2024. április 27., szombat - Zita

Lakóingatlan

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

2024-03-28 438

Az elmúlt hónapokat 2023-hoz képest megnövekedett forgalom jellemezte a Velencei-tó környékének ingatlanpiacán is, melyet csak a jelentős túlárazottság fékez. Ezt próbálják kompenzálni a vevők az egyre nagyobb alkukkal.

A tavalyi év vége óta érezhető egy fokozott, az azt megelőző hónapokat jellemző forgalomnál mintegy 20-30 százalékkal nagyobb érdeklődés a Velencei-tó és környékének ingatlanpiacán - jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője.

Ez a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy 2023 végén még a CSOK előző verziójának utolsó pillanatokban történő kihasználása mozgatta meg a keresletet, míg az idei év első hónapjaiban már az új feltételek mellett elérhető támogatás. Emellett a csökkenő hitelkamatok is közrejátszottak a bővülésben, ahogy a mérséklődő infláció is javíthatott a vevők hangulatán, várakozásain - vélekedett a szakértő.

A kínálat esetében ugyanakkor nem tudott jelentősebb változásról beszámolni Kovács Csaba az egy évvel ezelőtti helyzethez képest: továbbra is viszonylag bőséges a választék a terület ingatlanpiacán, igaz ugyanakkor, hogy a számottevő túlárazottság is megmaradt: “nem nagyon van összefésülve a kereslet és a kínálat” - fogalmazott.

Azt is megjegyezte azonban, hogy az ingatlankínálatnak van olyan szegmense, ahol az elmúlt egy év során növekedtek az értékesítési árak: a kisebb lakóingatlanok esetében. Eközben viszont a nagyobb értékű, méretű, valamint a rossz energiahatékonyságú házaknál az árak ereszkedését tapasztalták az ingatlanközvetítők. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanokat majdnem lehetetlen most eladni, minimális rájuk a kereslet - tette hozzá.

Emellett az is jellemző az év eleji ingatlanpiacra, hogy a korábbinál nagyobbak lettek az alkuk: a korábbi 5-10 százalék helyett találkozni lehet most akár 20-25 százalékos alkukkal is.

A tipikus eladási folyamat egyébként úgy néz ki, hogy elég magas áron meghirdetik a tulajdonosok az ingatlanjukat, amire “meg sem mozdul a kapásjelző”, majd aztán hosszan csökkentik az árat, mely így fokozatosan éri el azt a szintet, ahol már hajlandóak alkuba bocsátkozni az érdeklődők.

Ilyenkor a kérdés az, hogy mennyire komolyak a tulajdonosok eladási szándékai, sokan ugyanis megpróbálják kitartani az árat, míg akiknek sürgős vagy fontos az értékesítés, azok belemennek egy lealkudott, reális eladási árba is - magyarázta Kovács Csaba.

Mindez az értékesítési időnél úgy jelentkezik, hogy a reálisan árazott lakóingatlanok esetében 45-90 napos folyamatra lehet számítani, a hétvégi házak esetében inkább 60-120 napos az értékesítési idő egy jól meghatározott indulási ár esetében, de az irreálisan árazott ingatlanok évekig is a piacon ragadhatnak.

A leginkább keresett ingatlanok persze az előbbieknél gyorsabban is eladhatók, ezek alapvetően a hitelfelvételre alkalmas lakóingatlanok köréből kerülnek most ki. Lakásoknál a 40-60 négyzetméteres alapterületű kategória a legkeresettebb, főleg, ha felújított, míg házaknál a 60-100 négyzetméteres. E felett nem nagyon keresik a vevők a házakat, kivéve abban az esetben, ha korszerűek és energiahatékonyak, ezeknek ugyanis megvan a maga speciális vevőköre, mely hajlandó megfizetni értük a magasabb árakat.

Megveszik persze olcsón a rossz állapotú, kisméretű ingatlanokat is a vevők, ha olcsón kínálják őket, de jellemzően olyanok választják ezeket, akik aztán maguk állnak neki a felújításnak, vagy legalábbis a nagyobb részét saját kezűleg végzik - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Az újépítésű ingatlanoknak viszont szerény most a piaca. Természetesen akadnak futó projektek, azonban az 1,2 millió forintos négyzetméterárakat sok vevő magasnak érzi a Velencei-tónál. Tapasztalható egyébként az is, hogy kifulladni látszik itt a lendület: az építésre alkalmas telkeket sem lehet gyorsan eladni, az építési kedv érezhetően nem túl jelentős a szakértő szerint.

Ami pedig a kiadó ingatlanok piacát illeti, abban egy sajátos szegmensként megjelentek a munkásszállásként kiadott házak, melyekre jellemző, hogy ezek általában nem a legjobb állapotú ingatlanok a piacon. Mindez persze nem jelenti a tavasztól őszig tartó kiadó nyaralók kínálatának beszűkülését, hiszen ez a szegmens várhatóan továbbra is töretlenül keresett lesz, de egyébként lakáscélra is könnyen ki lehet adni az ingatlanokat, melyekre a budapesti áraknál 20-30 százalékkal alacsonyabb bérleti díjak jellemzők - jegyezte meg dr. Kovács Csaba.

A szakértő egyébként arra számít az idei évben, hogy amennyiben tovább mérséklődnek a jelzáloghitelek kamatai, esetleg lesznek további illetékkedvezmények az újépítésű ingatlanok esetében, akkor folytatódhat a felfelé tartó trend.


Háttérinformáció:

A 23 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 150.

Balla Ingatlan

http://ballaingatlan.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Elstartolt a Budapest Art Cosmos, a Hampton by Hilton Budapest City Centre kortárs művészeti sorozata

Elstartolt a Budapest Art Cosmos, a Hampton by Hilton Budapest City Centre kortárs művészeti sorozata

More details
Budapesten mutatkozott be a feltörekvő emírség, Rász el-Haima

Budapesten mutatkozott be a feltörekvő emírség, Rász el-Haima

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details