2024. április 25., csütörtök - Márk

Kereskedelem

Ez az öt trend várható idén a globális kiskereskedelemben

2024-04-03 425

A vezető piackutató szerint számos piacon továbbra is az infláció nehezíti a kiskereskedők, a beszállítók és a fogyasztók életét, ezért az üzleteknek alaposan át kell gondolniuk a működésüket, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

A hatékonyság, a kiskereskedelmi média és a már kikerülhetetlen fenntarthatósági intézkedések határozzák meg 2024-ben a globális kiskereskedelmet az IGD piackutató ­trendjelentése szerint – számolt be róla az ESM.
 
Toby Pickard, az IGD kiskereskedelmi vezető partnere közölte, hogy a legtöbb nagy piacon továbbra is ­fennálló ­infláció jelentős kihívást jelent, amely a kiskereskedők és a beszállítók költségeit növeli, és nyomást gyakorol a vásárlóerőre is. Ennek következtében az üzletek a költségekre, a hatékonyság javítására és az értékteremtésre koncentrálnak, emellett új bevételi források után kutatnak.

Az IGD a következő globális kis­kereskedelmi trendekre számít 2024-ben:

 • Itt az idő a fenntartható­sági lépésekre
  2025-re várhatóan sok kiskereskedő megvalósítja fenntarthatósági programját, ezért az idei év döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy a kiskeres­kedők minden téren biztosítsák az átláthatóságot, és egyértelműsítsék, hogy mit miért tesznek. Várhatóan az üzletek edukálni is fogják a vásárlókat azért, hogy lehetőleg a fenntartható terméket és szolgáltatást válasszák. Mindezt vélhetően a boltban elhelyezett offline, illetve azon kívül online üzenetekkel, a digitális média alkalmazásával, valamint promóciók révén fogják ösztönözni.
  Ez az IGD szerint azt is jelenti, hogy a 2025-ös fenntarthatósági vállalásaik teljesítéséhez a kiskereskedőknek minden eddiginél gyorsabb ütemben kell haladniuk, és 2024-ben ehhez már lépniük kell. A sok feladat együttes elvégzése viszont valószínűleg nehézségek elé állítja a kereskedőket.

 • Stratégia az egészségesebb jövőért
  A kiskereskedelemnek számos lehetősége van arra, hogy az egészség és a wellness terén kiszolgálják a fogyasztói igényeket, és hogy támogassák az egészség különböző aspektusait. Az IGD szerint erőfeszítéseiket a fogyasztók a lojalitásukkal jutalmazzák, emellett az emberek megbízható támogatóként tekintenek rájuk az egészségesebb döntések meghozatala során.
  A piackutató azonban hangsúlyozta, hogy ez egy hosszú távú építkezést jelent. Az ágazatnak hozzá kell járulnia a pozitív változásokhoz, különben a közegészségügyi állapotok romlásával egyre nagyobb mértékű beavatkozással szembesülhet az iparág.

 • Számít a média
  Kiterjedt bolthálózatuk és digitális eszközeik révén a kiskereskedők a legnagyobb médiatulajdonosok közé tartoznak. Ezt az adottságukat egyre jobban képesek kihasználni.
  Sok kiskereskedő törekszik arra, hogy olyan kiskereskedelmi média ökoszisztémát hozzon létre, amelyek lehetővé teszik a beszállítóknak, hogy a vevőkkel a vásárlás ideje alatt és után is kapcsolatba tudjanak lépni. Emellett a kiskereskedelmi médiát már most is a járulékos bevételek egyik fő forrásának tekintik. Az IGD szerint a kiskereskedelmi médiahálózat fejlesztése jó a kiskereskedőnek, a márkának és a vásárlóknak, és a szerepe csak nőni fog az év során.

 • A hatékonyság sürgetése
  A kiskereskedők világszerte a hatékonyság növelésére törekszenek, mivel a fokozódó verseny közepette nehéz a volu­ment növelni. Az IGD azonban hangsúlyozza, hogy még a marginális mértékű javulás a hatékonyságban is jelentős megtakarítást eredményezhet. Például a pénztárak megszüntetésével a bolti dolgozók a polcok feltöltésével foglalkozhatnak a bolti nyitva tartás alatt. A kiskereskedőknek a vásárlói élmény jelentőségét is komolyan kell venniük ebben az évben.

 • A technológia lehetőségeket biztosít
  A kiskereskedelmi technológia egyszerre kínál kihívásokat és lehetőségeket. Miközben a vállalkozások nagyobb hatékonyságra, személyre szabott élményekre és nyereségességre törekszenek a mesterséges intelligencia és a robotika révén, a megvalósí­tás továbbra sem megy zökkenőmentesen.
  A piackutatók szerint ez ahhoz vezet, hogy egyre nagyobb lesz a szakadék a nagy erőforrásokkal rendelkező hálózatok és a kisebb szereplők között, és ez a különbség a versenyképességben is megjelenik.
  A piackutató úgy véli, hogy a gyors változás megnehezíti az új technológiák bevezetését. Az üzleteknek arra kell koncentrálniuk, hogy összehangolják a beruházásokat az üzleti célokkal, és a technológiát azokon a területeken alkalmazzák, ahol a leg­nagyobb szükség van rájuk.

| Forrás: https://termekmix.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Az Év Boltja közönségszavazás

Az Év Boltja közönségszavazás

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details