2020. december 1., kedd - Elza

Üzleti hírszerzés és biztonság

Mutasd, ne mondd! - Készítse fel dolgozóit a kiberbűnözés elleni harcra

2020-11-11 240

A fejlett adathalászat-szűrők és tűzfalak széles körű elterjedésének köszönhetően ma már sok szervezetről elmondható, hogy hatékonyabb biztonsági védelemmel rendelkezik az informatikai infrastruktúrája felett. Már magyar nyelven is elérhetők a Kaspersky ASAP képzései.

A Kaspersky legújabb felmérése szerint a kiberbiztonság az informatikai büdzsék általános csökkenése ellenére is beruházási prioritás maradt, tekintve, hogy a teljes informatikai költségvetésben elfoglalt részesedése a 2019-es 23%-ról 2020-ban 26%-ra nőtt a KKV-knál, és 26%-ról 29%-ra a nagyvállalatoknál.

A kiberbiztonsági lánc első sebezhetőségi pontját azonban továbbra is a dolgozók jelentik. Ők azok, akik az informatikai rendszerekbe való belépési pontot jelentik, és a kiberincidensek zöme még most is az emberi hiba számlájára írható. Ez olyannyira igaz, hogy a vállalatok 78%-a számolt be olyan esetről az elmúlt 12 hónapra vonatkoztatva, amikor a dolgozóik véletlenül veszélybe sodorták a vállalati adatokat.

Tekintettel arra, hogy egy biztonsági sérülés átlagos globális költsége már akár a 3,92 millió $-t is elérheti, egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a dolgozók folyamatos kiberbiztonsági képzésével - mely a hozzáállásuk és a viselkedésük megváltozatására irányul - megvédhetik a vállalkozást és annak informatikai rendszereit.

"A "szokványos" oktatási tartalmakkal ellentétben a Kaspersky automatizált biztonság-tudatossági platformja, a Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP) egy hatékony, számítógépes alapú interaktív képzés, amely a biztonsági iparágban szerzett több mint 20 éves tapasztalatunkra és szakismeretünkre épül. Pontosan tudjuk, hogy a dolgozóknak mely készségeiket kell fejleszteniük a biztonságos viselkedés és a vállalat védelme érdekében. Ezeket a témaköröket beépítettük a képzés anyagába és rendszeresen frissítjük őket. A témakörök és szintek szerint tagolt képzési anyag most már cseh, szlovák, magyar és román nyelven is elérhető. A képzés átfogó, ugyanakkor szinttől függetlenül minden tanuló számára érdekes, és számos olyan akadályon felülemelkedik, amelyekről a képzések kapcsán igen sokat hallunk - például, hogy csak angolul érhető el, hogy nem átfogó és nem frissül, vagy elavult didaktikus módszereket használ" - mondta el Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. A szakember hozzátette:

A Kaspersky automatizált biztonság-tudatossági platformja a Kaspersky biztonság-tudatossági képzési portfóliójának alapeleme. A platform egy online eszköz, amelynek segítségével a dolgozók erős, gyakorlatban is jól alkalmazható kiberhigiéniai tudásra tehetnek szert egész évben. A platform elindításához és kezeléséhez nem szükségesek speciális erőforrások vagy előkészületek, ráadásul beépített súgót is biztosít a szervezeteknek a biztonságos vállalati kiberkörnyezet kialakításához vezető út minden lépésénél. A platform képzési anyaga egy kompetenciamodellen alapul; ez a modell 350 olyan gyakorlati és alapvető kiberbiztonsági készségből áll, amelyekkel a dolgozóknak rendelkezniük kell. Ezen készségek hiányában ugyanis - akár az ismeretek hiánya miatt, akár gondtalanságból - kárt okozhatnak a vállalatnak.

A dolgozók kiberbiztonsági képzésével jelentősen csökkenthető az emberekhez köthető kiberbiztonsági incidensek száma egy szervezetnél. Ez különösen igaz annak fényében, hogy az informatikai kiberbiztonsági csapatok az idei év slágerének számító legnagyobb kiberbiztonsági kihívás, az ügyfeleket érő adathalász támadások miatt aggódnak a leginkább - ez a KKV-k 50%-a és a nagyvállatok 49%-a esetében jelentette a legnagyobb aggályt.

A KASAP platform helyi verziójával kapcsolatos bővebb információ, valamint az ingyenes próbaverzió a következő weboldalon található: https://asap.kaspersky.com/hu/

 

(Forrás: www.computerworld.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

"Top 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet" - Tudod, kik állnak mögötte?

More details
Annyit vásárolunk a neten, hogy mindenkit érinthet a kártyás fizetés januári megváltozása

Annyit vásárolunk a neten, hogy mindenkit érinthet a kártyás fizetés januári megváltozása

More details
Még mindig sok a félmegoldás a magyar cégeknél

Még mindig sok a félmegoldás a magyar cégeknél

More details
A világ legnagyobb autógyártóinak szállít majd alkatrészeket a móri cég

A világ legnagyobb autógyártóinak szállít majd alkatrészeket a móri cég

More details
GDP: itt vannak az első adatok a

GDP: itt vannak az első adatok a "felpattanásról"

More details
A félelem szorításában

A félelem szorításában

More details
50 milliárdos beruházás Vas megyében

50 milliárdos beruházás Vas megyében

More details
A pandémia legnagyobb ingatlanpiaci nyertese? - Hatalmas fejlődés előtt az ágazat

A pandémia legnagyobb ingatlanpiaci nyertese? - Hatalmas fejlődés előtt az ágazat

More details
Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

More details