2021. június 17., csütörtök - Laura

Irodapiac

A Fitchtől stabilitást jelző BBB, A Moody'Stól pozitív előrejelzést jelentő BA1 minősítést kapott a GTC

2021-06-10 77

A Globe Trade Center (GTC) bejelentette, hogy a Fitch Ratings a BBB- befektetői kategóriába helyezte stabil előrejelzéssel. A Moody’s Investors Service értékelése pedig a Ba1 kategóriába sorolta a céget, és pozitívra minősítette befektetői kilátásait.

Nagyléptékű, sikeres tranzakciók sorozatát és az ESG-jelentés első közzétételét követően a GTC tovább erősítette pozícióit Kelet-Közép-Európában azzal, hogy a Fitch Ratings („Fitch”) és a Moody’s Investors Service („Moody’s”) hitelminősítőktől is kedvező osztályzatokat kapott.

A GTC-t a Fitch a BBB- (stabil), a Moody’s pedig a Ba1 (pozitív) befektetési kategóriába sorolta, igazolva a cégcsoport meggyőző teljesítményét. A GTC a hitelminősítést az 500 millió eurós Eurobonds zöldkötvény-kibocsátására készülve kapta, amely tovább erősíti a cég áttérését fedezett hitelekről túlnyomórészt fedezet nélküli finanszírozásra.

„Örömünkre szolgál, hogy a Fitchtől és a Moody'stól olyan minősítéseket szereztünk, amelyek elismerik a GTC erős üzleti profilját, és amelyekkel rugalmasabb módon erősíthetjük jelenlétünket a közép-kelet-európai ingatlanpiacon. A Fitch befektetési besorolása rámutat, hogy a csoport komoly eredményeket ért el a működési eredmény és a hosszú távú cash flow terén, és megerősíti elkötelezettségünket, hogy kiemelkedően erős mérlegünk legyen. Azzal, hogy 2020-ban is aktívak maradtunk a tőkepiacokon, sikerült megközelítőleg 110 millió eurónyi forrást biztosítanunk elsőbbségi fedezetlen kötvények formájában, amely segítségével még rugalmasabban törleszthettük a hiteleinket, és új fejlesztéseket, felvásárlásokat is tudtunk vállalni. Ez az első, forintban denominált zöld kötvénykibocsátás a 2020. decemberi „zöld kötvény keretrendszerünkön belül” tovább bizonyította a GTC elkötelezettségét a fenntarthatóság és a pénzügyi innováció iránt, amelyet korábban a Scope Rating Agency ügynökség is BBB befektetési besorolással ismert el” – mondta Ariel Ferstman, a GTC pénzügyi igazgatója és az igazgatótanács tagja.

A GTC 2,1 milliárd euró értékű ingatlanportfóliója modern irodai és kiskereskedelmi jövedelemtermelő ingatlanokat foglal magába Lengyelországban és öt közép-kelet-európai ország fővárosában. A multinacionális és helyi blue-chip ügyfeleknek kiadott irodai és kiskereskedelmi portfóliót jelenleg túlnyomórészt fedezett hitel finanszírozza, míg a tervezett 500 millió eurós kötvénykibocsátás után a GTC jellemzően fedezetlen adósságfinanszírozási modellre tér át. A társaság a közelmúltban bejelentette belgrádi irodai portfóliójának 2 millió euróval meghaladó könyv szerinti értékben történő értékesítését. Az így felszabaduló forrásokat főleg lengyel és magyar projektekbe fektetik; az 500 millió eurós kötvénykibocsátás mellett a vállalat ezzel is erősíti helyzetét a közép-kelet-európai ingatlanpiacon.

„A tervezett 500 millió eurós kötvény bevételeit elsősorban többféle fedezett hitel előtörlesztésére fordítjuk, így növekszik a pénzügyi mozgásterünk, hiszen portfóliónk közel 50 százaléka tehermentes lesz. Ennek a stratégiának köszönhetően növekszik a GTC feltétel nélküli likviditása, és jobb feltételeket biztosít a fedezetlen hitelezők számára” – tette hozzá Ariel Ferstman, a GTC pénzügyi igazgatója és az igazgatótanács tagja.

Jelentésükben a Moody's és a Fitch kiemelték az ingatlanvállalat jövedelemtermelő portfóliójában a zöld minősítésű eszközök magas, 84%-os arányát, valamint a csoport arra vonatkozó terveit, hogy 100%-ban zöld minősítésű tanúsítványt szerezzenek az összes közép-kelet-európai ingatlanhoz. Ezt a célt Lengyelországban már sikerült is elérni: az összes GTC iroda megszerezte a zöld tanúsítványt, és csak zöld energiát használ. A vállalat ezután is folytatja a prémium minőségű és fenntartható ingatlanok fejlesztését, egyszerre szem előtt tartva a bérlő kényelmét és a közösség jólétét. A cég jelenleg két új irodaprojektet fejleszt: az első a Pillar, egy 29 000 négyzetméteres A-osztályú irodaépület Budapesten, ahol az irodák 96%-át már előre kibérelte az Exxon Mobil. A második a Sofia Tower 2, egy már meglévő vegyes felhasználású ingatlan 8300 négyzetméteres kibővítése Szófiában, Bulgáriában. Két további beruházás (összesen 52 300 négyzetméter irodaterülettel) szintén bármelyik pillanatban elindulhat, amint az előbérleti szerződések megkötésre kerülnek.

Mind a Fitch, mind a Moody's kedvező hitelosztályzattal értékelte a GTC rugalmas működési modelljét, amely stabil gazdasági alapra épül mindegyik országban, ahol a vállalat jelen van. Az erős közép- és hosszú távú alapoknak és a tervezett kötvény- és részvénykibocsátással tovább erősített magas likviditásnak köszönhetően jelentősen bővül a GTC tehermentes eszközállománya. Az ügynökségek pozitívan értékelték a GTC hosszútávú befektetőjét és fő részvényesét, az Optimát is. A részvények 66 százalékát birtokló cég teljes mértékben támogatja a vezetés cselekvési tervét.

Ez a közlés semmilyen joghatóság alatt nem képezi értékpapírok vásárlásának vagy rájuk vonatkozó ajánlattételnek a részét. Az értékpapír besorolás nem minősül ajánlásnak értékpapírok vásárlására, eladására vagy tartására, és a minősítést kiadó szervezet azt bármikor megváltoztathatja, felfüggesztheti vagy visszavonhatja. A különböző típusú kibocsátók és értékpapírok hasonló minősítései nem feltétlenül azonos súlyúak. Az egyes minősítések jelentőségét a többi minősítéstől függetlenül kell elemezni.


(Forrás: www.irodakereso.info)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

Mit művelnek a magyar autósok a kutakon? Literszámra veszik ezt az üzemanyagot: tudhatnak valamit

More details
Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

Az ingatlanpiacot eddig pörgette, de kifut a 3 ezer milliárdos NHP Hajrá

More details
Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

Történelmet ír Magyarországon az ingatlanpiac, mi lesz így a hozamokkal?

More details
Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

More details
Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

Sikeres kötvénykibocsátás a KÉSZ Csoportnál

More details
Új kihívások előtt a startupok

Új kihívások előtt a startupok

More details
Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

Régen várt jó hírt kaptak a világ autógyártói

More details
Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

Az inflációtól tartanak a befektetők, nagyot ralizik az ingatlanszektor

More details