2023. március 21., kedd - Benedek

Versenypiaci hírek

A szabadalmak is a blokkláncra költözhetnek

2023-03-14 187

Rengeteg ötlet és eljárás kering az üzleti világban, amelyek kis befektetéssel akár védett szabadalommá is válhatnának. Sok közülük mégsem találja meg méltó helyét a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs térben, így védettség nélkül éli végig életciklusát. Erre kínálhat megoldást a blockchain, amely azonnali lehetőséget ad annak bizonyítására, hogy egy adott eljárás vagy találmány kinek a szellemi terméke és mikor hozták létre. Jó példa erre a Mozgásklinika blokkláncra feltöltött terápiás koncepciója, a Mozgáspiramis, az első manuálterápiás új szellemi termék a virtuális térben.

A blockchain alapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül. Számos olyan autógyártó van már, amely blokkláncon követi minden egyes gépjármű szervízintervallumát, de az ipari felhasználók mellett a megoldás megjelent az egészségiparban, a mobilkommunikációban és a művészetek világában is. Az még kérdéses, hogy ez a nemzetközi trend hogyan fog kihatni a világ szabadalmi eljárásaira, például technológiai újításra készteti-e a szabadalmi szervezeteket.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2022-es adatai szerint Magyarországon körülbelül 35 ezer érvényes szabadalom van. Évek óta a gyógyszeripar területéről érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés a hivatalhoz. Jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető az ágazathoz.

Innovációs húzóágazat az egészségipar

Három globális innovációs húzóágazat vezeti a világpiacot. Ezek a hadi-, az autó-, illetve az egészségipar. Éppen az utóbbi területről érkezett egy módszertani innováció, amely nem csak szakmai tartalmában újító. Eredetét és hitelességét blockchain technológiával igazolja az eljárás fejlesztője.

A Mozgásklinika egy hazai innovatív egészségügyi szereplő, amely felismerte a gyógytornász szakterületben rejlő innovációs, üzleti és tudásmegosztási lehetőségeket. Kollégájuk, Szentiványi Rita gyógytornász és manuálterapeuta több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatát összegezve alkotta meg a Mozgáspiramist. A módszertan a híres Maslow-piramis mintájára az emberi testre jellemző mozgáshibák gyógyításának, rehabilitációjának törvényszerűségeit, hatásmechanizmusait foglalja össze.

Blockchainnel hitelesített szellemi termék

A Mozgáspiramis módszerét a Mozgásklinika a Blockchaineum, az egyik jelentős magyar tokenizációs szolgáltató segítségével töltötte fel az Ethereum blockláncára. A Mozgásklinika szerint a megoldás más hazai vállalatok számára is hasznos lehet az ötletek és szellemi termékek védelmében, így honlapjukon elérhetővé tették a blockchainen történő rögzítés lépéseit.

A tokenizáció és blockchain technológia egyre nagyobb szerepet játszik az ipar és üzleti élet fejlődésében. Nem csak nagyvállalatok, hanem KKV-k számára is üzleti előnyt jelenthet a technológia lehetőségeinek ismerete. A ”Kalandozás a tokenizáció világában” a Blockchaineum és a Peak közös Fintech Sparks kiadványa az alapoktól mutatja be a blockchain világát, a technikai alapokon és az érdekességeken túl pedig gyakorlati kérdésekre is választ ad.

Átalakul a szellemi tulajdon védelme

A blockchainen időbélyeggel ellátott tranzakcióban tudjuk tárolni a számunkra fontos adatokat. Ezért a technológia kiválóan alkalmas olyan szellemi termékek és módszertanok eredetének bizonyítására, amit magában esetleg nem érdemes vagy nem lehet levédetni.

A Mozgáspiramis koncepciója elsőként blokkláncra lett feltöltve, ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuálterápiás új szellemi termék a virtuális térben. A cél, hogy a Mozgáspiramis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is védetté váljon, igaz, ez egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

A teljes cikk: A szabadalmak is a blokkláncra költözhetnek

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Salgó vára: a csillagok szomszédja

Salgó vára: a csillagok szomszédja

More details
Nemzetközi forgatag a Balaton partján, 2023.június 30 -  július 2.

Nemzetközi forgatag a Balaton partján, 2023.június 30 - július 2.

More details
Térképen a teljes hazai digitális kereskedelmi ökoszisztéma

Térképen a teljes hazai digitális kereskedelmi ökoszisztéma

More details
Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2023. július 19 - 22.

Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2023. július 19 - 22.

More details
Oldtimer Show, 2023. április 14-16.

Oldtimer Show, 2023. április 14-16.

More details
Tavaszi Várkapu Tárogató, Húsvét Füzér, 2023. április 9 - 10.

Tavaszi Várkapu Tárogató, Húsvét Füzér, 2023. április 9 - 10.

More details
Hollókői húsvéti fesztivál, 2023. április 7 - 10

Hollókői húsvéti fesztivál, 2023. április 7 - 10

More details
Szentendrei Tavaszi Fesztivál, 2023. március 17– április 2.

Szentendrei Tavaszi Fesztivál, 2023. március 17– április 2.

More details
CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, 2023. március 29. - április 2.

CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, 2023. március 29. - április 2.

More details