2024. március 29., péntek - Auguszta

Versenypiaci hírek

Ugye te sem akarsz meglepetést? Nagyon nem mindegy, hogyan fektetsz be 2021-ben

2021-01-12 459

Bár 2020 is egy kifejezetten izgalmas év volt, azért 2021 is számos meglepetést tartogathat még, amelyek kihatással lesznek a befektetések világára. A Fidelity legfrissebb elemzésében összegyűjtötte, hogy mire lehet számítani, illetve mire lesz érdemes figyelni idén a tőkepiacokon. Makrogazdasági szempontból a költségvetési politika, az infláció, és az USA új elnöki terminusa kapja a főszerepet. Emellett érdemes lesz figyelni a monetáris és költségvetési lépések kötvénypiacra gyakorolt hatásaira.

Érdekes kérdés lesz még az is, hogy hogyan fogják kezelni a kormányok által a kieső gazdasági kereslet pótlására tett erőfeszítések során felhalmozott, jelentős összegű államadósságot. A részvénypiacok szempontjából pedig annak lesz fontos szerepe, hogy a gazdasági realitás végül képes lesz-e igazolni a túláradó befektetői optimizmust. Mindemellett az elemzés kitér arra is, hogy az ingatlanpiacon várhatóan milyen trendek fognak dominálni.

A költségvetési politikáé a főszerep

A piacoknak a Covid-19 gazdasági hatásaitól kezdve az elképesztő mértékű költségvetési és monetáris válaszlépésekig rendkívüli 2020-as évük volt, és ezek az események a 2021-es kilátásokra is óhatatlanul rányomják a bélyegüket. Ahogy a Fidelity International globális makrogazdasági elemzéssel foglalkozó csapata már jelezte, valószínűleg túl vagyunk a világgazdasági talpra állás „könnyebbik” szakaszán.

2021-ben három fő tényező fogja meghatározni a befektetési környezetet:

  • Reflektorfénybe kerül a költségvetési politika: 2020-ban a monetáris és a költségvetési politika is rendkívül támogató volt, és a jelek szerint a jegybankok hajlandóak egyelőre kivárni a kamatmódosítással. 2021-ben a figyelem arra irányul majd, hogy mennyire tudja a költségvetési politika kiegészíteni a kivételesen támogató monetáris politikát. Ennek kapcsán szorosan figyelemmel fogja kísérni a Fidelity az USA-ban zajló politikai fejleményeket.
  • Az infláció kulcskérdés marad: Egyelőre még mindig nem tudni, nő-e majd az infláció 2021-ben a gazdasági környezet hatására, és ha igen, mennyivel. A Fed által bejelentett átlaginflációs célkövetés fontos fejlemény, mert lehetővé teszi, hogy az infláció kis mértékben a célelőirányzat fölött legyen mindaddig, amíg javulni nem kezdenek az USA foglalkoztatottsági adatai.
  • Új elnöki terminus az USA-ban: A kiélezett elnökválasztási küzdelmet követően az eredmény nem csak 2021-ben, hanem jóval azután is éreztetni fogja a hatását. Tekintve, hogy a költségvetési politika nagy hatással van a középtávú gazdasági kilátásokra, az ösztönzők esetleges visszafogása komoly kockázati tényezőt alkot.

A fenntarthatósági tényezők a befektetési kockázatok egyre fontosabb részét alkotják. A korábbi pénzügyi válságoktól eltérően a Covid-19 járvány nem csak az eszközpiacok működését borította fel: alapvető kérdéseket vetett fel egész ágazatok fenntarthatóságával, az érintettek felelősségével és a ma ismert kapitalizmus hosszú távú kilátásaival kapcsolatban is.

Mindezek hatására egyre nagyobb szerephez jutnak a fenntarthatósági kritériumok a befektetési döntéshozatalban. A Fidelity a stratégiai eszközallokáció során alkalmazott modelljeikben már a hőmérséklet alakulását is figyelembe veszik, hogy pontosabban megértsék, hogyan hathatnak a különböző klíma-változási forgatókönyvek a tőkepiaci feltételezésekre, az eszközhozamokra és a kockázati profilokra.

Ami az eszközpiacokat illeti, a Fidelity befektetői csapata továbbra is igyekszik megtalálni az óvatosság és a részvények és kötvények kapcsán kínálkozó szelektív lehetőségek kihasználásának szükségszerűsége közötti egyensúlyt. A jelenlegi gazdasági körülmények között összességében továbbra is óvatosan vállalnak befektetési kockázatot a kissé optimista értékeltségekkel jellemezhető környezetben. 2021-ben általában a kötvénykockázatot részesítik majd előnyben a részvénykockázattal és a tőkeszerkezet felsőbb tartományába tartozó eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására a korábbinál kissé optimistábbak.

Bár a részvénypiacok általánosságban lassabb gazdasági növekedésre készülhetnek, de az egyes régiókat és az ágazatokat tekintve a kép árnyaltabb ennél. Ebből adódóan 2021 vélhetően a relatív lehetőségek megragadásáról szól majd, amikor a befektetők beárazzák a gazdasági és a vírussal kapcsolatos fejleményeket. Ami a régiókat illeti, a Fidelity befektetői csapata a feltörekvő piacokra tekint leginkább bizakodóan, főleg Ázsia feltörekvő országaira (pl. Kínára, Koreára és Indiára), mivel itt a legkedvezőbbek az eszközértékeltségek, a jövedelemkorrekciók és a tágabb befektetői pozícionáláshoz köthető technikai piaci tényezők.

2021-ben általában a kötvénykockázatot részesítjük majd előnyben a részvénykockázattal és a tőkeszerkezet felsőbb tartományába tartozó eszközökkel szemben, de a vakcinákkal kapcsolatos hírek hatására a korábbinál kissé optimistábbak vagyunk

- teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-európai igazgatója.

Európában továbbra fennállnak a politikai fejleményekhez (pl. a Brexithez), a Covid-19 miatti intézkedésekhez és az ezek által a gazdasági adatokra gyakorolt hatásokhoz kapcsolódó kockázatok. Ettől függetlenül a vonzó értékeltségek és az EKB további monetáris lazítási intézkedései fontos szempontnak számítanak a rövid távú kilátások értékelésekor. Az USA részvényeit a piaci szinten tapasztalható koncentrációs kockázatok és a választások utóhatásainak fényében összességében semlegesen ítélik meg.

A Fidelity befektetési stratégiájának jó részét úgy alakították ki, hogy piaci ciklusokon át egyenletes bevételt termeljenek, így a kötvényjellegű al-eszközosztályok kombinációja 2021 küszöbén továbbra is rendkívül fontos marad. Ha megmarad a monetáris politikának az eddigiekhez hasonló, markánsan támogató jellege, a költségvetési támogatás pedig viszonylag szerény lesz, a hozamvadászat 2021-ben egyre intenzívebbé válhat. Mivel a hozamok általánosan a historikus mélypont közelében járnak, a befektetőknek el kell találniuk a vonzó bevételszerzési lehetőségek és a fokozott kockázatvállalás közötti kényes egyensúlyt.

Ami a hozam és a kockázat egyensúlyát illeti, a magas hozamú és a feltörekvő piaci kötvényekben fennálló kitettségükből kellemes hozamokra számíthatnak, ha az előttünk álló évben a hitelcsőd-ciklus mérsékelten pozitív irányban halad tovább. A magas hozamú kötvények univerzumán belül az ázsiai papírokat részesítik előnyben, mivel ezek hitelháttere stabilabb, és a regionális növekedés is kedvezően hat rájuk.

2021 küszöbén a befektetőket foglalkoztató egyik legégetőbb kérdés, hogy miképpen gondoskodhatnak befektetéseik hosszú távú diverzifikációjáról. A 2020 márciusában bekövetkezett összeomláskor számos hagyományosan „biztos menedéknek” számító eszközosztály nem tudta a befektetők által elvárt mértékű biztonságot nyújtani. Az USA államkötvényei és a befektetési minősítésű kötvények például kevésbé hatékony kockázatmegosztást kínáltak a portfóliókon belül, mint a korábbi válságok idején.

Mivel a hozamok történelmi mélypontok közelében járnak, a befektetőknek alaposabban körül kell nézniük, ha védekező jellegű befektetési lehetőségeket keresnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fejlett országok államkötvényein túl például a kínai államkötvényeket is számításba kell venniük, melyek meggyőző viszonylagos hozamokat kínálnak, vagy aszimmetrikus kockázati jellemzőkkel bíró páros stratégiákat is ki kell dolgozniuk (amelyeknél a felfelé mutató potenciál nagyobb, mint a lefelé mutató kockázat).

Taktikai allokációs szempontból a Fidelity 2021-es terveibe illeszkedő páros kereskedési stratégiákat jól illusztrálja az a devizapár, melynél japán yenben hosszú, USA dollárban pedig rövid pozíciót alakítottak ki. Napjainkban, amikor a méltányos árazású defenzív eszközök egyre ritkábbak, a yen viszonylag olcsó, és kockázatmérséklő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ugyanakkor a befektetői csapat az USA dollárt továbbra is negatívan ítéli meg.

Az alternatív eszközök további diverzifikációs lehetőséget kínálnak. A Fidelity mindig talál lehetőségeket az olyan területeken, mint az eszközlízing, az infrastruktúra és a megújuló energiaforrások. Általában olyan kombinációkat keresnek, amelyek kevéssé korrelálnak a hagyományos részvény- és kötvénypiacokkal.

Egy konkrét példát említve a „long volatility” stratégiákat kifejezetten azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a fokozott piaci volatilitás idején nyújtsanak pozitív teljesítményt. Ezek a stratégiák az elmúlt években sokba kerültek a befektetőknek, mivel a tágabb piacok hosszú növekedési időszakoknak örvendhettek, de 2020-ban jó teljesítményt nyújtottak. Úgy vélik, hosszú távon fontos szerep juthat nekik a diverzifikált portfóliókban, és 2021-ben számos lehetőségük lesz arra, hogy bebizonyítsák az életképességüket.

A teljes cikk: Ugye te sem akarsz meglepetést? Nagyon nem mindegy, hogyan fektetsz be 2021-ben

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

More details
Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

More details
Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

More details