2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Versenypiaci hírek

Rengeteg új pékség nyílik, mutatjuk a legjobbakat!

2021-05-05 777

A koronavírus-járvány legnagyobb nyertesei egyértelműen a kutyák, akik teljesen belekényelmesedtek a home office-ba, a másik nagy nyertes pedig a kenyér. Tavaly a fél ország kovászolni és sütni kezdett, ennek farvizén pedig idén egyre-másra nyílnak az új pékségek. Mi is bemutatunk néhányat.

Sokan poénkodtak tavaly, az első karantén beköszöntekor a nagy vásárlási lázon: vajon mihez kezd majd a magyar ember azzal a sok liszttel? Talán mindenki sütni fog? Aztán szépen lassan kiderült, hogy hiába a sok viccelődés, valóban mindenki nekiállt sütni. Az élesztőhiány pedig egy sosem látott kovászolási lázat indított el. Még az is nekiállt kovászt készíteni, aki addig azt sem tudta, hogy mi az.

szabiapek

“Ha véget ér ez az időszak, ugyanúgy nem lesz időnk sütni otthon, maximum hétvégén. De aki már egyszer ráérzett a kovász ízére, az nem fog többé megelégedni az élesztős kenyérrel. Aki belevágott a kovászolásba, az utána sokkal inkább keresni fogja a jó minőségű termékeket” – nyilatkozta nekünk pont egy éve ebben a sütésről szóló cikkünkben Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék. És mennyire igaza lett.

Panificio il Basilico

A tavalyi nagy kovászláz apropóján már kezdtek is megnyitni egymás után a kovászos pékségek. Egyik első a sorban éppen Szabadfi Szabolcs volt, aki a Bem téren nyitott egy nagyon hangulatos pékséget, amiről ebben a cikkünkben írtunk is nektek. Az új Bazsalikomban (vagy hivatalos nevén Panificio il Basilico) ugyanis a szendvics lett a fő csapásirány. Szabadfi Szabolcs nagyon boldog, hogy végre megalkothatja azokat a szendvicseket, amelyeket mindig is szeretett volna, így most alaposan kiéli magát.

szabiapek2

Búzakovász Kézműves Pékség

Egészen új nyitás a Búzakovász Pékség, alig két hete nyitottak meg, ráadásul egyszerre két üzlettel is. Budán a Mechwart ligetnél, a Keleti Károly utcában és

Zuglóban, a Kövér Lajos utcában. Én már néha kételkedve fogadom az újabb kovászos pékségeket, hiszen sokan meglovagolják, hogy ez egy divatszó lett, és kovászosnak kiáltják ki azt is, ami nem az. Úgyhogy ezt a pékséget gyorsan le is csekkoltam, jelentem, a kenyerük szuper! Némileg drágább, mint más, nagyobb pékségeknél (például Pékműhely vagy Bake My Day), hiszen 600 forint egy fél kiló kenyér, viszont nagyon különleges ízeket sütnek.

szabiapek3

Én a cheddar sajtosat próbáltam, és nagyon bejött az íze és az állaga is. Érezhetően valódi kovásszal készült, szépen meg is volt kelve. A hagyományos, magyar fehér kenyér mellett teljes kiőrlésű francia kenyeret is sütnek, valamint érdemes nézni a napi ízesítéseket is. Specialitásaik a színes kenyerek, mint például a kurkumás, a céklás vagy a tintahalas.

Egyelőre nincs túl sok termékük, kóstoltam még a sajtos pogácsát is, amire erősen rá lehet kattanni, a fahéjas csiga pedig egy átlagosan jó minőséget hoz. A későbbiekben szendvicsek is lesznek. Érdemes délelőtt menni, mert délutánra már nagyon lefogy a kínálat.

Bageri

A legújabb gyöngyszem a Kossuth Lajos téren a Bageri, aminek az a különlegessége, hogy rendkívül pici, alig több mint 20 négyzetméter, de igyekeztek erre a kicsi helyre minél több árut bepakolni. Természetesen a fő húzótermék itt is a kovászos kenyér, amiből egyébként szendvicseket is készítenek.

szabiapek4

Napi legalább 15-féle péksütit kínálnak, különösen imádni fogjátok az édes sütiket, mint a vaníliás kosarakat, amiket különféle gyümölccsel is díszítenek. Náluk is kapható az utóbbi években igen divatos, kardamomos dán sütemény.

Mivel a tulajdonos több specialty kávézót is üzemeltet, természetesen a kávén is igen nagy hangsúly van. Világos pörkölésű specialty kávékat kóstolhattok, a kínálat gyakran változik. És van egy cuki teraszuk is a Parlament felé.

Nor/ma Pékség

Nordic és magyar – ebből a két szóból tevődik össze ennek a pékségnek a neve, ami egy ideje már sikerrel működik a pesti oldalon, a Kecskeméti utcában. A kovászőrületet meglovagolva azonban most Budán is nyitnak egy új pékséget a Széllkapu parkban. Ebből is látszik, hogy hiába van a környéken sok pékség, jó kenyérből soha nem elég!

szabiapek5

Az északi pékirányzat azt is jelenti, hogy kizárólag az angol Wessex Mill lisztjeit használják. De nemcsak az északi stílusú kenyereiket hozzák Budára, hanem a letisztult, skandináv dizájnt is, ami szerintem még különlegesebbé teszi őket. Az új pékség ráadásul egy hatalmas projektté nőtte ki magát: 240 m2 belső térrel és 150 m2 terasszal fognak tudni gazdálkodni, na meg persze a park is rengeteg lehetőséget rejt magában, amit különböző rendezvényekkel, piknikekkel szeretnének majd színesebbé tenni.

Viszik tovább a Nordic stílust, és a smørrebrød szendvicsek széles skáláját fogják felvonultatni. Este pedig a natúr boroké lesz a főszerep. Mindent szeretek náluk, de a ropogós sajtos rudat különösen. A pesti pékségről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

KÓPÉK Műhely

Amikor a séf a pék: Heiszler Olivér, aki a Michelin-csillagos Tanti étteremben is volt séf, a tavalyi első karantén alatt döntött úgy, hogy a fakanalat péklapátra cseréli. A váltás nagyon jól sikerült, kovászos kenyerei és kalácsai hamar nagyon népszerűek lettek. A saját üzlethelyiség egyelőre még várat magára, de Olivér a héten elfoglalja saját üzemét a Bem rakparton, ahonnan végre érdemi mennyiséget tudnak majd szállítani.

szabiapek6

A boltnyitásig a hétvégén a Fény utcai piacon (földszint, 4-es asztal) és a Czakó Piaczon (hátsó rész) biztosan megtaláljátok őket. Sőt, sokak kérésére elhagyják a budai oldalt, és egészen a Lehel piacig merészkednek. Állandó szereplői tehát a piacoknak, ahol mindig megtaláljátok termékeiket.

A jól bevált kovászos kenyereik és kalácsaik mellett előrukkoltak egy péksütemény-válogatással is. Lesz békebeli túrós táska és croissant is a pulton. “Nem hagyjuk cserben a kacsamájas-portóis mousseline rajongóit sem: az éttermi minőségű csemegeportéka is visszatér a hűtőnkbe. Gondolunk a vegánokra cézár krémmel és humusszal, a vegákra is toszkán sajtkrémmel. Nyáron szeretnénk a Balatonra is eljutni, nemcsak mi, hanem a termékeink is. Az északi parton számíthattok a felbukkanásunkra“ – meséli Olivér.

(Forrás: streetkitchen.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

More details
Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

More details
Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

More details