, ami 11,93 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés elsősorban lakóingatlanok értékesítéséből származott.

Közölték, hogy a cégcsoport lakóingatlanok értékesítéséből 117,77 milliárd forint, szállodai szolgáltatásból 2,58 milliárd forint, ingatlan üzemeltetési tevékenységéből 5,92 milliárd forint, befektetéseiből pedig 29,84 milliárd forint árbevételt realizált tavaly. Az utóbbi két terület kivételével a csoport bevételei éves összevetésben minden szegmensben emelkedtek.

A csoport adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 77 milliárd forint volt 2022-ben.

A jelentés szerint Magyarországon tavaly a Wing csoport működő ingatlan portfóliójának mérete a bérbeadható területeket tekintve 422 598 négyzetmétert, fejlesztési portfóliója pedig 461 673 négyzetmétert tett ki.

Közölték, hogy a csoport a magyarországi befektetési és fejlesztési tevékenysége mellett 2022-ben tovább folytatta lengyelországi ingatlanpiaci tevékenységét is a többségi tulajdonában álló Echo Investment csoporton keresztül. Az Echo csoport tavaly év végére több mint 340 ezer négyzetméter bérbeadható és több mint 1 millió 368 ezer négyzetméter fejlesztési portfólióval rendelkezett.

A konszolidált éves jelentésben kitértek arra, hogy 2022 elején a magyar gazdaság bővülése rendkívül dinamikus volt, ennek az üteme azonban a harmadik negyedévtől lassult. Az idei növekedést mind belső, mind külső keresleti tényezők lassítják. A reáljövedelmek mérséklődése, az emelkedő vállalati költségek, az állami beruházások visszafogása és a szigorúbb kamatkörnyezet egyaránt hűtik a belföldi keresletet. Az elmúlt hónapokban tovább mérséklődtek a nemzetközi termelési láncokat érintő nehézségek, ugyanakkor az orosz-ukrán háború továbbra is jelentős bizonytalanságot eredményez.

I Forrás: webradio.hu
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság