2024. március 2., szombat - Lujza

Ipar, logisztika

Mérsékelt felívelés novemberben

2023-12-05 516

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll. Az indexek többnyi

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2.

  • A korábbi november havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,7) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,1).

  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek, az emelkedés mértéke két esetben meghaladta a tíz százalékpontot is. A részindexek többnyire a fellendülési tartományban állnak.

  • A foglalkoztatottság index 1,8 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke enyhe bővülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban emelkedett (50,3).

Történeti áttekintés növekedés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll. Az indexek többnyire csökkentek, hat index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,5 százalékponttal csökkent október után. A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 1,8 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index immár 50,0 felett áll, értéke 15,3 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index szűkülést mutat, az index értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb novemberben. A külpiaci mutatók közül az import indexe 1,7 százalékponttal emelkedett, az exporté 0,6 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 19,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,9 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 0,2 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (52,3) értéknél. November átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb november havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei csökkenés

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi novemberben. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe magasabb októberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legmagasabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét visszaesést mutat. Az indexérték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe emelkedett októberhez képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat.

  • A beszerzési árak esetében az novemberi index nőtt, az indexérték az árak mérséklődését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb e havi érték.

  • A késztermékkészletek indexe novemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

  • A külpiaci mutatók közül az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
    A másik külpiaci mutató, az importindex esetében mérsékelt javulás figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódik.

  • Ebben a hónapban acél alapanyagok, fatermékek és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fémből és üvegből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa, mely 1995 szeptembere óta a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérések adatait tartalmazza. Az Üzleti Jelentések XXIX. évfolyamának 12. száma, mely a 2023 november végén készült felmérésre épül, 2023. december 4-én jelenik meg.

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az Ingenium Alliance Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

Az Üzleti Jelentések Beszerzési Menedzser Indexének és alapindexeinek szezonális kiigazítása a KSH által használt TRAMO-SEATS módszerrel, a Demetra szoftver segítségével történik. A szezonális kiigazítást az év elején rögzített paraméterekkel, az ünnepnapok figyelembevételével végezzük. A havonta elvégzett szezonális kiigazítással a teljes adatsor minden hónapban változik.

I Forrás: www.logisztika.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

More details
Hot Wheels Monster Trucks Live, 2024. március 16-17.

Hot Wheels Monster Trucks Live, 2024. március 16-17.

More details
Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

More details
Miskolci Kocsonyafesztivál, 2024. március 8-10.

Miskolci Kocsonyafesztivál, 2024. március 8-10.

More details
A Harlem Globetrotters 2024. március 5-én Veszprémben, március 6-án Budapesten

A Harlem Globetrotters 2024. március 5-én Veszprémben, március 6-án Budapesten

More details
Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

More details
Webáruházi trendek – Hogyan szerezzünk új vásárlókat? 2024. március 28.

Webáruházi trendek – Hogyan szerezzünk új vásárlókat? 2024. március 28.

More details
Enyhe fellendülés februárban

Enyhe fellendülés februárban

More details
Magyar rekord: Ennyi konyhabútor még nem volt egyszerre egy rendezvényen!

Magyar rekord: Ennyi konyhabútor még nem volt egyszerre egy rendezvényen!

More details