2024. április 26., péntek - Ervin

Versenypiaci hírek

KMRP, avagy a menedzsment javadalmazásának új alternatívája

2021-12-09 541

Cégek életében rendkívül népszerűek azon, adóhatékony jövedelmezési formák, amelyek egyszersmind a menedzsment motiválásának eszközeként is szolgálnak. Ezen lehetőségek köre bővült idén nyáron az ún. Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programmal („KMRP”), amely az MRP-khez hasonló, egyes, az MRP által nem kezelt helyzetekre is alkalmazható. Ráadásul a megoldás kiválóan alkalmasak ún. menedzsment buy-out-ok megteremtéséhez is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderülnek a részletszabályok is.

A munkavállalók tulajdonhoz juttatása számos előnyt hordoz egy cégtulajdonos részére. Egyrészt megteremti a dolgozó hosszútávú érdekét a cég teljesítményének növelése iránt. Másrészt lehetővé teszi, hogy a juttatási körbe bevont munkavállalók az összesen 49% közteherrel sújtott munkabér helyett 15%-os adózású tőkejövedelemként jussanak hozzá jövedelmük egy részéhez.

A részvényhez juttatás azonban több hátulütővel is járhat. Egyrészt a tulajdonos számára nem kívánatos módon beleszólást engedhet a munkavállalóknak a társaság stratégiai irányításába. Másrészt a részesedéseknek piaci ár alatt történő átadása önmagában adóköteles jövedelmet keletkeztet. Az elmúlt évek közkedvelt munkavállalói juttatási formái – így különlegesen a dolgozói részvény és az MRP – azonban ezeket a hátrányokat teljesen kiküszöbölik. Ráadásul, a pár hónapja már alkalmazható KMRP egyéb előnyöket is tud biztostani.

MRP vagy KMRP?

„Mind az MRP, mind pedig az annak mintájára létrehozott KMRP olyan szervezet, amelyen keresztül a munkavállalók közvetetten tudnak a munkáltatóban részesedést szerezni” – ismerteti Gondi Anilla, Jalsovszky ügyévde. Ezt követően ezen szervezetek vagy a munkáltató által fizetett osztalék egy részét osztják meg a szervezetbe bevont dolgozókkal, vagy azt a nyereséget fizetik ki, amit a szervezet a munkáltató részvényeinek (általában a munkavállaló felé történő) értékesítésén realizál. A programban részt vevő munkavállalók közvetlenül nem jogosultak a cég közgyűlésén részt venni, tulajdonosi jogokat csak az MRP (vagy KMRP) gyakorol.

A KMRP több szempontból is tágítja azokat a kereteket, amelyekkel ez a juttatási forma létrehozható. Így – ellentétben az MRP-vel, amely csupán részvénytársaságnál hozható létre – KMRP esetén lehetőség van arra, hogy a munkáltató üzletrészt helyezzen a KMRP-be, amely által a KMRP-t kft. is létrehozhat. Míg az MRP-be csupán a kibocsátó társaság munkavállalói vonhatók be, addig KMRP-nél lehetőség van az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottsági tagok javadalmazására is – amely már önmagában mutatja, hogy a KMRP inkább a vezetői javadalmazás megteremtetésére lett megalkotva. Nem utolsó sorban pedig, miközben az MRP-ben lévő részesedés nem adható el, addig a KMRP-ben lévő részesedés igen. Ez lehetőséget biztosít arra is, hogy – az MRP kétéves tartási kötelezettségével ellentétben – a KMRP-ből rugalmasabban és kisebb várakozási idő mellett kerüljön sor jövedelem kifizetésre.

A menedzsment buy-out tökéletes eszköze

A KMRP-k egy másik, flexibilisen kiaknázható alkalmazási területe a menedzsment buy-out-ok keretrendszerének megteremtése. Miután a menedzsment a KMRP szervezetét létrehozta, úgy a szervezet a jogszabályban meghatározott feltételekkel jogosult akvizíciós hitelt felvenni. Az akvizíció finanszírozását egyszersmind a céltársaság is jogosult kiegészíteni rendkívül kedvező feltételekkel: ha a céltársaság a szervezet részére tőkét ad át, ez a tőkejuttatás sem a KMRP-nél, sem pedig tulajdonosainál nem adóköteles, ráadásul az összeg a társaságnál elismert ráfordítás.

A vezetői kivásárlás lehetőségét ösztönzi az a szabály is, hogy a KMRP-ben szerzett részesedés bizalmi vagyonkezelésbe vihető be. Ezzel a KMRP és a BVK adózási előnyei kombinálhatók.

Óvatosan az agarakkal

Mielőtt azonban KMRP létrehozásába belevágnánk, mindenképpen szükséges az egyébként kifejezetten komplikált jogszabályi háttér alapos áttekintése is. Több korlátozást és csapdát is tartogat ugyanis a KMRP szabályozása. Így – többek között – KMRP csak legalább tízfős létszámmal hozható létre, illetve működtethető. Ráadásul a KMRP-nek a megszerzett társasági részesedést legalább tíz évig birtokában kell tartania ahhoz, hogy a kedvező adószabályok igénybe vehetők legyenek. „Bár ezek a korlátozások inkább csak papíron, mintsem üzleti szempontból nehezítik meg a KMRP-k létrehozását, nem árt többször óvatosnak lenni a saját KMRP szervezetünk szabályainak kialakításánál” – zárja a Jalsovszky szakértője.

I Forrás: prowlayer.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

More details
Újrahasznosítás a kiállítási piacon

Újrahasznosítás a kiállítási piacon

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details