2024. május 6., hétfő - Ivett

Turizmus

Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: Hotel Moments Budapest – interjú

2023-04-12 467

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a budapesti négy csillag „limited service” kategóriában, megosztva a Hotel Moments Budapest nyerte el. Interjúnk Kanel Gyulával, a ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

A nyitástól kezdve MSZÉSZ-tagok vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk az érdekszövetségben, és fokozott figyelemmel kísérjük annak kezdeményezéseit. Maga az Év Szállodája díj azért jelentős elismerés, mert – más, jellemzően magazinok által kiosztott díjakkal ellentétben – itt szakmai zsűri dönt, tapasztalt szakemberek ítélik meg a pályázatok minőségét és az ezeken belül bemutatott szállodák szolgáltatásait. A kitüntető címet második alkalommal nyertük el, és – bármilyen nehéz is lesz – jövőre szeretnénk utolérni a háromszoros győztes Kolping Hotelt!

Fontosnak tartjuk a példamutatást is. Ahogy azt már több fórumon is hangoztattam, megfelelő minőségű szállodákra van szükség ahhoz, hogy Budapest emelni tudjon az árain. A Moments üzemeltetése a nyitás óta „sikersztori”, jó példa arra, hogyan lehet gazdaságosan, nyereségesen, magas színvonalon szolgáltatást nyújtani a vendégek megelégedettségére.

Mit gondol, mivel emelkedik ki a Moments Hotel Budapest a budapesti négycsillagos szállodák mezőnyéből?

Lássuk be, a városi szállodák kínálata kategórián belül nagyjából egyforma, muszáj tehát a minőségben, vendégélményben egyedinek, kiemelkedőnek lenni! Cégcsoportunk (Continental Group – a szerk.) filozófiája szerint a Moments és a hozzá hasonló házak csak akkor működhetnek eredményesen, ha a személyzet megfelelő szolgáltatást nyújt, és ezáltal a vendégek elégedetté válnak.

Humánpolitikánknak ezért fontos eleme a bérezés, erre nagyon odafigyelünk, és ha szükséges, gyorsan döntünk, 2022-ben például kétszer emeltünk a fizetéseken. A jó munkabér azonban önmagában kevés, ezért egy „unortodox” módszerrel egészítjük ki: a munkaköri leírások nálunk csak útmutatóként szolgálnak, alap attitűdként mindenki segíti a másik munkáját. Ha látom, hogy sor alakul ki a recepción, igazgatóként is beugrok a vendégeket bejelenteni, ha kell, a front office manager ajánl éttermet a vendégnek, a műszakos kolléga a rendezvénytermek berendezésében segít, a reservation manager pedig a recepción kezdi a napját, hogy végigbeszéljék az előző nap tapasztalatait. Nincsen szigorú hierarchia, nincsenek szigorú munkakörök és pozíciók, mindenki a ház gazdájának érzi magát. A kollégák tudják, hogy oda-vissza számíthatnak egymásra, és mivel változatosak a napjaik, nincs monotonitás, beszürkülés. Többek között ezért is erőltetjük belsős szobalányok foglalkoztatását, a saját munkaerőnek egészen más a motivációs szintje és a lojalitása.

A csapat kohéziójának megteremtése szintén prioritás. Nálunk fontos társasági esemény a reggeli: a reggeliztetés után az összes dolgozónk együtt eszik, ugyanabból a kínálatból, mint a vendégek, és ugyanolyan oldott, családi hangulatban. A cégcsoport szállodái, dolgozói ismerik egymást, rendezvényeinken együtt ünnepeljük a vállalat sikereit.

Hét éve épült, műemlék épületben működő városi hotelként az energetikai korszerűsítés tekintetében a lehetőségeink korlátozottak. Minden világítótestünk energiatakarékos, a mosó- és szárítógépeket a kezdetektől energiaosztály alapján vásároljuk. A zöld szálloda pályázat további segítséget nyújtott az energiaköltségek leszorításában: a Covid alatt optimalizáltuk a szellőzőrendszerek programozását, a bojlerek üzemelését, ügyelünk rá, hogy a személyzeti étkezésnél se legyen maradék, emellett a munkatársak figyelmét is igyekszünk a fenntarthatóság irányába vinni. Gyakran tapasztaljuk, hogy az egyébként környezettudatos vendégek a szállodába lépve elfelejtik elveiket. Udvarias oktatással igyekszünk felhívni a figyelmüket arra, hogy a spórolás nem a jövedelmezőség, hanem mindannyiunk érdekében fontos, ösztönzésükre motivációs eszköz kidolgozásán dolgozunk.

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

Ha a bevételt nézzük, nagyon pozitív a mérlegünk, sikerült túlszárnyalnunk a 2019-es számokat. A 2022-es, a munkabért és az energiaárakat is érintő költségrobbanás után azonban nem lehet csak bevétel alapján sikeresnek ítélni egy gazdálkodást. Meglátásunk szerint muszáj megfelelő áron értékesíteni a szobákat ahhoz, hogy minden költséget a helyén tudjunk kezelni. Mi ebbe az irányba indultunk el. A foglaltságunk ugyan 10 százalékkal alacsonyabb lett 2019 azonos időszakához képest, az átlagárat azonban 30 euróval növeltük, aminek a felét ADR-ben (átlag napi ár – a szerk.) és RevPAR-ban (egy kiadható szobára jutó árbevétel – a szerk.) is sikerült megőrizni.

I Forrás turizmus.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

A skizofrén marketing korszakáról szakmázik ősszel a Marketing Summit

A skizofrén marketing korszakáról szakmázik ősszel a Marketing Summit

More details
Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2024. május 9.

Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2024. május 9.

More details
AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

More details
Mach-Tech és Ipar Napjai, 2024. május 7-10.

Mach-Tech és Ipar Napjai, 2024. május 7-10.

More details
Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

More details
A bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

A bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details