2024. március 19., kedd - József

Üzleti hírszerzés és biztonság

Új korszak kezdődött az emberiség történetében a mesterséges intelligenciával – beszélgetés Tilesch Györggyel

2022-09-06 3123

A mesterséges intelligencia mire képes jelenleg és mire lehet képes a jövőben? Hogyan befolyásolhatja a társadalmi-gazdasági életünket? Milyen hatást gyakorolhat az ingatlanpiacra? Hogyan képes a MI a munkaerőpiacot meghatározni? Ezekről az alapvető kérdésekről beszélgettünk dr. Tilesch Györggyel, a PHI Institute for Augmented Intelligence alapító elnökével.

– Kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi az a mesterséges intelligencia, hiszen annyi mindenre alkalmazzák már ezt a kifejezést?

– Sokan úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia (MI) megegyezik a digitalizacióval, adatokkal, algoritmusokkal, pedig ez mind csupán leegyszerűsítés. Az MI az alapvető megfogalmazás szerint a gondolkodni és tanulni képes gépek megteremtéséhez vezető út. Teljesen új paradigma ez a korábbi számítástechnikához képest, hiszen régebben az ember a programozás során utasította a gépet, hogy milyen feladatot hajtson végre. Az MI esetében a gép értékel, hiszen ember adta céljai vannak, amelyeket adatalapú modellek segítségével valósít meg, ez pedig másfajta gondolkodást és felkészültséget igényel, mint a korábbi technológiai hullámok során.

 – Milyen szakterületeken összpontosulnak a legfontosabb kutatások a MI tekintetében? 

– Az MI gyűjtőfogalom, hiszen jelenleg nagyjából 15 technológia tartozik ide, többek között például a gépi tanulás, a mélytanulás, a komputeres látás svagy éppen a prediktív analitika. Társadalmi-gazdasági szempontból nézve a világ nagyvállalatainak legalább kétharmada már hasznosít valamilyen MI-technológiát a mindennapi működése során, a kormányzatok is egyre több országban MI-vezérelte szolgáltatásokat vezetnek be. Az USA-ban és Dubaiban is dolgoztam olyan projekteken, ahol az MI alkalmazasa mar kihatassal van a polgárok közérzetére és az egyes állami szolgáltatásokra. Szinte már mindenhol jelen van a MI, elég ha csak azt említem, hogy bár az arcunkba tolva, de az okostelefonunk számos alkalmazásában találkozhatunk a mesterséges intelligenciával, így például a navigációban, a közösségi médiában, a pénzügyi szolgáltatásokban vagy az elektronikus vásárlás során. Vagyis már nehezebb olyan területet említeni, ahol nincs MI.

 – A munkaerőpiacot hogyan befolyásolja a MI, hiszen annyi mindent hallunk arról, hogy számtalan munkakört kiszorít majd a gép és a technológia? 

– Olyan korszak kezdődött el az emberiség életében, amikor egyre több tradicionális feladatkörben tud az MI hatékonyabb lenni az embernél. Sokan azt jósolják, hogy belátható időn belül a feladatkörök 40-50%-a is kiváltható. Az biztos, hogy az automatizálható, folyamatalapú, adminisztrációs hátterű tevékenységeket sokkal hatékonyabban fogja az MI elvégezni. Azr tudjuk hogy a gyári munkások feladatköreit már a kilencvenes évektől kebelezi be az automatizáció. Érdekes módon szerintem a korábbi prognózisokkal ellentétben az új megoldások nem csak a kékgallérosok munkáját, hanem a fehérgallérosok feladatait is átértékeltetik. Extrém példa a fejlesztés, hiszen a piacon már vannak olyan kódolási asszisztens termékek, amelyek a fejlesztőket segítve szinte már a munkájuk 40-80%-át képesek kipótolni.

 – Ezek szerint már a fejlesztők sincsenek biztonságban. Vagyis lassan a fejvadász cégek lehúzhatják a rolót? 

– Bár gőzerővel fejlődik az MI, még nagyon sokat hibázik, vagyis az elkövetkezendő 5-10 évben egyre több ember egyre inkább szupervisori feladatokat fog átvenni, hogy felügyelje a gépeket, tehát az MI nem feltétlenül váltja ki az emberi munkát. Ugyan divatos téma a sajtóban, hogy befellegzett a munkaerőpiacnak, pedig inkább az a lényeg, hogyan lehet megteremteni a gép és az ember együttműködésének harmóniáját, sőt, még olyan pozitív forgatókönyvek is megvalósulhatnak, hogy az emberek számukra sokkal „szimpatikusabb” munkakörökben fognak dolgozni.

– Az is lehetséges, hogy az MI olyan fejlődési pályára állít egyes gazdasági szektorokat, amelyek vadonatúj munkaköröket is létrehozhatnak az emberek számára? 

– A nagy tanácsadó cégek évekig azt szajkózták, hogy ne féljünk, sokkal több állást hoz létre az MI, mint amennyit elvisz. Erre azonban kézzelfogható bizonyíték még nincs, nem tudom elképzelni, hogy tömegesen fognak születni új típusú, tömegeket felszívó állások. Most olyan népszerű munkakörök kapcsolódnak a technológiához, mint például a gépi tanulási mérnök vagy az adattudós, de ezek egyedi munkakörök limitált volumenben. Az USA kormányzatával olyan projektben is dolgoztam együtt, amely megpróbálta megjósolni az új típusú munkaköröket, különösen a kormányzati szférában. De inkább képességekről beszélhetünk, hiszen a munkakörök egyre fluidabbá válnak a folyamatos átképzéseknek is köszönhetően. Elképzelhető, hogy egyesek akár öt, egymastol jelentősen eltérő munkakört is betöltenek az életük során, de az biztos, hogy egyre nagyobb szabadságot kell kapnunk abban, hogy újabb készségeket sajátítsunk el.

 

A teljes cikk: Új korszak kezdődött az emberiség történetében a mesterséges intelligenciával – beszélgetés Tilesch Györggyel

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Megszólalt a Primark a boltnyitás időpontjáról

Megszólalt a Primark a boltnyitás időpontjáról

More details
Karrierváltás programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

Karrierváltás programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

More details
A népi megfigyelés szerint is közel a tavasz – Érdemes rá az autónkat is felkészíteni

A népi megfigyelés szerint is közel a tavasz – Érdemes rá az autónkat is felkészíteni

More details
Lázár Jánoshoz fordulnak a Duna Terasz Grande-lakások tulajdonosai

Lázár Jánoshoz fordulnak a Duna Terasz Grande-lakások tulajdonosai

More details
A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

More details
Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Hamarosan közvetlen tengerparti szállodavonat indul Budapestről az Adriához

Hamarosan közvetlen tengerparti szállodavonat indul Budapestről az Adriához

More details