2023. november 28., kedd - Stefánia

Ipar, logisztika

A WLP környezettudatos és okoscsarnokot épít Vecsésen

2023-11-13 410

Az Európa-szerte legmodernebb raktárak létesítéséről ismert, belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező WLP (Weerts Logistics Park) és RaktárAD 2023-ban Vecsésen indította el harmadik magyarországi beruházását. A cégcsoport környezettudatos szellemben épülő logisztikai parkjában eddigi legnagyobb területet elfoglaló ügyfél a kanadai székhelyű Magna International Incorporation. A világ csaknem 30 országában jelen lévő autóalkatrész beszállító - a korszerű működési elvek és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapján is - közös nevezőre és ideális partnerre talált a WLP-RaktárAD csoportban. A belga – magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező RaktárAD és Weerts Logistics Park (WLP) vecsési beruházása november 8-án következő fázisba lépett. Ekkor került sor az építkezés legmagasabb pontjának felavatására, az úgynevezett Bokrétaavató ünnepségre.

Gyártóüzem hang- és porszennyezés nélkül

A WLP mintegy 40.000 m2-en épít logisztikai és gyártóüzemet nagy nevű, az autóalkatrész gyártás világpiacán negyedik helyen álló ügyfelének, mindezt a legszigorúbb követelményrendszerek mellett, melyek a térség lakói nyugalmának megóvását helyezik előtérbe.

"Az ország a következő évben az ipari fejlesztések piacán nagyot fog lépni előre az európai piacon, melyre a Weerts csoport a legmegfelelőbb válaszokat kell, hogy adja. Mi az első nagy válaszunkat megadtuk, és ez a Magna projekt." – mondja Lőrincz – Hadnagy Tibor, a Had Consult Kft. COO & Operations Managere

beruházás kiváló logisztikai lokációjú, Budapest XVIII. kerületével és Gyállal közvetlenül határos Vecsésen, az M0-ás autópálya 37. számú kihajtója mellett található ipari parkban helyezkedik el. A budapesti Liszt Ferenc Repülőtér mindösszesen 11 perces távolságra található. Ingatlanfejlesztőként az elmúlt 8 évben hazánkban közel 202 000 négyzetméternyi ingatlant építettünk fel közösen a Weerts Grouppal, amely által több mint 900 munkahelyet teremtettünk, és adtunk otthont számos hazai cégnek.

Ez az ingatlan nem csupán egy egyszerű beruházás. Ez egy példa arra, hogy a változás és az innováció mindig lehetséges, ha egy olyan elkötelezett szakértői csapat dolgozik együtt, akik éles szemmel figyelik a piac igényeit. Egy olyan csapat, aki képes volt egy darab sziklában időben meglátni a benne rejlő szobrot. Kezdetben ugyanis egy logisztikai raktár építését terveztük, de a körülmények és az ügyfeleink igényei megváltoztak. A beruházáson közben jelentős profilváltást hajtottunk végre, amikor tisztelt megbízónk, a Magna International Incorporation autóalkatrészgyártó multivállalat először fejezte ki érdeklődését projektünk iránt.

A gyártói igények és a mi rugalmasságunk sikeresen közös nevezőre talált.” – mondja Hadnagy Ernő, a WLP és RaktárAD hazai Társalapítója Környezet- és lakosságbarát építkezés - ökotudatos csarnok a munkálatok első lépéseként a kitermelt humuszt humuszdomb építésére fordítja, mellyel az építkezéssel járó zaj és porterhelésétől óvja a lakosságot.

A környezettudatos elvek és gyakorlatok alapján működő WLP az azonos szemlélettel rendelkező Magna követelményrendszere szerint végzi a fejlesztést, ennek alapján a gyártócsarnok olyan magas technológiai színvonalat fog képviselni, mely alkalmas arra, hogy minden környezeti terhelést a minimálisra csökkentsen. A gyár egyébként semmilyen környezetre ártalmas anyag feldolgozásával nem foglalkozik majd, így sem a rétegvizeket, sem a levegőt nem érheti szennyezés.

Jövő év elejére - remélhetőleg - ez az épület elkészül, mely már most is igazán impozáns. Közel 25 éve kezdtünk befektetni itt Magyarországon. Beruházásaink nagy része Budapest keleti részén található, a nyugati oldal túlzsúfoltsága miatt. Most azonban már elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, hogy Budapesten túl, Debrecen mellett is megjelenjünk. Logisztikai parkjaink Magyarországon kívül Romániában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban is megtalálhatóak. Ezúton szeretnénk megköszönni a Magna-Cosmának a bizalmat, hiszen ez a második közös projektünk azóta, hogy nemrég fejeztük be első fejlesztésünket a németországi Hannoverben. Ez az együttműködés bizonyítja, hogy helyes úton járunk. Mindig is pozitívan vélekedtünk erről az országról, ezért folytatjuk a nagyszabású terveinket itt. Örülünk ennek a partnerségnek.”- emelte ki Yves Weerts, a Weerts Logisztikai Park Elnök-vezérigazgatója

„Különösen izgatott vagyok, hogy itt lehetek, mert kezdetben nem volt garantált a projekt sikere, hiszen éppen tavaly év végén más befektetéseink miatt, az időzítés nagyon szűkös volt. Ez a projekt kulcsfontosságú növekedésünk szempontjából. A Magna International Inc. több mint 50 millió eurót fektet be az új létesítmény megépítésébe. A legkorszerűbb gyártási, összeszerelési folyamatokat biztosítja, és már kezdetektől 300 alkalmazottal tervezi működését elindítani. A vecsési beruházás létfontosságú gyártási kapacitással bővíti hálózatát, hogy strukturálisan kiszolgálhassa a régió járműiparának növekvő igényeit. Célunk, hogy a legújabb technológiával szereljük fel az épületet. Jó úton haladunk afelé, hogy 2024 márciusában telepíthessük első berendezéseinket, és célunk, hogy már 2025 végén elkezdhessük az ügyfeleink kiszolgálását. Ez a projekt új kihívás és jelentős helyszín számunkra. Vecsésen is nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi felelősségvállalásunkra, a helyi közösséggel való jó kapcsolat fenntartására. Kulcsfontosságú számunkra, hogy pozitív imázst építsünk a környéken élők körében. Szeretnénk a legjobb munka- és karrierlehetőséget kínálni a helyieknek. Hálás vagyok, hogy a magyar kormány kezdetektől fogva támogatta és kiemelt beruházásként kezelte ezt a projektet. Ez az innovatív gyár a jövőben a helyiek érdekeit szolgálja majd.”- hangsúlyozta Lerouge Gauthier, a Magna International Inc. Alelnöke

A cégcsoport mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető leghatékonyabb módon, rugalmasan, gyors reakció idő alatt, az ügyfélközpontúság figyelembevételével szolgálja ki kis-, közepes, valamint nagyvállalati ügyfeleit. Mindig csak a legszükségesebb létesítményeket és anyagvastagságot, valamint a legfontosabb gépészeti elemeket telepíti az általa megépített gyárakba, csarnokokba. Ezt a cég azért tartja fontosnak, mivel így a beton-, illetve térkő-, valamint aszfaltüzemekből csak a legszükségesebb mennyiségű betont kell megrendelniük, mely szintén arra szolgál, hogy az ökológiai lábnyomot minimalizálja. A beruházó ezen elvei szerint jár el a Magna-csarnok létesítése során is.

Szintén a környezettudatosság jegyében, a WLP a gyár működéséhez szükséges ivóvíz felhasználását az esővízből nyert szürkevízzel is kiegészíti majd, csökkentve ezzel a hálózati vízfelhasználást. A beruházó emellett a gyár zöld területén - a füvesítésen kívül - több mint 1000 bokrot és fát is fog ültetni. A WLP további környezettudatos intézkedések kapcsán vár még hatósági engedélyekre. A szakhatóság részéről egyébként már elfogadásra került a teljes logisztikai park tervezése kapcsán készült környezetvédelmi hatástanulmány.

A Weerts logisztikai csarnokai a legújabb nyugat-európai szabványok szerint magas színvonalon biztosítanak teret az ellátási lánc különböző szegmensei számára. Az épületek belsejében, a 12 m-es belmagasság mellett szabadon kialakíthatóak a magas állvány sorok. Az értéknövelt logisztikához galériákkal, a szűk folyosós raktározáshoz ipari padlókkal járulnak hozzá. A raktárcsarnokok 3 000 – 50 000 m2 -es egységekben állnak a bérlők rendelkezésére a WLP Airport Vecsésen, a WLP Ebesen és WLP Hajdúböszörményben.

BREEAM minősítés „Nagyon jó” eredménnyel

Mivel a Magna 2025-re a szén-dioxid-semlegesség elérésére törekszik európai, 2030-ig pedig globális működésében, a fenntartható alapelvek, beleértve a napenergia felhasználását is, beépültek a helyszín tervezésébe. Ennek eredményeként a WLP kivitelezésében megvalósuló, új létesítmény a „Nagyon jó” minősítést kapta meg a BREEAM-től (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), egy vezető globális zöld épületminősítési rendszertől, amelyet új és meglévő épületek környezeti teljesítményének mérésére használnak

A nagyszabású beruházás Vecsést is erősíti

A globális szereplő színre lépésével újabb erős cég növelheti Vecsés jövőbeli bevételét. Mivel a Magna-gyár a XVIII. kerület és Gyál határán helyezkedik el, mind a két térségből számos munkavállalónak ad majd munkalehetőséget, emellett a helyben foglalkoztatás egyik nagy előnye a beutazással kapcsolatos ökológiai lábnyom csökkentése is, melyhez így a WLP és a Magna is hozzájárul.

„Vecsés városa szempontjából a legfontosabb, hogy a 30 éve beépítésre váró területen az elmúlt évben nagy jelentőségű beruházás indult. Ehhez kellett a Weerts Logistics Parks, amely megvásárolta a területet és folyamatosan fejleszti azt. Az egyik első nagy nemzetközi ügyfél ebben a parkban a Magna International Inc. A vállalat elkötelezett abban az irányban, hogy a beruházás a helyi közösség jóllétét is szolgálja. A kormányzat kezdetektől fogva támogatta és kiemelt állami beruházássá nyilvánította a projektet, amelyet a HIPA is támogatott. Nagyon örülök, hogy a közösségi felelősségvállalás a WLP részéről is megnyilvánul többek között abban a tekinteteben is, hogy a most még horgásztóként működő víztározó környékén parkos területet alakítunk ki. Eddigi együttműködésünk sikeres és reméljük, hogy egy kerékpárúttal is össze tudjuk majd kötni a két települést. Az ilyen beruházás fontos az országnak, a városnak, az itt élőknek, mert munkahelyet teremt és profitot termel. Remélem, hogy minél hamarabb befejeződik az építkezés és megkezdődik a termelés. Hasonlóan működő gyárakra találunk jó példát már Csehországban és Lengyelországban is. Elmondhatjuk, hogy egy 30 éve szunnyadó gazdasági terület fejlesztése megindult, a szerződéses kötelezettségeinknek megfelelően az utolsó kisajátításokat gyakorlatilag az útépítés előtti hónapokban sikerült rendezni. Így kompletizálódott a Vecsést elkerülő úthálózat, amely közvetlen elérést biztosít az M0-s autópályára. A logisztikai park így könnyen elérhető az autópályákról és bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. Gratulálok és azt kívánom, hogy minél hamarabb kezdődjön meg a termelés!" - mondta Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere

(Christian Badergruber, a Magna Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szűcs Lajos, Vecsés és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Forrás: MTI)

Dr. Szűcs Lajos, Vecsés és térsége fideszes országgyűlési képviselője

utalt arra, hogy ez év májusában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral közösen jelentették be, hogy a cégcsoport környezettudatos szellemben épülő logisztikai parkjában eddigi legnagyobb területet elfoglaló ügyfél, a Magna International Incorporation kanadai autóalkatrész-beszállító üzemet épít Vecsésen. Ezt, a 19 milliárd forint értékű beruházást a magyar állam támogatta 3,8 milliárd forinttal, így hozzájárulva 300 új munkahely létrehozásához. A világ csaknem 30 országában jelen lévő vállalat a Mercedes kecskeméti és a BMW debreceni üzeme számára gyárt majd karosszéria elemeket, ami kiválóan demonstrálja, hogy egy-egy autóipari beruházást mindig újabbak követnek. Jónéhány év munkájának köszönhető, hogy ez a beruházás megvalósult. Mindenkinek szeretném megköszönni a segítő közreműködését. Felértékelődött az agglomeráció és Dél-Kelet Pest vármegye, hiszen az ide települt beruházások a helyi lakosok életminőségét javítják azzal, hogy nem kell messzire menniük dolgozni és hosszú időt tölteni utazással. Itt több mint 200 embernek lesz munkahelye. Remélem, hogy a Magna tulajdonosai találnak szakembereket a környéken. A magyar kormány gazdasági potenciált lát a területen, amely mind Magyarországnak, mind pedig az Európai Uniónak is kedvező. Azt kívánom, hogy a munka ebben a csarnokban minél hamarabb kezdődjön el."

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« November 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tartalom galéria

Ikarus Mikulásjárat 2023

Ikarus Mikulásjárat 2023

More details
Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

More details
Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

More details
FIABCI JUBILEUM – XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

FIABCI JUBILEUM – XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

More details
Így készül az FM piac a 2024-es évre

Így készül az FM piac a 2024-es évre

More details
Érkezik a Városliget újabb nagy fejlesztése

Érkezik a Városliget újabb nagy fejlesztése

More details
Új vezető az EY Magyarország élén

Új vezető az EY Magyarország élén

More details
Itt vannak 2023 legdinamikusabban növekvő vállalatai

Itt vannak 2023 legdinamikusabban növekvő vállalatai

More details
Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

More details