2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Irodapiac

Mi a távmunka alternatívája?

2022-03-07 806

KATKÓ KÁROLY, A BudaPart fejlesztését is végző Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. iroda bérbeadási igazgató szerint ma már nem elég egy kiváló lokációval rendelkező telken egy jó épületet fejleszteni, ennél mind a bérlők, mind a befektetők többre vágynak. A változó elvárásokról, 2022 kihívásairól és trendjeiről is beszélgettünk.

 -    Csapjunk a közepébe! Hogy áll a BudaPart irodaépületeinek bérbeadása?

-    Az irodaépületeink megvalósítása több fázisban zajlik, a tervek szerint történik. Az első irodaépület a Budapart GATE, 100%-os bérbeadottság mellett, 2021 novemberében eladásra került az S-Immo Magyarországnak. A városnegyedfejlesztés második irodaépülete a BudaPart CITY irodaház, melynek bérbeadás folyamatban van, a jelenlegi 60%-os szintet a nyár elejére 80% fölé szeretnénk emelni. A harmadik fázis a BudaPart Downtown, melynek megvalósítása a tervek szerint halad, 2023 első negyedévében várható az épület hivatalos átadása. Jelenleg több mint 50% -os a feltöltöttség, érdekessége, hogy az épületbe a Radisson 4*-os business hotelje költözik majd, mely további szolgáltatásokkal bővíti a lehetőségeket. Az irodafejlesztési ütemek egyik ékköve lesz a Dombóvári út – Budafoki út sarkára tervezett BudaPart CORSO, mely egy különleges irodaépület lesz, kiemelten nagy kiskereskedelmi területekkel és építészetileg is ez fogja össze a BudaPart bevásárló utcáját és a közterületi csomópontot, egységgé téve a közterületeket, valamint a kereskedelmi-, lakó- és irodafejlesztéseket. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy nehezen alkotható kizárólag a BudaPart irodafejlesztési részéről vélemény, hiszen mi a Property Marketnél a városrészfejlesztést egészében szemléljük, a különböző fejlesztési termékek egységként funkcionálnak egymással és a rekreációs területekkel is.

-    Általánosságban kérdezem: milyen évre számítanak az iroda bérbeadási piacon?

-    Kihívásokkal teli, küzdelmes év lesz 2022 -is, ez már teljesen biztos. Korábban megoldandó feladat volt a változó bérlői igények megértése, kiszolgálása, melyekkel egyfelől a dolgozókat lehet majd „visszacsábítani” az irodákba másfelől a bérletek rugalmasságát lehet fokozni és teret adni a cégeknek hosszabb távú ingatlanstratégiájuk kidolgozására. Ezt a feladatot nehezítette a növekvő inflációs piaci környezet, mely minden szektort és szereplőt kihívások elé állított, de az irodafejlesztések minden vonalon érintettek (építési költségek jelentős emelkedése, infláció, kamatkörnyezet változása és bérlők pénzügyi helyzete). A közelmúlt sajnálatos eseményei miatt azonban sokkal nehezebb lesz a 2022-es évünk, a szomszédunkban kialakult háborús helyzet mind gazdaságilag, mind emberileg megvisel majd szinte kivétel nélkül minden szereplőt.

-    Az eddigi trendek folytatódnak?

-    Úgy vélem, hogy darabszámban és volumenben is kevesebb nagy előbérletet láthatunk majd, az emelkedő építőipari költségek miatt pedig emelkednek a bérleti díjak az új építésű fejlesztésekben, mely húzza magával a másodlagos piacot is. Befektetői szemmel nézve örömhír, hogy 2022-ben a teljes budapesti irodaállomány mérete átlépi a 4.000.000 m2-es szintet, ami megközelítőleg 1.000.000 m2 átadott területet jelent az elmúlt 10 évben.

-    Maradjunk még a trendeknél! Visszaköltöznek a cégek vagy beállnak hibrid munkavégzésre?

-    Mi azt látjuk a bérlőinknél, hogy visszaköltöznek, de egyben megtartják a hibrid munkavégzést, mint munkahelyi ösztönzőt, mely rugalmasságot és versenyelőnyt is jelent a munkaerőért folytatott piacon. Egyre nagyobb hangsúly lesz az épületek minőségén, hogy a dolgozókat a bérlők folyamatosan és tartósan vissza tudják majd integrálni az irodákba. Ez mindenképpen jó hír nekünk, hiszen a BudaPart a magas műszaki és építészeti elvárásokon túl, közösségi tereket, rekreációs és kulturális lehetőségeket, valamint kiskereskedelmi szolgáltatásokat is biztosít mind az itt dolgozóknak és az itt lakóknak is, munkaidőn túl is.

-    10% felett van az üresedési ráta – a teljes piacra vetítve. Ez jó? Véleménye szerint meddig egészséges az emelkedés? Van-e egyáltalán „megfelelő” szint?

-    A teljes piacra vetített 10% feletti érték nem teremt megoldhatatlan helyzetet, a tapasztaltabbak emlékeznek a 25% körüli értékekre is. Egyáltalán nem rossz, sőt egy egészséges egyensúlyi helyzet lehet ez, mivel az új építésű (5 éven belül átadott) épületek esetében ez a szám lényegesen alacsonyabb (példa erre a 100%-ban bérbeadott BudaPart GATE is). Ha a következő 2-3 évben átadásra kerülő nagyobb irodaterületeket nem fogja a keresleti oldal követni, akkor alakulhat ki egy kedvezőtlenebb trend/helyzet, melyet nem lehet 1-2 éven belül feloldani. De erre egyelőre nincs semmilyen indikáció.

-    Miként változtak, illetve változnak a bérlői elvárások az utóbbi néhány évben?

-    Egyre több rugalmasságot várnak el a bérleti feltételekben a bérlők, egy hosszabb bérleti futamidő alatt mindenképpen szükségük van olyan lehetőségekre, amikkel hozzá tudják igazítani a változó gazdasági helyzethez a munkafolyamataikat. Olyan irodákra lesz szükségük, amelyekbe tartósan vissza tudják „csábítani” a munkavállalókat, és valós alternatívája lehet a „kényelmes” távmunkának. Ezen felül fizikailag is rugalmas irodaterületekre lesz szükség, amiket könnyen és gazdaságosan lehet alakítani a bérleti futamidő alatt is.

-    Mindezek alapján mi számít ma sikerterméknek az irodapiacon?

-    Az a fejlesztés lehet ma Budapesten sikertermék, ahol átgondolt fejlesztési stratégia mentén, a bérlői igényeket figyelembevéve, minőségi irodaterületeket és hozzá csatlakozó közösségi, esetleg zöld területeket is fejlesztenek. Nem elég egy akár jó lokációval rendelkező telken egy jó épületet fejleszteni, ennél mind a bérlők, mind a befektetők többre vágynak, ha sikertermékről beszélünk. A BudaPart mint városnegyed, egy olyan fejlesztési koncepció, aminek a keretein belül, az iroda- és lakófejlesztéseken túlmutatva, egy teljesen új városrész kerül kialakításra a belvárostól mindössze néhány kilométerre.


Forrás: Irodakereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details