2024. április 24., szerda - György

Versenypiaci hírek

Molnár Juditot újraválasztották a MUISZ elnökének

2021-09-01 501

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége 91. közgyűlésén Esztergomban tisztújításra is sor került. Molnár Judit elnök újabb két évre kapott megbízást a tagoktól, ugyanakkor megválasztották az alelnököket és a szakmai bizottságok tagjait.

Molnár Judit elnöki beszámolójában kiemelte, reméli, hogy lassan túljutunk a 2020 márciusában kezdődött világjárvány legnehezebb időszakán és visszatér a nemzetközi turizmus a régi kerékvágásba. Röviden felidézte a legfontosabb eseményeket a tavalyi Utazás kiállításra érkezett kedvezőtlen hírektől a világ turizmusának teljes leállásáig.

Mint elmondta, 2020-ban a világ turizmusa 85%-kal esett vissza 2019-hez képest. A válság megviselte az utazási irodai piacot is, különösen az utazásszervezők száma zuhant meredeken. A hazai utazási irodák közül 2016-ban 1288, 2019-ben 989, 2021-ben pedig 950 iroda rendelkezett engedéllyel. Az utazásszervezők száma a 2019-es 499-ről az idei évre 220-ra csökkent a kormányhivatal adatai szerint. A MUISZ-nak 2019-ben 212 tagja volt, idénre ez a szám 174-re csökkent. A tagirodák árbevétele a 2019-es 271 milliárdról 2020-ban 54 milliárd forintra olvadt.

Aktív lobbimunka

Ebben a nehéz helyzetben aktív lobbimunkával próbált tenni a tagságért a MUISZ önállóan és másik négy szakmai szövetséggel közösen is. Az elnök számba vette, milyen eredményeket sikerült elérnie a szövetségnek, ezek a következők voltak: bértámogatás az utazási szakmának is két időszakban, a vagyoni biztosíték 50%-os csökkentése, fordított adózás bevezetésének elhalasztása 2021. január 1-ig, turizmusfejlesztési hozzájárulás többszörös megfizetésének eltörlése, teljes árak alkalmazásának jogszabályba foglalása, SZÉP-kártya elfogadás irodáknak is mind a három zsebből, voucherrendelet, hitelmoratórium, amely főleg a buszos vállalkozásoknak jelent segítséget.

Megoldásra váró témák

Akadnak ugyanakkor még megoldásra váró témák, többek között a hatékonyabb ellenőrzési rendszer a jogosulatlan szervezők ellen, a csomagtúratörvény módosítása EU-s szinten, továbbá, hogy a beutaztatásban legyen újra kötelező a nyilvántartásba vétel és a tevékenységért felelős személy alkalmazása. A határon átnyúló tevékenység sajátosságai miatt egyes vállalkozások között kialakulható egyenlőtlenségek megszüntetése is fontos lenne jogi eszközökkel. Azt is szeretné elérni a szövetség, hogy a hipa-rendeletet hozzák összhangba a többi adótörvénnyel.

A válsághelyzet ellenére számos rendezvényt, vacsorákat, reggelit, adókonzultációt, közös standot az Utazás kiállításon és dunántúli road-show-t is megvalósított 2020-ban a szakmai szövetség. Több tanulmányutat is megszerveztek, például a turai kastélyba, a Tokaji borvidékre, Szekszárdra, Pécsre és Villányba, valamint a belvárosi Nagyboldogasszony-templomba.

Molnár Judit ezek után külön köszönetet mondott néhány kollégának: így a jogi bizottságból Gyenizse Dorottyának és Füri Boglárkának, a gazdasági bizottság tagjainak a felkészítő anyagokhoz, a beutaztatásban Drégely Ágnesnek és Hóka Péternek, a kiutaztatásban Komora Zoltánnak. A kommunikációs bizottság tagjait, Bakó Balázst, Prónay Bencét és Termes Nórát is elismeréssel illette, valamint köszönetet mondott a szövetség titkárának, Tukacs Zsuzsának.

Kommunikáció, közlekedés, adózás

Ezt követően Prónay Bence röviden bemutatta a MUISZ járvány alatt folytatott marketingtevékenységét. A szakember kiemelte, hogy kommunikációjuk során két témát hangsúlyoztak: egyrészt, az ágazatnak kormányzati támogatásra van szüksége; az utasok felé pedig azt, hogy a koronavírus ellenére is utazhatunk, ráadásul biztonságosabb irodával utazni. Elkészült egy ECTAA-videó magyarítása, amely arról szól, miért jó utazási irodával utazni. Olyan új kommunikációs csatornákat is igénybe vettek, mint a Facebook Watch, a Google Ads vagy a Youtube.

mius2

Jakus József, a közúti közlekedési bizottság képviselője ezután jó hírrel szolgált: tárgyaltak a Budapest Airporttal, és a reptéren rövidesen megszüntetik a 10 tonnás korlátozást, így hamarosan a 28,5 tonnás buszok is fel tudják vinni az utasokat az indulási oldalra. Egyszerre három busz tud majd fent tartózkodni – hangzott el. Az is pozitív fejlemény, hogy hamarosan a csoportkísérő a vámterület kijelölt helyén, belül várhatja az érkező turistacsoportot.

Antalóczy Györgyné könyvvizsgáló az árrésáfa szabályozásának kérdéseiről beszélt röviden, majd elmondta, hogy továbbra is várja ingyenes adókonzultációra a tagokat a Flow kávézóban.

mius3

Tisztújítás

Mindezek után került sor az új tisztségviselők megválasztására elektronikus szavazás keretében. A korábbihoz képest átalakult több bizottság, az önálló rendezvényszervezési bizottság megszűnt – emelte ki elöljáróban Füri Mihályné levezető elnök.

A szavazás során ellenszavazat és tartózkodás nélkül újabb két évre választották meg elnöknek Molnár Juditot, aki három alelnökjelölt támogatását kérte a tagságtól. Végül őket is elsöprő többséggel megválasztották: Erdei Bálintot általános alelnöknek, Füri Mihálynét kiutazási alelnöknek, Hóka Pétert pedig beutazási alelnöknek. Hóka Péter (MIKI Travel) 16 év után vette át az alelnöki pozíciót Drégely Ágnestől.

A különböző bizottságokban a szavazás során minden jelölt megkapta a szükséges támogatást, így a következő bizottságok működnek mostantól a MUISZ-ban, az alábbi tagok részvételével:

Beutaztatás, belföld és MICE bizottság: Angyal Enikő (Globus Travel), Büchel Katalin (Dent Tours), Dorogi Katinka (Quality Tours), Drégely Ágnes (Tour East Tour), Fehér Ibolya (ETS), Tordai Andrea (Eurovip), Székely Andrea We-Co).

Kiutaztatási bizottság: Csiszár Ágnes (Vista), Kollár Judit (Festival Travel Int.), Komora Zoltán (IBUSZ), Németh Edit (Mahart Tours), Skáfár Balázs (Budavár Tours), Toldi Gabriella (Jet Travel).

Utazásközvetítő bizottság: Bartal Melinda (Summertime), Kovács Péter (IBUSZ), Kristóf Istvánné (Ekho Tours), Lőrincz-Török Viktória (Multigo), Zakar Jozef (Invia)

Légiközlekedési bizottság: Bálint Csaba (CEAS), Farkas Miklós (Lupus Travel), Kárpáti Zsuzsa (United4), Major Anett (Jet Travel), Simon András (Magic Mice)

Közúti közlekedési bizottság: Erdei Bálint (Cityrama), Jakus József (Travel-Trans Union), Poor Bálint (Fehérvár Travel), Temesi Annamária (Program Centrum)

Gazdasági bizottság: Czibulka Stella (OTP Travel), Falus János (Quality Tours), Horváth Balázs (Weco Travel)

Jogi bizottság: Füri Mihályné (Kartago Tours), Gyenizse Dorottya (OTP Travel), Gyulainé Tóth Zsuzsanna (Autoclub Travel)

Marketing és kommunikációs bizottság: Bakó Balázs (OTP Travel), Prónay Bence (Proko Travel), Termes Nóra (IBUSZ)

Nemzetközi kapcsolatok és rendezvények bizottság: Hajdú Attila (STA Travel), Haris Richárd, Takács Péter (Malév Airtours), Paraczkyné Budai Erika (Unlimited Travel)

Képzés, fenntartható turizmus és kultúra bizottság: Békefi Anna (Anima Travel), Deák Judit (Harmony Tours), Nyúl Erika (Violin Travel), Vágó Erika (Lupus Travel)

Felügyelőbizottság: Antalóczy Györgyné (Triant kft.), Biszkupné Nánási Klára (Altagra), Orosz Sarolta (Autoclub Travel)

Zárszavában Molnár Judit megemlítette, dolgoznak azon, hogy egyik közgyűlésüket jövőre Egyiptomban tartsák.

| Forrás: turizmus.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details