Nyomtatás

Óriási adatszivárgás volt az egyik legnagyobb banknál

2022-02-21 1458

Masszív adatszivárgás volt a világ egyik legnagyobb bankjának számító Credit Suisse-nél, a vasárnap nyilvánosságra hozott információk szerint a svájci pénzintézetnek állítólag évek óta ügyfelei voltak különböző korrupt, tekintélyelvű politikusok, kábítószerkereskedők, feltételezett háborús bűnösök és emberkereskedők – írja az MTI.

A több mint harmincezer Credit Suisse-ügyfél banktitkait tartalmazó dokumentumok feldolgozását 46 hírlap – köztük a Süddeutsche Zeitung (SZ), a The Guardian, a Le Monde és a New York Times – nemzetközi konzorciuma végezte el a Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) támogatásával.

A Süddeutsche Zeitung szerint az adatszivárgás azt mutatja, hogy bűnözők számlákat nyithattak, illetve megtarthatták meglévő számláikat annak ellenére, hogy „a bank már régóta tudhatta, hogy jogsértőkkel van dolga”.

A pénzintézet vasárnap vehemensen tagadta állásfoglalásában a vádakat, azt írták: „a beszámoló… hiányos, pontatlan, illetve szelektív – szövegkörnyezetből kiragadott – információkon alapul, ami a bank üzleti tevékenysége részrehajló megítéléséhez vezet”. A Credit Suisse hangsúlyozta, hogy az esetek többségében régi, még az 1940-es évekig visszanyúló ügyekről van szó, és a lapok által hivatkozott számlák 90 százalékát már bezárták. A bank hozzátette, hogy vizsgálni fogja az ügyet, és szükség esetén további intézkedéseket tesz.

A belső banki adatok szerint az ügyfélkörhöz számos állam- és kormányfő, miniszter, hírszerzési szolgálat vezetője, oligarcha és kardinális tartozik. A lapok által hivatkozott, névtelenséget kérő kiszivárogtató úgy fogalmazott, hogy a svájci banktitok szerinte erkölcstelen. „A pénzügyi titok ürügye mindössze egy fügelevél, hogy eltakarják ezzel a svájci bankok szégyenletes együttműködői szerepét az adócsalókkal” – mondta a forrás.

Február 14-én számolt be a Swissinfo című svájci hírportál arról, hogy a Credit Suisse vádlottként szerepel abban a perben, amelyben állítólag több millió eurót mosott tisztára az intézmény pénztárán keresztül egy bolgár kábítószer-kereskedő.

I  Forrás: 24.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság