2024. szeptember 15., vasárnap - Enikő

Üzleti hírszerzés és biztonság

A cégekre is óriási veszélyt jelenthet az átgondolatlan mesterséges intelligencia használata

2024-08-30 519

Nem elég használni az MI-t, ismerni is kell a veszélyeit. Az utóbbi években a mind nagyobb teret nyerő mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások egyre inkább megmozgatják a cégek fantáziáját is. Sok vállalkozás bevezette már az MI-t, hogy segítse, gyorsítsa vagy épp hatékonyabbá, költségtakarékosabbá tegye a vállalat működését, a szakember azonban arra figyelmeztet, hogy az ilyen alkalmazások bevezetéséhez előbb a dolgozók tudatosságát kell növelni, és a cégek adatvédelmét és adatbiztonságát kell naprakésszé tenni.

Egyre több munkavállaló találkozik a mesterséges intelligenciával valamilyen módon. A legtöbben valószínűleg a cégen keresztül, ahol dolgoznak. Ez azonban több szempontból is kockázatot jelenthet, érdemes tehát körültekintőnek lenni. Dr. Bölcskei Krisztián hosszú évek óta foglalkozik mind az adatvédelem kérdéseivel, mind pedig a mesterséges intelligencia térnyerésével, tulajdonságaival és buktatóival is.

Az elismert szakember több oktatással, felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozás állandó előadója adatvédelem és adatbiztonság, NIS2 megfelelés kapcsán, és MI szakjogászként ma már a mesterséges intelligencia témakörében is.Az adatvédelmi tisztviselők munkáját elősegítő alkalmazás, a DPO Store létrehozójának két fő szakterülete, az adatvédelem-adatbiztonság és az MI ma már egymásra épülnek, éppen ezért jól látja, hogy milyen hiányosságok és hibák hátráltathatják az MI-t bevezetni kívánó – vagy már használó – vállalkozásokat.

Az adatvédelem egy folyamatos feladat, amelyet 2018 óta, sőt, már jóval korábbi időpont óta kellene a cégeknek betartani, de a helyzet azonban az, hogy ezen a téren még most is sok az elmaradás. A hiányosságokra, hibákra jön rá a mesterséges intelligencia bevezetése, és innen kezdődnek az igazi problémák” – jellemezte a mai helyzetet dr. Bölcskei, aki szerint érdemes visszafelé fűzve rendbe tenni a cégeknek ezeket a folyamatokat, és először adatvédelmi és adatbiztonsági oldalról biztosítani a cég működését.

Beleláthat az üzleti titkokba az MI?

A több tucat hazai vállalkozás adatvédelmi tisztviselője, illetve adatvédelmi szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy sok esetben sem a munkáltatók, sem pedig a munkavállalók nem foglalkoznak kellő körültekintéssel azzal a témakörrel, hogy a mesterséges intelligenciával milyen adatokat és információkat osztanak meg a használat során. A dolgozók nem tudatosak és körültekintők, mert nem kapnak megfelelő oktatást, így akaratlanul is olyan információkat osztanak meg az MI-vel, amelyek veszélyt jelenthetnek a későbbiekben.„Tudnunk kell azt, hogy amikor kérdezünk az MI-től, akkor azzal már állítottunk is valamit magunkról, vagy éppen a vállalkozásról.

Az MI tanul és fejlődik, mégpedig a legtöbbet tőlünk és belőlünk tanul. Egy egyszerű nyelvtanító alkalmazás simán visszakérdez egy korábbi beszélgetésben említett, velünk kapcsolatos adatra. Ez valahol nagyon ijesztő és elgondolkodtató is egyben, hiszen a munka során a dolgozók feltölthetnek üzleti titkokat tartalmazó iratokat, például fordítási célból, vagy megoszthatnak know-how-t, stratégiákat, egyebeket az MI-vel. Ezáltal belső folyamatokba lát bele a mesterséges intelligencia, mert néha éppen a folyamatok kialakítása a feladata. Emellett mindig ott van az is, hogy személyes adatokat kezel az MI, a felhasználóról vagy éppen a felhasználó által a rendszerbe rögzített személyről.

A munkavállalók sok esetben csak az utasítást kapják meg, hogy használják a mesterséges intelligenciát, azonban megfelelő tájékoztatás és szabályrendszer nem áll rendelkezésükre arról, hogy mit lehet és mit nem szabad megosztani vele” – tette hozzá a szakember. Dr. Bölcskei Krisztián, az öt adatvédelmi témájú könyv és számtalan cikk szerzője, éppen ezeket a témákat is érinti legújabb könyvében, amely az MI kapcsán felmerülő tájékoztatási kötelezettségről szól, illetve arra kínál választ, hogy egyáltalán kinek és hogyan kellene a tájékoztatást adni, legyen annak címzettje az MI-t használó munkavállaló, végfelhasználó vagy más.

„A megoldás az lenne, ha a vállalkozások egyrészt rendbe tennék az adatvédelmi és adatbiztonsági megfelelésüket, kiválasztanák a megfelelő biztonságot garantáló, a célhoz legjobban illeszkedő MI-t, majd pedig folyamatosan, egységenként és a célzott tevékenységükre szólóan vezetnék be a működésükbe a mesterséges intelligenciát, folyamatosan monitorozva a bevezetést, belső szabályok kialakításával, finomításával együtt, a kollégákat oktatva. De a jövőre nézve szükség lehet majd az adatvédelmi tisztviselők mintájára olyan szakemberekre, akik felügyelik és segítik, vagy akár ellenőrzik is az MI bevezetését és használatát a cégeknél” – tette hozzá a hamarosan megjelenő MI-vel kapcsolatos híreket összegyűjtő oldal, az MIportal.hu kitalálója és tulajdonosa, dr. Bölcskei Krisztián.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mi a közös a szabadúszókban és a nagyvállalatokban?

Mi a közös a szabadúszókban és a nagyvállalatokban?

More details
15. Real Estate Awards + 15. Az Év Irodája verseny

15. Real Estate Awards + 15. Az Év Irodája verseny

More details
Itt a 100. - A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek

Itt a 100. - A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek

More details
XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, 2024. október 17.

XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, 2024. október 17.

More details
Hans Zimmer újra Budapesten

Hans Zimmer újra Budapesten

More details
A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok

A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok

More details
Idén is sneakervállalkozók válhatnak milliomossá!

Idén is sneakervállalkozók válhatnak milliomossá!

More details
Pécsi tánctalálkozó 2024. szeptember 12-16.

Pécsi tánctalálkozó 2024. szeptember 12-16.

More details