2024. május 3., péntek - Tímea

Kereskedelem

Ez az öt trend várható idén a globális kiskereskedelemben

2024-04-03 440

A vezető piackutató szerint számos piacon továbbra is az infláció nehezíti a kiskereskedők, a beszállítók és a fogyasztók életét, ezért az üzleteknek alaposan át kell gondolniuk a működésüket, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

A hatékonyság, a kiskereskedelmi média és a már kikerülhetetlen fenntarthatósági intézkedések határozzák meg 2024-ben a globális kiskereskedelmet az IGD piackutató ­trendjelentése szerint – számolt be róla az ESM.
 
Toby Pickard, az IGD kiskereskedelmi vezető partnere közölte, hogy a legtöbb nagy piacon továbbra is ­fennálló ­infláció jelentős kihívást jelent, amely a kiskereskedők és a beszállítók költségeit növeli, és nyomást gyakorol a vásárlóerőre is. Ennek következtében az üzletek a költségekre, a hatékonyság javítására és az értékteremtésre koncentrálnak, emellett új bevételi források után kutatnak.

Az IGD a következő globális kis­kereskedelmi trendekre számít 2024-ben:

  • Itt az idő a fenntartható­sági lépésekre
    2025-re várhatóan sok kiskereskedő megvalósítja fenntarthatósági programját, ezért az idei év döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy a kiskeres­kedők minden téren biztosítsák az átláthatóságot, és egyértelműsítsék, hogy mit miért tesznek. Várhatóan az üzletek edukálni is fogják a vásárlókat azért, hogy lehetőleg a fenntartható terméket és szolgáltatást válasszák. Mindezt vélhetően a boltban elhelyezett offline, illetve azon kívül online üzenetekkel, a digitális média alkalmazásával, valamint promóciók révén fogják ösztönözni.
    Ez az IGD szerint azt is jelenti, hogy a 2025-ös fenntarthatósági vállalásaik teljesítéséhez a kiskereskedőknek minden eddiginél gyorsabb ütemben kell haladniuk, és 2024-ben ehhez már lépniük kell. A sok feladat együttes elvégzése viszont valószínűleg nehézségek elé állítja a kereskedőket.

  • Stratégia az egészségesebb jövőért
    A kiskereskedelemnek számos lehetősége van arra, hogy az egészség és a wellness terén kiszolgálják a fogyasztói igényeket, és hogy támogassák az egészség különböző aspektusait. Az IGD szerint erőfeszítéseiket a fogyasztók a lojalitásukkal jutalmazzák, emellett az emberek megbízható támogatóként tekintenek rájuk az egészségesebb döntések meghozatala során.
    A piackutató azonban hangsúlyozta, hogy ez egy hosszú távú építkezést jelent. Az ágazatnak hozzá kell járulnia a pozitív változásokhoz, különben a közegészségügyi állapotok romlásával egyre nagyobb mértékű beavatkozással szembesülhet az iparág.

  • Számít a média
    Kiterjedt bolthálózatuk és digitális eszközeik révén a kiskereskedők a legnagyobb médiatulajdonosok közé tartoznak. Ezt az adottságukat egyre jobban képesek kihasználni.
    Sok kiskereskedő törekszik arra, hogy olyan kiskereskedelmi média ökoszisztémát hozzon létre, amelyek lehetővé teszik a beszállítóknak, hogy a vevőkkel a vásárlás ideje alatt és után is kapcsolatba tudjanak lépni. Emellett a kiskereskedelmi médiát már most is a járulékos bevételek egyik fő forrásának tekintik. Az IGD szerint a kiskereskedelmi médiahálózat fejlesztése jó a kiskereskedőnek, a márkának és a vásárlóknak, és a szerepe csak nőni fog az év során.

  • A hatékonyság sürgetése
    A kiskereskedők világszerte a hatékonyság növelésére törekszenek, mivel a fokozódó verseny közepette nehéz a volu­ment növelni. Az IGD azonban hangsúlyozza, hogy még a marginális mértékű javulás a hatékonyságban is jelentős megtakarítást eredményezhet. Például a pénztárak megszüntetésével a bolti dolgozók a polcok feltöltésével foglalkozhatnak a bolti nyitva tartás alatt. A kiskereskedőknek a vásárlói élmény jelentőségét is komolyan kell venniük ebben az évben.

  • A technológia lehetőségeket biztosít
    A kiskereskedelmi technológia egyszerre kínál kihívásokat és lehetőségeket. Miközben a vállalkozások nagyobb hatékonyságra, személyre szabott élményekre és nyereségességre törekszenek a mesterséges intelligencia és a robotika révén, a megvalósí­tás továbbra sem megy zökkenőmentesen.
    A piackutatók szerint ez ahhoz vezet, hogy egyre nagyobb lesz a szakadék a nagy erőforrásokkal rendelkező hálózatok és a kisebb szereplők között, és ez a különbség a versenyképességben is megjelenik.
    A piackutató úgy véli, hogy a gyors változás megnehezíti az új technológiák bevezetését. Az üzleteknek arra kell koncentrálniuk, hogy összehangolják a beruházásokat az üzleti célokkal, és a technológiát azokon a területeken alkalmazzák, ahol a leg­nagyobb szükség van rájuk.

| Forrás: https://termekmix.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details