2024. április 24., szerda - György

Kereskedelem

A Lidl pénztárainál nem áll meg a történet, sőt, csak az egyik állomást jelentik

2022-06-27 915

A gazdasági fejlődés egyik fontos pillérét jelenti a fogyasztás, ezen belül pedig a kiskereskedelem. Az elmúlt évekre nem is lehet panasz – leszámítva a járványhoz köthető megtorpanást. Legutóbb 2012-ben volt hanyatlás, azt követően évente 2-7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene, és bár 2020-ban lényegében stagnált, 2021-ben már egészen közel került a hátrány ledolgozásához, 3,5 százalékos pluszt hozott össze.

2022-ben pedig az év első négy hónapjában kiugró, 12 százalékos növekedés történt. Az idei bővülés jól látszik a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb mutatóján: a GDP az első negyedévben 8,2 százalékkal, kimagasló mértékben növekedett, részben azért, mert a háztartások fogyasztásra fordított kiadásai több mint 14 százalékkal nőttek. 

A kiskereskedelmi forgalom bővülése elsősorban a lakosság fogyasztási kiadásainak köszönhető, amely az utóbbi években a bérek tempós emelkedése miatt növekedett. Bár egyelőre csak a 2020-as adat áll rendelkezésre, amikor a járvány miatt kedvezőtlen volt a környezet, mindenesetre a nagyságrendek egyértelműek. Míg 2010-ben 772 ezer forint volt az egy főre jutó fogyasztási kiadás, 2020-ban már majdnem 1,4 millió forint volt ugyanez a tétel. Persze a vásárlások értékének növekedésében szerepet kap az infláció, de ha anélkül nézzük az adatokat, akkor is masszív emelkedésről van szó:

a fejenkénti fogyasztás 40 százalékkal nőtt 2010 és 2020 között.

A fent említett számok azt illusztrálják, hogy a kiskereskedelem hogyan vesz részt a gazdaságban, az alábbiakban pedig azt mutatjuk be, hogy a közel két évtizede a piacon lévő, ma már több mint 190 boltból álló hálózatot fenntartó Lidl Magyarország – mint az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc – milyen szerepet játszik ebben. A történet ugyanis nem áll meg ott, hogy a vásárló kifizeti a kosár tartalmát a kasszáknál. 

Elsőre talán nem feltétlenül látszik, de ahogy a kiskereskedelem, úgy annak egyik meghatározó szereplőjeként a Lidl Magyarország is számos területen hozzájárult a gazdasági fejlődéshez. Azaz nemcsak pusztán kereskedelemről van szó, hanem munkahelyekről, fizetésekről, a magyar vállalkozások fejlődéséről, lehetőségeiről. A boltlánc a magyarországi megjelenése óta szisztematikusan építi fel azt a rendszert, amelyben folyamatosan minél több magyar beszállítóval törekszik együttműködésre. Alapvetően a magyar cégekre támaszkodik a társaság, ennek több kézenfekvő oka van: részben az, hogy a magyar gazdaság növekedése a Lidlnek is érdeke, valamint hogy rövidebb utat kell megtenniük a polcokra kerülő termékeknek. Bár az áruházlánc régóta ezt a koncepciót követi, és bővíti a magyar beszállítók körét, ez a tényező a 2022-ben kialakult helyzetben, amikor a szállítás kiugró mértékben megdrágult, kulcsfontosságú tényezővé vált. Tulajdonképpen mindenkinek, így a Lidlnek is célszerű, hogy lehetőség szerint csak magyar termékeket tegyen a polcaira. Elég jól megy ez a folyamat, hiszen ma már közel 500 magyar vállalat tartozik a vállalat beszállítói körébe. 

Mindez azt is jelenti, hogy amellett, hogy az áruházlánc több mint 8500 saját dolgozójával a 11. legnagyobb foglalkoztatónak számít Magyarországon, sokkal többről van szó, hiszen a partnereknél dolgozó embereknek is – közvetve – munkát biztosít a társaság. Ennek köszönhetően nem áll meg a boltlánc tevékenysége sem a kasszáknál, mivel a fogyasztásnak támaszt adó bérek emelésében, a munkahelyteremtésben nem csak házon belül ad lendületet. Egyébként házon belül is impresszívek a számok: 

a 2022-es gazdasági év során – az inflációt meghaladó mértékű béremelés eredményeként – több mint 52 milliárd forintot fordít bérköltségre a vállalat, továbbá 2021 januárja és 2022 januárja között 1200 új munkahelyet teremtett.

A vállalat folyamatos beruházásaival további lendületet ad a gazdaságnak. Annak érdekében, hogy a magyar termékek minél gyorsabban eljussanak a boltokba, széles körű logisztikai hálózatot épít ki. A társaság az év elején adta át a negyedik ecseri logisztikai bázisát, amelynek kialakítására 36 milliárd forintot fordított, ehhez a magyar kormány 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő, beruházásösztönzési támogatást biztosított. Emellett a Lidl Magyarország újabb és újabb beruházásokkal bővíti, korszerűsíti az üzleteit, hogy vonzó lehetőséget nyújtson a vásárlóknak. 

I Forrás: index.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details