2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Irodapiac

Verseny van a minőségi irodai ingatlanokért a nagyvárosokban

2022-01-03 1484

A Colliers - mint vezető diverzifikált szakmai szolgáltatásokat és befektetési menedzsmentet nyújtó vállalat - legfrissebb nemzetközi tanulmányában rámutat arra, hogy az EMEA-régióbeli befektetők 67%-a (és a globális befektetők 60%-a) stratégiája legfontosabb elemei közé a főbb piacokon található, minőségi irodai ingatlanokat választotta. Bizonyos európai városok, mint London, Párizs, Berlin és München megőrizték vonzerejüket, valamint jövőre is nagy keresletnek örvendenek.

Az irodák vonzereje nemcsak abból a felismerésből ered, hogy az ezen eszköz iránti kereslet tartósan fennmarad –különösen a fejlett közlekedési infrastruktúrával és magas kényelmi értékekkel rendelkező városokban –, hanem abból a tényből is, hogy az irodai eszközök nagymértékű tőkebefektetést tesznek lehetővé. Az építési költségek emelkedése, amelyet 5-ből 4 befektető (81%) fájdalmas pontnak tekint, az új építkezéseket, felújításokat és átalakítási projekteket egyaránt korlátozza, egyben felerősíti a versenyt minőségi eszközökért. A befektetők számításai szerint a kereslet és a kínálat közötti szembeszökő egyensúlyhiány miatt a minőségi irodák értéke a következő 12 hónapban akár 10%-kal vagy afeletti értékkel is emelkedhet.

„A 2022-es Global Investor Outlook jelentése alapján a felhalmozódó kereslet és a késleltetett tranzakciók jövőre lendületet adnak. A befektetők azonban egyre összetettebb és kompetitívebb piaccal néznek szembe, amelyet új szabályozások és a COVID-19 bizonytalanságai színeznek. A gyorsan elérhető, úgynevezett dry powder eszközök mennyisége miatt a világvárosokban található irodaeszközöket biztonságos menedékként tekintik, amelyek vonzó utat kínálnak a tőkebefektetéshez" - mondta Tony Horrell, a Colliers globális tőkepiacokért felelős vezetője.

Tudatos szemléletű befektetés

Az idei jelentés szerint az ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) szempontok kiemelkedő szerepet játszanak: 4 befektetőből közel 3 integrál környezeti tényezőket stratégiájába. Ez a tudatos befektetésre irányuló törekvés egyszerre biztosítja az ingatlanok jövőállóságát, valamint szolgál válaszként az érintett felek és a társadalom azon nyomására, amely az éghajlati válságra való reagálást követeli meg.

A fenntarthatóság egyre nagyobb szakadékot teremt az új, kiváló minőségű eszközök, valamint a régebbi, használt ingatlanok között, az elsőrangú területeken és a városok alpiacain egyaránt. Portfólióik védelme érdekében a befektetők olyan A-kategóriás épületekre összpontosítanak, amelyekben a fenntarthatósági és a jóléti szempontok előnyt élveznek, ezzel egy időben pedig megszabadulnak az olyan elöregedő, nem megfelelő eszközöktől, amelyek a potenciális elavulás kockázatát hordozzák - hacsak nem tekintik őket olyan lehetőségnek, amelyből utólagos átalakítással nyereség realizálható. A kezelt eszközöknek az ilyen átalakítása ösztönözni fogja a piaci forgalmat.

„Az épített környezet kritikus szerepet játszik bolygónk egészségében, amint azt a COP26 is megerősítette" - mondta Luke Dawson, az EMEA határokon átnyúló, tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója. „A befektetők a világjárványra, az éghajlattal kapcsolatos zavarokra és a társadalmi egyenlőtlenségek növekvő felismerésére válaszul határozottabb megközelítést alkalmaznak a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokkal kapcsolatban. Mivel a bérlők egyre inkább erős ESG referenciákkal rendelkező helyiségeket követelnek, az ESG szabályozási követelmények száma pedig tovább növekszik, arra számítunk, hogy a befektetők már most prioritásként kezelik ezeket a tényezőket, azért, hogy a jövőben elkerüljék a megfeneklett eszközök birtoklását."

A diverzifikált portfóliók megvalósításának kulcsa a partnerség

A világjárvány egyes ingatlanok esetében új, valamint fokozott kockázatokat is magával hozott. A befektetők különböző módokat keresnek arra, hogy portfóliójuk ellenálló és diverzifikált legyen – olyan speciális eszközöket vizsgálnak, mint az adatközpontok, az élettudományi létesítmények, a megfizethető lakások és diáklakások, amelyeknek előnye, hogy erősen kötődnek a demográfiai és társadalmi trendekhez.

„A vegyesvállalatok, a helyi partnerségek és az M&A-stratégiák nagyszerűek azon hozzáértő befektetők számára, akik előre akarnak jutni. Az alternatív eszközök meggyőző befektetési lehetőségeket kínálnak, de egyedi jellemzőik miatt elengedhetetlen a megfelelő partnerrel való együttműködés. Egyértelműen szükség van a szakértelemre a tudáshiányok pótlására és a tőke biztonságos irányítására, különösen a kialakulóban lévő ágazatokban" - mondta Damian Harrington, az EMEA-régió piackutatási vezetője és a globális tőkepiaci piackutatás vezetője.

A Colliers 2022-es Global Investor Outlook jelentésének EMEA-régióra vonatkozó, további kulcsfontosságú megállapításai a következők:

  • A három legkedveltebb eszköz közé tartozik az ipari és logisztikai eszközök, amelyek nem meglepő módon még mindig a legkedveltebbek: a válaszadók 69%-a fektet be 2022-ben leginkább ebbe az eszközbe, ezt követik az irodák 57%-kal és a többlakásos ingatlanok 40%-kal.
  • Az európai szállodaipar ismét a befektetők látókörébe került, köszönhetően az utazás és a turizmus kezdeti fellendülésének. A munkaerőhiány azonban megnehezítette egyes szállodák visszatérését. A hotelek újrahasznosítása továbbra is olyan trend, amely vonzza az értékteremtő szereplőket.
  • A befektetők áremelkedésre számítanak a luxus kiskereskedelmi, a kényelmi és az élelmiszeripari eszközökben. A hagyományos bevásárlóközpontok valószínűleg átmeneti időszakon mennek keresztül, az áruházak újrapozícionálása pedig a közeli és középtávú trendek lehetséges előzménye.
  • Európában a legnagyobb figyelmet az élettudományok, a diáklakások, a megfizethető lakások és az adatközpontok vonzzák. Az élettudományok piaca Európában elmarad az Egyesült Államokétól, az adatközpontok piaca pedig Ázsiához képest kevésbé érett, ami megnehezítheti a jövedelemtermelő eszközök méretarányos biztosítását.
  • A legkedveltebb irodahelyszínek: London (45%); Párizs (30%); Berlin (30%); München (30%). A befektetők úgy tekintenek az irodákra, mint olyan potenciális területre, ahol a piachoz képest hozamot érhetnek el.
  • A felmérés azt mutatja, hogy a többlakásos/BTR-eszközök egyre vonzóbbak, különösen az északi és dél-európai befektetők körében. A hagyományos lakástulajdonosok piacai, mint például Lengyelország, jelentős érdeklődésre tartanak számot, mivel a társadalmi és gazdasági trendek arra utalnak, hogy egyre többen bérelnek lakást.

A Colliers 2022 Global Investor Outlook jelentéséről

A globális ingatlanbefektetőkre vonatkozó éves kilátásaink második kiadása egy világszerte több mint 300 befektető körében végzett célzott felmérésen és a regionális tőkepiaci vezetőinkkel készített mélyinterjúkon alapul. A jelentésben szereplő megállapításokat és véleményeket az ő válaszaik alapján alakítottuk ki.

| Forrás: Colliers International

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

Betehet az útdíj a buszos osztálykirándulásoknak

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

Nem akármilyen csalást lepleztek le a Liszt Ferenc reptérre vonatkozóan

More details
Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

Ennyi volt: Betiltották az AMD és az Intel processzorainak használatát is a kormánygépekben Kínában

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

Így is jelenthetik a gyermekek az online bántalmazást

More details
Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

Hatalmas bajban vannak a kerékpárgyártók

More details