2024. március 29., péntek - Auguszta

Versenypiaci hírek

Mi lesz az új normális? „Disruption” az új normális - Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország

2021-02-08 885

Milyen a jövő sikeres pénzügyi szolgáltatója? Mire figyeljünk és főként hogyan használjuk ki a technológiában rejlő lehetőségeket? Mi lesz az új normális? Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, az MNB Digitalizációs és Fintech Tanácsadó Testület társelnöke előadásából szemezgettünk. A teljes előadás elérhető év végéig a FinTechShow videókonferencia oldalán.

A mesterséges intelligencia, adatelemző technológiák, gépi tanulás a nyilvános felhőszolgáltatással együtt a pénzügyi szektorban a szolgáltatások új dimenzióját hozzák el; megteremtik az adatmegosztáson alapuló szolgáltatások lehetőségét.

A pénzügyi szektor elmúlt pár éves fejlődését nézve a technológiai fejlődés és a digitális technológiák konvergenciája mellett látunk néhány egyértelmű, a fejlődést alapjaiban meghatározó irányt, trendet is.

Trend #1: Csökkenő jövedelmezőség

Az üzleti modellekben alapvető változások történnek nemcsak a bankszektorban, hanem a teljes pénzügyi szolgáltatási ágazatban is. A szektor jövedelmezősége csökken, a hagyományos bevételi források elolvadnak. Ennek oka részben a már néhány éve tartó alacsony kamatkörnyezet, mellyel várhatóan egy jó darabig még együtt kell élnünk. A kiszámíthatatlanság, az irracionális üzleti viselkedés szintén negatívan befolyásolja a bankok jövedelmezőségét.

„A bankszektornak új jövedelemforrásokat kell keresnie, új üzleti modelleket kell kialakítania.” Christopher Mattheisen, Microsoft

Trend#2: Diszrupció a radar alatt

A bankszektor a jövedelme nagyrészét néhány évvel ezelőtt még a fizetési szegmensből termelte. A technológiára, ezen belül is a felhőre épülő fintech cégek, mint pl. a TransferWise vagy a Revolut, nem véletlen, hogy e szegmensbe tették be a lábukat először és az sem véletlen, hogy a szabályozó a PSD-vel és a PSD2-vel ezt a szegmenst nyitotta meg a technológiai cégek, fintech cégek számára.

fintech fintechshow microsoft chris mattheisen

Fotón: Christopher Mattheisen, a Microsoft ügyvezető igazgatója a FinTechShow-n, 2020.10.13.

Trend #3: A felhő és a digitális technológiák együttes használata

A felhőalapú cégek, mint például a Transferwise vagy Revolut soha nem birtokolták saját informatikai infrastruktúrájukat és soha nem üzemeltettek saját szerverfarmot. A koronavírus időszakának egyik tanulsága, hogy ahol a forgalom gyorsan a felére csökkent, ott hamar fájó pont lett a feleslegessé váló infrastruktúra költsége. Akik viszont felhőben gondolkodtak, ott lehetővé vált az erőforrások skálázása és a költségek csökkentése.

„A felhőszolgáltatások másik dimenziója a felhő és az adatok, valamint az AI és az analitikai képességek együttes alkalmazása, ami rendkívül fontossá vált a pénzügyi szolgáltatók számára is.” Christopher Mattheisen, Microsoft

A vállalkozások kiválóan tudják saját adataikat elemezni, értékelni, tárolni saját IT szerverparkjukban, saját IT infrastruktúrájukban. Amit nem tudnak megtenni, az adatok valós idejű megosztását más vállalkozásokkal, vagy mások adatainak valós idejű felhasználását pl. szolgáltatásfejlesztés, vagy testreszabott ügyfélkiszolgálás céljából.

A Google, Amazon vagy a Microsoft sikerének egyik kulcsa az adatmegosztás képessége, hogy tudják, hogyan kell használni a meglévő felhőalapú adatokat és a gépi tanulási technikákat az ügyfelek megcélzásához és a szolgáltatások értékének folyamatos növeléséhez.

Trend #4: A szabályozás kettőssége

Minimum kettősséget, de néha akár ellentmondást is látunk az inkumbensek és a feltörekvő cégek szabályozói megítélésében. Ennek oka részben, hogy a szabályozás – nem csak a pénzügyi szektorban – az új, pl. saját kiépített infrastruktúra és jórészt fix munkavállalók nélkül működő cégeket ugyanúgy akarja kezelni, mint a hagyományos modellben működő vállalkozásokat.

Az inkumbensek szabályozói terhei lényegesen magasabbak, mint a fintech cégeké. A szigorú szabályozás és a megfelelés költségei az innovációt jelentősen megnehezítik az inkumbensek számára. Ugyanakkor azt is látni kell, ha a TransferWise vagy a Revolut az értékláncban mélyebbre menne, akkor jelentős ellenállásba ütközne.

chris mattheisen microsoft fintech fintechshow

„Úgy gondolom, hogy a jövő azon vállalkozásoké lesz – legyen az bank vagy fintech cég – , amelyek képesek együttesen hasznosítani az új technológiákat, megragadják az új piaci szegmenseket és a technológia révén olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyekre a piac korábban nem gondolt.” Christopher Mattheisen, Microsoft

Trend #5: A nyílt bankolásban rejlő új lehetőségek

A nyílt bankolás nemcsak az adatokról szól, hanem arról is, hogy hogyan lehet megosztani az adatokat és hogyan lehet biztosítani a megfelelő csatornákat, a megfelelő biztosítékokat, a megfelelő technikákat és módszereket a banki API-k megnyitásához. A nyílt bankolás térhódításához ugyanakkor nélkülözhetetlenek az adatmegosztásra kialakított felhőalapú platformok, azok a felhőszolgáltatások, melyek lehetővé teszik az adatplatformok közötti valós idejű együttműködést.

Az adatrobbanás elején vagyunk, exponenciálisan nő az elérhető valós idejű adatok mennyisége. Azok a vállalatok tudnak majd gyorsan növekedni a következő két, három, öt évben, amelyek képesek lesznek valós időben kezelni ezt a hatalmas mennyiségű adatot, amelyek az új trendekhez alkalmazkodnak és az új technológiákat kihasználják. Ezek a vállalkozások alakítják majd ki a jövő üzleti modelljeit is.

„A diszrupció minden bizonnyal az új normális része lesz. Hogy van-e technológiai csoda? Azt nem tudom, de az biztos, hogy a „csoda” a valódi innovációkból, újításokból jön létre. Az igazi újítások pedig azoktól érkeznek, akik képesek az adatokat és a mesterséges intelligenciát a lehető legjobban, valós időben használni.” Christopher Mattheisen, Microsoft

Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójának „Better Banking, Better Lives” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.
 
(Forrás: FinTechZone.hu)

Fotók: FinTechZone.hu, FinTechShow, 2020.10.13.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

More details
Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

More details
Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

More details