2020. december 5., szombat - Vilma

Lakóingatlan

Ha lassan is, de beindult az árak esése az ingatlanpiacon

2020-11-17 178

Habár sok szakértő már több mint egy éve emlegeti a hazai ingatlanárak csökkenését, csak most lehet valóban érezni, hogy elindult valami a piacon. Egyes ingatlanpiaci szegmensekben és területeken már a hirdetési áraknál is csökkenés látszik.

Hosszú évek emelkedése után lassan bontakozott ki a fordulat a hazai ingatlanpiacon, mára azonban látszik, hogy nem csak megtorpantak az ingatlanárak, hanem több helyen és szegmensben óvatosan ereszkedésbe váltottak. A problémát most az jelenti, hogy a vevők már azt gondolják, hogy az árak lefelé tartanak, miközben az eladók még mindig azt hiszik, hogy továbbra is emelkedőben vannak - magyarázta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint nagy az árkülönbség a vevői és az eladói oldal között: egy erős 20 százalékról biztos beszélhetünk, de akadnak olyan tulajdonosok, akik a reális árhoz képest 10 millió forinttal többért hirdetik a lakásukat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy például egy 30 milliós lakást 40-42 millióért szeretnének egyes tulajdonosok eladni, de az ilyen árakon hirdetett ingatlanokra természetesen nincs semmilyen érdeklődés.

Pedig, aki most vásárol, az jogosan szeretne “nyomottabb áron” vásárolni, hiszen romlik a gazdasági helyzet, nő a munkanélküliség, nem tudnak tervezni az emberek - vélekedett Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője, aki szerint a vevők elfordulnak a túlárazott vagy akár csak a drágább árkategóriába tartozó ingatlanoktól. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hirdetők csökkentenének az árakon. A szakértő szerint sok esetben, akik piacra lépnek a lakásukkal, azok valamilyen ár-elképzeléssel érkeznek, és ha erre nincs fogadókészség, akkor inkább nem adják el az ingatlant, hanem kihátrálnak.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban várt 20-30 százalékos árcsökkenés viszont a romló gazdasági helyzet ellenére egyelőre nem jelentkezett. Az ártörés nehezen alkalmazható a bizonytalan ingatlanpiacon, az ügyfelek ugyanis az ingatlanhirdetésekben megjelenő árakból indulnak ki, így nagyon kevesen mérséklik a hirdetési árat. Mindössze egy-két olyan tulajdonos van, aki igazodott a változásokhoz, és egy kis mértékben - 5-10 százalékkal - visszavett áron kínálják az ingatlanjukat. Ez most leginkább a panelek szegmensében érezhető - tette hozzá.

Ugyanezt érzékelte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint 5-10 százalékos árcsökkenéssel lehet találkozni a panellakásoknál, ami a szakértő szerint annak köszönhető elsősorban, hogy az elmúlt években irreális mértékben emelkedtek ezen ingatlanok árai.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy 5-10 százalék körül alakult az árcsökkenés. Ugyanakkor az is jellemző, hogy az ingatlantulajdonosok nagy része nehezen fogadja el ezt, és inkább kitartják az ingatlanok árát, abban bízva, hogy hamar magára talál a piac és a korábbi magas árszinten tudják majd értékesíteni.

Nem mindenhol mutatkoznak azonban az árcsökkenés jelei. Ilyen például a Velencei-tó környéke, ahol dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője szerint egyáltalán nem érezni a beinduló árcsökkenést. Sőt a csendesebb, eldugottabb helyen lévő ingatlanok árai elkezdtek emelkedni - mégpedig jelentős, 10-20 százalékos mértékben -, miközben a frekventált részeken találhatóké stagnál.

Hasonló a helyzet a Balaton déli partján is, ahol az újépítésű ingatlanok piacán olyannyira erőteljes kereslet alakult ki a nyáron, hogy néhány százalékkal tovább  lehetett emelni az árakat azoknál az ingatlanoknál, melyeknél még az idei év nyarán sor került az átadásra - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlans siófoki irodájának vezetője. Azt is hozzátette azonban, hogy a panellakásoknál itt is érezni lehet a megtorpanást, de ez egyelőre csak stagnáló árakat jelent.

Jelenleg tehát leginkább azt lehet látni, hogy mindkét oldal kivár: a vevők mérsékeltebb árakon érzik indokoltnak a vásárlást, míg az eladók abban reménykednek, hogy hamarosan magára talál a piac, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Több szakértő szerint kérdéses, hogy mi történik majd a hitelmoratórium megszűnése után. Elképzelhető ugyanis, hogy azok, akik addig meg tudják tartani az ingatlanjukat úgy, hogy nem kell fizetni a törlesztőrészleteket, kénytelenek lesznek a piacra lépni vele. A megjelenő nagyobb számú ingatlan viszont árcsökkenést is előidézhet.

(Balla Ingatlan / Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

More details
Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

More details
Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

More details
Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

More details
Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

More details
Új, korszerű ablakok két új támogatással

Új, korszerű ablakok két új támogatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

More details
Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

More details