Nyomtatás

Mikor épül Budapesten ötmillió négyzetméternyi irodaház?

2023-02-06 724

Eljött az év eleje, ilyenkor illik összegezni a tavalyi eredményeket. Mivel az irodapiac a magyar kereskedelmiingatlan-szektor zászlóshajója, vegyük számba, hogy 2022-ben mely épületeket adták át a bérlőknek. A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint 2022-ben összesen 267 ezer m2-nyi új területtel bővült a fővárosi irodapiac. Tavaly az üresedési ráta 11% fölé nőtt, de még azért nem kell megijedni. A teljes éves kereslet viszont 7%-kal nőtt 2021-hez képest.

A teljes budapesti modern irodaállomány tavaly év végén meghaladta a 4,25 millió m2-t, és a szakmai előrejelzések szerint az elkövetkezendő 2-3 évben még 3-400 ezer négyzetméternyi új terület érkezhet a fővárosi piacra. A világgazdasági folyamatokat persze nem tudjuk kiszámítani előre, sőt, azt is csak sejthetjük, hogy a FED mikor csökkent kamatot, de azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy 2027-2028 környékén Budapest elérheti az 5 millió négyzetméternyi minőségi irodaállomány volumenét.

Minden a kereslet-kínálattól függ, az pedig már világgazdasági tényezők játéka, hiszen a mi potenciálunkkal csupán vitorláshajóként navigálhatunk az óceánon. Az üresedési ráta persze mindig mérvadó a jövőbeni terveket tekintve. Ez pedig tavaly év végén 11% fölé nőtt, valamivel emelkedett a tavalyihoz képest. De azért még nem kell a kardunkba dőlni, láttunk már ezen a tájon sokkal nagyon kihasználatlanságot is, és abból is felállt a piac.

A teljes cikk: Mikor épül Budapesten ötmillió négyzetméternyi irodaház?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság