Nyomtatás

502 orosz boltját zárja be a leggazdagabb spanyol, a Zara tulajdonosa

2022-03-07 734

A Zara márka mögötti Inditex-csoport 502 boltját ideiglenesen bezárja Oroszországban, mert a működésük nem biztosítható a jelen körülmények között. 9000 alkalmazottjuk van a háború miatt számos nyugati cég által bojkottált országban. 

Az Inditex azt közölte, a “jelenlegi körülmények között nem tudja biztosítani a folyamatos működést és a kereskedelem folytonosságát”, ezért ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Oroszországban. A spanyol textilóriás, amihez olyan márkák tartoznak, mint a Zara vagy a Massimo Dutti, közleményében nem részletezte az okokat, az orosz-ukrán konfliktusra sem tért ki. A csoport bezárja az online kereskedelmi csatornáját is, de azt írták, hogy 9000 munkavállalójukat igyekeznek támogatni ebben az időszakban. 

Textil- és ingatlanóriás

Az Inditex a textilipar mellett jelentős ingatlan-porfólióval is rendelkezik, számos városban a versenytársaik is tőlük bérelnek, de Oroszországban csak bérleményekben vannak egységeik (az 502 boltból 86 Zara-üzlet). Azt mondják emiatt sem lesz számottevő hatása a lépésnek a globális cégcsoport üzleti teljesítményére. Az orosz piac a globális EBIT 8,5 százalékát adja a cégcsoport közlése szerint. 

A kínaiak által szorongatott svéd H&M három nappal ezelőtt jelentette be, hogy ideiglenesen bezár Oroszországban. 

Ortega vagyona is megérezte a háborút

Az Inditex tulajdonosa a rejtőzködő spanyol milliárdos, a 85 éves Amancio Ortega, az ország leggazdagabb üzletembere. A cégcsoport vezetését nemrég vette át tőle a lánya, Marta Ortega Pérez. Ortega vagyonát 56,5 milliárd dollárra teszi jelenleg az amerikai anyalapunk, a háború miatt 1,6 milliárd dollárt vesztett csak pénteken az Inditex-részvények árának csökkenése miatt. A spanyol tőzsde története egyik legrosszabb hetén van túl. 

I  Forrás: forbes.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság