2024. április 23., kedd - Béla

Irodapiac

Így alakul az irodapiac Közép-Európában

2022-11-15 753

2022 első felében az irodaépületekkel, mint a legnépszerűbb eszköz típussal kapcsolatos beruházások domináltak a KKE-15 országaiban. Az emelkedő finanszírozási költségek, valamint a bizonytalan makrogazdasági és geopolitikai háttér miatt a befektetők kezdenek kiváró álláspontra helyezkedni.

Az irodai eszközök befektetési volumene 2,5 milliárd eurót tett ki, ami a teljes befektetési volumen 42%-a volt 2022 első félévében a közép- és kelet-európai régió 15 országában (KKE-15 régió). Lengyelország-szerte erős tranzakciós aktivitást regisztráltak - derül ki a Colliers új jelentéséből, az "ExCEEding Borders: CEE-15 irodapiacok a turbulens időkben" című kiadványban.

Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-közép-európai regionális tőkepiaci igazgatója szerint "a sok befektető által alkalmazott kiváró magatartás többek között az emelkedő kamatlábak és a kapcsolódó költségek, például a kamatswapok miatt megnövekedett finanszírozási költségek következménye, amelyek éves szinten jelentősen emelkedtek. Egyes nyugat-európai piacokon már megfigyelhetők az árkorrekció első jelei, amelyek 25-50 bázispont közötti elmozdulást mutatnak, és várhatóan hasonló árváltozások következnek majd a közép- és kelet-európai piacokon is".

Az irodaterületek iránti kereslet

Két és fél évvel a járvány kitörése után egyértelmű, hogy a munkaerő elvárásainak a hibrid vagy távmunka irányába történő elmozdulása tartós. Egy nemrégiben Lengyelországban, a felsővezetés szakemberei körében végzett felmérés során a válaszadók 89%-a jelezte, hogy a hibrid munkamodellt bevezették a szervezetükben, sőt, 2/3-uk ellenállásba ütközik, amikor megpróbálják visszahívni az embereket az irodába. A régió más országaiban is hasonló mintákat figyeltek meg. Az irodák átlagos bérbeadottsági csúcsértéke 2022 második negyedévében az egész EMEA-régióban 30% körül maradt.

A fentieken túl, miközben a régió lassan készült a világjárvány okozta visszaesésből való kilábalásra, 2022 első negyedéve és az ukrajnai háború új kihívások sorát, valamint évek óta nem látott mértékű kiszámíthatatlanságot hozott. Az ellátási lánc zavarai, az emelkedő anyag- és munkaerőköltségek a kiadásokkal kapcsolatban amúgy is uralkodó, konzervatív megközelítést, valamint az üzletmenet folytonosságára való összpontosítást tovább erősítették.

Irodahelyiségek kínálata

A hatás a kínálati oldalon is érzékelhető. Bár sok bérlő területcsökkentésre törekszik, a régió legtöbb piacán továbbra is korlátozott a legkeresettebb, prémium kategóriás irodaterületek kínálata. Ezt a problémát tovább súlyosbítják az új projektek elindítására vagy az építési ütemtervek meghosszabbítására vonatkozó döntések késedelmei. Az általános gazdasági bizonytalanság és az emelkedő árak azt is jelentik, hogy a bérbeadók általában konzervatívabbak a bérleti feltételek és a kínált ösztönzők tekintetében. Ez viszont megnehezíti az új, optimális helyszínek megtalálását, illetve a meglévő irodahelyiségek átalakítását a hibrid munkakörnyezet követelményeihez.

"Ennek eredményeképpen a bérlők egyre nehezebb választásokkal szembesülnek, amikor olyan irodahelyiségeket kell találniuk, amelyek megfelelnek a hibrid munkavállalás igényeinek és képesek új tehetségeket vonzani. Illetve elég meggyőző ajánlatot jelentenek ahhoz, hogy megérjék a napi ingázás fáradalmait, így felvéve a versenyt a legtöbb munkavállaló által megszokott otthoni irodával" - teszi hozzá Dominika Jędrak, a lengyel és közép-kelet-európai kutatási és tanácsadói szolgáltatások igazgatója.

Az üres irodák aránya

A közép- és kelet-európai régió fővárosaiban az üres irodák aránya lassan stabilizálódik, miután az a világjárvány idején sok piacon kétszámjegyűre emelkedett, tekintve, hogy a kereslet és a kínálat a körülményekhez egyaránt alkalmazkodott. Részben a magasabb építési költségek és a legkeresettebb helyeken tapasztalható alacsony kínálat miatt, a bérleti díjak emelkedését tapasztaljuk, különösen az újonnan épített épületek esetében. Ezen túlmenően az infláció következtében várhatóan mindenütt emelkedni fognak a díjak.

 Meredeken emelkedő fit-out árak

A fit-out munkák szükségletét is egyre nehezebb előre jelezni és tervezni. Az építőanyagok árai 2022 első és második negyedévében 30%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, valamint az anyagcsoportoktól függően is jelentősen változnak. Ez nagyon megnehezíti a kereskedelmi helyiségek berendezésének vagy átalakításának a költségbecslését. A tendencia valószínűleg fennmarad, sőt, erősödhet a gáz, az áram és a munkaerő árának emelkedése, valamint a piacon lévő szakképzett vállalkozók hiánya miatt.

Az irodahelyiségek kockázatmentesítése

Az irodahelyiségek keresésének legjellemzőbb kockázatai közé tartozik a bérleti feltételek rugalmatlansága, valamint a rendelkezésre álló költségvetésen belül megvalósítható kialakítással kapcsolatos irreális feltételezések. Ezért egyre vonzóbbá válik az olyan végponttól végpontig tartó megközelítés, amelyben egyetlen képzett szállító vállal teljes felelősséget a teljes folyamatért - a követelmények meghatározásától és a bérleti feltételekről szóló tárgyalásoktól kezdve a tervezés valamennyi szakaszán át egészen a berendezési munkálatok elvégzéséig. 

Ez a célorientált Define - Design - Deliver folyamat biztosítja, hogy az irodahelyiségek megfeleljenek az üzleti és munkaerői igényeknek, miközben a rendelkezésre álló költségvetésnek megfelelően tervezik meg őket, és az elfogadott időkereten belül átadják. Ez a megközelítés egyre népszerűbb lesz, mivel viszonylag biztonságos módja annak, hogy az irodahelyiségek a jövőbe mutatóak maradjanak, és elérjék a kívánt eredményeket.

I Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

More details
A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

More details
Gigantikus akkumulátorgyár épül, felfoghatatlan pénzt ad rá az EU – ez figyelmeztetés a magyaroknak

Gigantikus akkumulátorgyár épül, felfoghatatlan pénzt ad rá az EU – ez figyelmeztetés a magyaroknak

More details
Nem épülhet már több hotel ebben az európai fővárosban

Nem épülhet már több hotel ebben az európai fővárosban

More details
Marriott: A Balatonon is nyitni akarunk egy szállodát, és képzünk magunknak szakácsokat is

Marriott: A Balatonon is nyitni akarunk egy szállodát, és képzünk magunknak szakácsokat is

More details
Meglepő irányban terjeszkedik Robert De Niro szállodalánca

Meglepő irányban terjeszkedik Robert De Niro szállodalánca

More details
Megvan, mikor nyitja ki a kapuit újra a leégett visegrádi Silvanus Hotel

Megvan, mikor nyitja ki a kapuit újra a leégett visegrádi Silvanus Hotel

More details
A REWE megnyitotta az első teljesen növényi alapú szupermarketet Berlinben

A REWE megnyitotta az első teljesen növényi alapú szupermarketet Berlinben

More details