2024. április 19., péntek - Emma

Ingatlanpiac

Üvegkapu - minden, amit a rendeletről és a bevezetéséről tudni kell

2022-06-21 1228

Az „Üvegkapu” nevet kapta a 2022. január 1-jén élesedett rendelet, mely az építőipar működésének javítását és átláthatóságának növelését célozza a jogalkotó szándéka szerint.

Beruházók, generálkivitelezők számára azonban számos kérdést vet fel az új szabályozás:

  • Mi is pontosan az az Üvegkapu rendszer?
  • Mikor kell regisztrálni?
  • Kinek a felelőssége az Üvegkapu használata?
  • Milyen kötelezettségeknek kell egyáltalán eleget tenni?És amellett, hogy ez kötelező, és ezért mindenképpen be kell vezetni a generálkivitelezőknek, hogyan lehetne a rendszer tudását a cég hatékonyságának a növelésére és költségcsökkentésre is kihasználni?

Szerencsére vannak cégek, akik követik a szakipari változásokat és már előrelátóan felkészültek arra, hogy segítsék a kivitelezőket az új rendszer bevezetésében.

Az EXTRICO Zrt. megoldásai maximálisan eleget tesznek az új szabályozásoknak. Partnereinkkel együtt már hónapokkal ezelőtt azzal a célkitűzéssel indítottuk útjára ezt az új beléptetőrendszer-kialakításunkat, hogy levegyük a beruházók válláról az új jogszabályi előírások teljesítésével járó terheket!

MUTATJUK A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT!

Mi az az Üvegkapu?

Az Üvegkapu a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer részét képező informatikai rendszer, amely az építési munkaterületre való be- és kilépések adatait rögzíti, anonimizált módon. A rendszer ezeket az adatokat a rendeletben meghatározott szervek és nyilvántartások számára hozzáférhetővé teszi.

A kormányrendelet alapján az Üvegkapu használata kötelező a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi, legalább 700 millió Ft becsült értékű építési beruházás kivitelezése során. Ennek értelmében a 2022. január 1-jét követően induló építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokban az építőipari cégeknek naprakészen nyilván kell tartaniuk az építési területre belépők ki- és belépési adatait. Ezen adatok rögzítése kizárólag beléptetőrendszer használatával történhet.

A kormány az Üvegkapu üzemeltetőjeként a DATRAK Digitális Adattranzakciós Központ Kft.-t jelölte ki. A tárhelyszolgáltató szerepét a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.-t tölti be.

Mi az Üvegkapu célja?

Az Üvegkapu lényege, hogy valós idejű információk álljanak rendelkezésre arról, hogy egy adott építési területen éppen hányan és kik dolgoznak, milyen adó- és járulékfizetések mellett. Az adóhatóság a bekerült adatokat összevetheti az egyéb adatszolgáltatásokból rendelkezésre álló információkkal. Az ily módon előszűrt, problémás vállalkozásoknál ellenőrzésekre lehet majd számítani.

Kinek a felelőssége az Üvegkapu használata?

Fontos tudni, hogy a közbeszerzés során a nyertes ajánlattevő felelőssége az Üvegkapu használata. Továbbá a közbeszerzési dokumentumokban a szerződés teljesítésére vonatkozó feltételként rögzíteni kell, hogy a nyertes ajánlattevő köteles biztosítani az Üvegkapu alkalmazását.

Az ajánlatkérő az e-építési naplóból győződhet meg arról, hogy a nyertes ajánlattevőként szerződő fél valóban regisztrált-e az Üvegkapuba és azt ténylegesen alkalmazza-e.

Milyen esetben kell regisztrálni a rendszerben?

A rendelet egyértelműen fogalmaz: a fentiek értelmében nemcsak az építési tevékenységet végző vállalkozó kivitelezők lesznek érintettek. A kivitelezést elősegítő, illetve a kivitelezési tevékenységet az építési munkaterületen kiegészítő vagy kiszolgáló, ún. kapcsolódó tevékenységeket is az Üvegkapura történő regisztrációval lehet majd végezni. Ide tartozhat például az őrzés-védelem vagy a takarítás, de minden más egyéb eseti belépés kivétel nélkül (pl. vendégek, futárok is)!

Az Üvegkapu regisztráció menete

Az építési beruházás Üvegkapuban történő regisztrációjára az e-építési napló készenlétbe helyezésével kerül sor. Ezután az állami adóhatóság nyilvántartása automatizált, közvetlen adatátadással ellenőrzi az e-építési naplóban rögzített adószámok érvényességét. Az Üvegkapu a fővállalkozó kivitelezőt, továbbá a fővállalkozó kivitelező útján az alvállalkozó kivitelezőt elektronikus levélben tájékoztatja az adatszolgáltatási kötelezettségekről, valamint az Üvegkapu használatáról. A beruházásban részt vevő valamennyi foglalkoztató köteles regisztrálni az Étv. 57/I. §-a szerinti tartalommal. A foglalkoztatottak regisztrációjáért is a foglalkoztató a felelős.
Érdemes tudni továbbá, hogy az Üvegkapu használatával kompatibilis eszközök kiépítéséért és üzemeltetéséért a fővállalkozó kivitelező felel.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?
Az Üvegkapu használatát az állami adóhatóság, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, valamint az építésfelügyeleti hatóság ellenőrizheti.

Üvegkapu-kompatibilis beléptetőrendszer telepítése

Ahogy cikkünkből is kiderül, a büntetések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes olyan beléptetőrendszert telepíteni, mely képes a törvényi előírásoknak megfelelő adatszolgáltatást nyújtani az Üvegkapu számára.

Hogyan valósítható meg az Üvegkapu bevezetése probléma nélkül?

Beléptetőrendszereink kialakítása során különös hangsúlyt fektetünk cége speciális igényeinek megismerésére.
A rendszermérnökök által elvégzett felmérés során mindenre kiterjedő műszaki megoldásokat kínálunk fel, amit garanciás, minőségi termékekkel, valamint szakszerű kivitelezéssel-telepítéssel, karbantartással és felügyelettel végzünk.

További versenyelőnyök – Hatékonyság és költségcsökkentés

Egy ilyen integrált beléptetőterminál a kötelező feladatokat végzi el. Mindemelett elvégzi még a személyi azonosítást, és ellenőrzi a munkára való alkalmas állapotot.

Megtalálható benne továbbá egy biometrikus azonosító-arcfelismerő terminál, illetve digitális alkoholszonda-modul, mellyel könnyen és gyorsan megállapítja a véralkoholszintet a kilélegzett levegőben mért alkohol mennyisége alapján.
Részét képezi továbbá a munkavédelmi modul (egyéni védőfelszerelés ellenőrzése, védősisak és láthatósági mellény) és a – sajnos még mindig jelen lévő pandémiás helyzetben fontos – testhőmérséklet-mérés is. Mindez mobilapplikációval és beléptetőkártyával is működik. Felbecsülhetetlen előny, hogy a rendszer veszély esetén figyelmeztet mindenkit, illetve segíti és ellenőrzi az evakuációs folyamatot is.

Az elszámolások alapját képező munkaórák és egyéb teljesítések is hajszálpontosan követhetők és ellenőrizhetők

Összefoglalva egyszerűen: abban tudunk segíteni cégének, hogy egyszerre az Üvegkapu rendeletnek eleget tevő, és az Ön számára legkorszerűbb és költséghatékonyabb műszaki megoldásokkal segíthetjük beruházásának sikerét!

(A végleges összeg pontos igényfelmérés és az esetleges opciók szakmai kalkulációja után lehetséges.)

EXTRICO Systems Hungary Zrt.
1033 Budapest, Búza u. 12-14.
Web: https://extrico.hu

Személyes konzultáció kérése: 06 30 550 0546


További szakmai anyagainkat ajánljuk szíves figyelmükbe a témában:
Bővebb jogszabályi tartalom: https://extrico.hu/uvegkapu
Video bemutató anyag a működő üvegkapuról: EXTRICO-Predor - Üvegkapu személyi beléptetés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

Reggelizni hívnak a Stílusos Vidéki Szállodák

More details
Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

Magyar szálloda az év legjobb új hotelei közt

More details
A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

A mesterséges intelligencia az új Mata Hari

More details
Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

More details
Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Facility managementben erősít az ICON

Facility managementben erősít az ICON

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details