2022. október 3., hétfő - Helga

Üzleti hírszerzés és biztonság

Biztonság, ahogy az ügyfél szeretné

2022-09-15 491

A technológia és a piaci környezet is megérett arra, hogy a középvállalati kör szolgáltatásként vegye igénybe az információbiztonságot. Nemes Imre, a T-Systems Magyarország kiberbiztonsági kompetenciaközpont vezetője szerint a közeljövő egyik fontos feladata a beszállítói láncok védelme lesz, és számukra különösen előnyös lehet a security-as-a-service.

◼︎ Közel vinni az IT-biztonságot a felhasználókhoz

– Mi jellemzi a magyar felhasználók hozzáállását az információbiztonsághoz?

– A magyar, de a régiós piac is némi lemaradásban van a globális színtérhez képest. A biztonságtudatosság még nincs olyan állapotban, mint tőlünk nyugatabbra, de azért folyamatosan javul a helyzet. Ez nyilván nem független attól, hogy elképesztő számban nőtt a kiberbiztonsági incidensek száma, ami a kis cégektől kezdve a nagyvállalatokig mindenkit rákényszerít arra, hogy több pénzt és energiát szánjon az IT-biztonságra. Mostanáig ez jellemzően vagy utólag beépített eleme volt az informatikai projekteknek, vagy az hangzott el, hogy „kérek IT-biztonságot 5 millió forintig”. Ezért is rendkívül fontos, hogy minél szorosabb kapcsolatokat építsünk ki az ügyfelekkel, legyünk jelen az életünkben, tájékoztassuk őket folyamatosan, hogy milyen trendek tapasztalhatóak, milyen újfajta veszélyek jelennek meg regionálisan és globálisan is és hogy miként tudnak ezek ellen védekezni.

– Hogyan tudják mindezt megtenni?

– Meg kell határoznunk, milyen piaci szegmenseket célzunk meg, és aztán, hogy nekik mit kínálunk. Az a döntés született, hogy a hagyományos nagyvállalati kör mellett még komolyabb figyelmet fordítunk a középvállalati szegmensre is. Nekik viszont nyilvánvalóan más ajánlatokat kell kínálnunk, így erősíteni kívánjuk a biztonsági szolgáltatásokat, a security-as-a-service kínálatot. A portfóliónk elemeiből olyan csomagajánlatot állítottunk össze, amely ennek a középvállalati körnek teljes körű biztonsági megoldást tud kínálni, mérettől, igénytől és iparágtól függetlenül. Közben persze megtartjuk a nagyvállalati ügyfél-, termék- és szolgáltatási kört is.

– Mennyire nyitott a középvállalati kör arra, hogy szolgáltatásként vegye igénybe a biztonságot?

– Ahogy említettem, fokozatosan változik a gondolkodásmód, bár minél kisebb a cég, annál jellemzőbb az a mentalitás, hogy „miért pont velem történne meg, hiszen eddig sem támadtak minket”. Erre szoktam azt mondani: nem mindegy, hogy nem támadtak meg, vagy nem tudsz arról, hogy megtámadtak. Már az is komoly erőfeszítéseket igényel, hogy egy vállalat egyáltalán érzékelni tudja, hogy támadás érte. Egyetértek azzal a mondással, hogy mindenkit ért már támadás, csak van, aki még nem tud róla.

Aki viszont támadás áldozata lesz – vagy ha szerencsés, csak egy közeli partnerét éri támadás –, már sokkal fogékonyabb lesz a biztonsági érvekre. Ilyenkor viszont szembetalálja magát azzal, hogy nincs szakembere, nem is talál a piacon, vagy csak rendkívül drágán, illetve esetleg azt sem tudja, hogy merre kellene elindulnia. Ezek mind a biztonsági szolgáltatások irányába tolják ezeket a kisebb és közepes vállalatokat.

És van még egy szempont, amelyet a középvállalatok egy jókora köre semmiképpen nem hagyhat figyelmen kívül. Ezek a multinacionális vállalatok beszállítói. Jól megfigyelhető trend a világban, hogy a nagyvállalatokat mind gyakrabban támadják kisebb partnereiken, beszállítóikon keresztül, ahol a tapasztalatok szerint gyengébb az információvédelem szintje. Ezért aztán a nagyvállalatok már nemcsak azt írják elő a beszállítókat, hogy milyen minőségben és ütemben küldjék az alkatrészeket, hanem azt is, hogy milyen IT-biztonsági előírásoknak, normáknak feleljenek meg. Hiszen egy nagy gyárban egy félórás, órás leállás is súlyos tízmilliós veszteségeket jelenthet. Márpedig a támadók oldalán igazi profik működnek, akik könyörtelenül kihasználják a hiányosságokat, sérülékenységeket.

A teljes cikk: Biztonság, ahogy az ügyfél szeretné

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Október 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Elkezdődött a Pick új üzemének építése

Elkezdődött a Pick új üzemének építése

More details
Ezek voltak a legfontosabb személyi változások a szeptemberi ingatlanpiacon

Ezek voltak a legfontosabb személyi változások a szeptemberi ingatlanpiacon

More details
A Lakhatás Világnapján egyre mélyülő lakhatási krízisről beszél az Utcáról Lakásba Egyesület

A Lakhatás Világnapján egyre mélyülő lakhatási krízisről beszél az Utcáról Lakásba Egyesület

More details
Megújuló energiatermelők: Újabb elvonások (?)

Megújuló energiatermelők: Újabb elvonások (?)

More details
A magyar Decathlon beszünteti a PET palackos termékek forgalmazását

A magyar Decathlon beszünteti a PET palackos termékek forgalmazását

More details
Átadták az Év háza 2022 pályázat díjait

Átadták az Év háza 2022 pályázat díjait

More details
Biznisz a szomszédos országokban - Miért és hová fektessünk be?  Hibrid PP Konferencia 2022. október 27.

Biznisz a szomszédos országokban - Miért és hová fektessünk be? Hibrid PP Konferencia 2022. október 27.

More details
Eljött a költözések kora az irodapiacon

Eljött a költözések kora az irodapiacon

More details
Bútormentés: különleges újítás az ingatlanpiacon a fenntarthatóság jegyében

Bútormentés: különleges újítás az ingatlanpiacon a fenntarthatóság jegyében

More details