Nyomtatás

Az orosz gazdaság egyelőre bírja a háborús szankciókat

2022-03-30 252

Mindhárom nagy amerikai hitelminősítő intézet visszavonja az orosz cégek minősítését. Sem a Moody’s, sem a Fitch, sem pedig az Standard & Poor’s nem nyújt többé adósbesorolást az orosz cégeknek. Deák András György, a Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa úgy látja, ez már valójában nem sokat jelent gazdasági szempontból, mert a nyugati pénzpiaci szereplők az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként sem nyújtanak hiteleket Oroszországnak.

Közben az orosz gazdaság átállt a kötött devizagazdálkodásra, és a bankrendszere még jobban összefonódhat a kínai pénzügyi rendszerrel. Abból viszont kezdenek kihátrálni, hogy valóban rubelt kérjenek az olaj- és földgázszállításaikért.

Nagy Károly beszélgetése >>

Az elmúlt hetekben a hitelminősítők az orosz államot csődközeli minősítési kategóriába vágták, tehát aki az adósságbesorolás alapján fektetett be, már nem vizsgál orosz célpontokat. Másrészt az orosz gazdaság külső kapcsolatai a szankciók hatására nagyon sokat gyengültek, amelyek technikailag (és néha jogilag is) lehetetlenné teszik a befektetést.

I  Forrás: trendfm.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság