2024. május 8., szerda - Mihály

Ipar, logisztika

Így fest az ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 országaiban

2023-07-10 846

Az ExCEEding Borders tanulmánysorozat legfrissebb összeállításában a CEE régió 12 országában vette mélyebben szemügyre a Colliers az ipari és logisztikai ingatlanpiac fejlődését. A régióban – amelyhez Albánia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia tartozik – az összes ipari- és logisztikai állomány meghaladta immár a 65 millió négyzetmétert.

A Colliers az ExCEEding Borders „Ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 régióban” című tanulmánya megerősíti, hogy a szektor továbbra is kiemelkedően teljesít. A 65 millió négyzetméteres gyártási és raktározási állományból 25 millió négyzetméter koncentrálódik jellemzően a fővárosokra és azok környékére. Lengyelország, mint a régió legnagyobb országa, továbbra is őrzi vezető szerepét, az ingatlanállomány tekintetében pedig már megközelítette a 30 millió négyzetmétert.

Miközben még a pandémia hatásait igyekezett a piac ellensúlyozni, az ukrajnai háború új kihívások elé állította Európát, különösen a CEE-12 országait. A globális ellátási láncok zavarán túl az inflációs hullám sodorta nehéz helyzetbe az európai gazdaságokat. 2022 első hónapjait követő időszakban a CEE régió permanens küzdelmet vívott a növekvő üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárakkal. 2022 végére az árak elkezdtek stabilizálódni, és néhány esetben megközelítették a 2022 januárihoz közelítő szinteket. Ez reményt adhat arra, hogy 2023-ban a piac visszatérhet a stabilitáshoz.

A jelentésében a Colliers a CEE-12 országaiban jellemző szektoriális trendeket helyezi fókuszba. Rávilágít arra, hogy bár az e-kereskedelmi bérlők 2022-ben továbbra is aktívak voltak a piacon, de már nem olyan intenzitással jelentek meg, mint a járvány első két évében. A raktározási piac vizsgálata mellett a gyártási szektorra is összpontosít a tanulmány: rámutat arra, milyen nagy ez a szektor, mely iparágak a legfejlettebbek, és mit várhatunk a közeljövőben.

Az egyik kiemelkedő ágazat az autóipar, ahol szinte minden CEE-12 országban növekvő aktivitás tapasztalható. Ennek az ágazatnak a népszerűsége részben az elektromobilitás irányába mutató trendekhez kapcsolódik. A CEE-12 országaiba számos vállalattól érkeztek megkeresések elektromos autók akkumulátorainak gyártásával kapcsolatban.

Egy másik említésre méltó ágazat az élelmiszeripar. A gyártói létesítmények fejlesztői és tulajdonosai arról számoltak be, hogy az egyik ígéretes trend az ún. „közeli gyártás” (nearshoring) lehet. Igaz, hogy ez jelenleg még nem formálja jelentős mértékben a piac arculatát, de mégis a trend megerősödésére számítanak idővel. A Colliers szakemberei is úgy látják, hogy ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.    

Főbb megállapítások a Colliers „ExCEEding Borders” jelentéséből:

  • A CEE-12 régióban az összes ipari és logisztikai ingatlanállomány meghaladja a 65 millió négyzetmétert, amelyből 25 millió négyzetméter kötődik a 12 főváros, illetve azok környékének piacához.
  • Lengyelország – a csoportban szereplő legnagyobb ország – rendelkezik a legnagyobb ipari és logisztikai ingatlanpiac állománnyal, közel 30 millió négyzetméterrel.
  • A CEE-12 régió összes országában jelentős mértékben emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt év során. Ennek ellenére a régió továbbra is versenyképes a nyugat-európai országokkal szemben a bérleti díjak tekintetében.
  • Az Eurostat adatai szerint a gyártási szektorban a legnagyobb volumen Lengyelországhoz köthető (kb. 38%-át tette ki a régió forgalmának).
  • Az egyik legfejlettebb gyártási ágazat a CEE-12 régióban az autóipar, miközben az élelmiszeriparban a „nearshoring” (közeli gyártás) trendje indukálhat újabb piaci lehetőségeket a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.
  • A CEE-12 országaiban az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzati) szempontokhoz kapcsolódó megoldások egyre népszerűbbek, a bérlők egyre inkább követelik az ESG kompatibilitást fejlesztőktől, illetve a tulajdonosoktól.
  • Az utóbbi időben számottevően megnőtt az érdeklődés az ipari területek iránt, elsősorban az Ázsiából érkező bérlők részéről (főként Kínából és Dél-Koreából).
  • Az ukrajnai háború jelentős kihívásokat okozott az ipari és logisztikai ingatlanok piacán is, beleértve a globális ellátási láncok zavarát, az üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárak emelkedését. A legtöbb esetben azonban a helyzet stabilizálódni kezdett 2022 végére.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Colliers az ExCEEding Borders „Ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 régióban” című angol nyelvű tanulmánya teljes terjedelemben a linkre kattintva letölthető    

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details
Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details
Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

More details
Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

More details