2024. április 24., szerda - György

Üzleti hírszerzés és biztonság

Magánnyomozók és poligráf az üzleti életben

2022-05-05 3449

Az üzleti életben is meglepően hasznosak lehetnek egyes olyan egzotikusabb bizonyítási eszközök, amelyeket jellemzően csak a filmekben vagy súlyos büntetőügyekben tudunk elképzelni. Pedig a mindennapi életben is komoly kellemetlenségeket előzhetünk meg egy magánnyomozó időben történő megbízásával, vagy éppen egy jól irányzott hazugságvizsgálattal. Egy biztonsági cég és egy ügyvédi iroda munkatársai segítettek elmélyedni a témában.

Manapság az érdeklődés homlokterébe kerültek a különféle megfigyelési módszerek, amelyeknek a bűnüldözésben vagy éppen a titkosszolgálati munkában már több évtizedes múltjuk van. Mégis aránylag kevesen gondolnak arra, hogy a hasonló szolgáltatások sokszor a mindennapi üzleti-, vagy éppen magánéletben is jól hasznosíthatók.

A magánnyomozók köztünk járnak

„Akár hisszük, akár nem, a magánnyomozók bizony köztünk járnak és meglehetősen változatos eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy olyan információkat tudjanak meg, amelyeket nem feltétlenül szerettünk volna megosztani velük” – avat be Bodnár Zsolt, a Hori-Zone Biztonsági Iroda munkatársa.

Az egyik ilyen az OSINT, vagyis a nyílt forrású hírszerzés, ahol azokat a nyilvánosan elérhető információkat vizsgálják, rendszerezik, amit sokszor önként és dalolva osztunk meg a nagyvilággal.

Ám egy jól felvértezett magánnyomozói csapat ennél sokkal mélyebb információgyűjtésre képes. Ide tartozik valakinek a nyilvános helyeken történő megfigyelése, követése, valamint az ismerőseitől, akár családtagoktól származó információk aktív begyűjtése. Ennek eszköze a „legenda”, vagyis az a fedősztori, amivel a kellő kapcsolatteremtési képességgel rendelkező nyomozó még a legbizalmatlanabb szomszédtól is értékes információkat tudhat meg.

Nyomozás az üzleti életben

„A magánnyomozók szolgáltatásait sokszor az üzleti életben is használjuk” – mondja Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere. Rosszabb esetben olyan időpontban merül fel ez a lehetőség, amikor már megtörtént a baj. Egy üzleti partnerünk felszívódott, nem fizet, és döntenünk kell: belefogunk-e egy hosszas jogi eljárásba a tulajdonos vagy az ügyvezető ellen?

Ehhez lehet hasznos az úgynevezett vagyonkutatás, amivel a csalárd tulajdonos vagy ügyvezető személyes és vagyoni körülményeit lehet feltérképezni. Ebből megtudhatjuk például, hogy van-e értelme olyan eljárást indítani ellene, amelynek a végén egy végrehajtás sikerrel kecsegtethet.

Ennél egy fokkal előrébb mutató, amikor már a szerződéskötést megelőzően mérjük fel leendő üzleti partnerünk körülményeit, élettörténetét, annak érdekében, hogy lássuk: megbízható-e az illető, érdemes-e vele üzleti kapcsolatba lépnünk?

Egy magánnyomozati környezettanulmány akkor is nagyon hasznos lehet, ha fontos, vagy éppen bizalmi pozícióba kívánunk valakit felvenni. Ezt a szolgáltatást nem utolsó sorban olyan külföldi vállalkozások szokták igénybe venni, akik biztosak szeretnének lenni abban, hogy a magyarországi ügyeiket majd egy megbízható képviselő fogja vinni. Ez a lehetőség ugyanakkor fordítva is adott: külföldi piacra lépés előtt megnyugtató lehet tudni, hogy jó emberre bíztuk a külföldi irodánkat.

Hazudj, ha tudsz

A hazugságvizsgálóval is főként kémfilmekben szoktunk találkozni, pedig hazánkban büntetőügyekben is viszonylag gyakran alkalmazzák. Az azonban kevésbé ismert, hogy értő kezekben a poligráf a civil, illetve üzleti életben is jól használható eszköz.

Ilyen lehet az, amikor egy belső átvilágítás csalássorozatot fed fel egy cégnél, és a tulajdonos szempontjából sem mindegy az, hogy rájöjjön: ki volt benne, ki tudott és ki nem tudott az adott cselekményekről. „Hasznos lehet ugyanakkor hatósági eljárásokban is, például ha valaki ezzel is szeretné bizonyítani, hogy ő nem tudott az adócsalásról, vagy éppen a kartellezésről” – mondja a Jalsovszky ügyvédje.

„Itt egyrészt alapkövetelmény az önkéntesség, azaz senkit nem lehet arra kötelezni, hogy poligráfos vizsgálatnak vesse alá magát” – magyarázza dr. Balla Béla, a Hori-Zone Biztonsági Iroda munkatársa. „Másrészt, a szakma maga sem titkolja, hogy megosztott a témában. Van, aki hisz abban, hogy a megfelelő szakértő kezeiben a poligráfos vizsgálat megalapozott eredményt ad, és vannak, akik fenntartásokkal kezelik ezt az eszközt. Az azonban látszik, hogy sokkal kevesebbszer jut eszünkbe a poligráf használata, mint ahányszor az tényleges hozzáadott értéket adhatna az ügyünkben.”

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details