2024. április 23., kedd - Béla

Ipar, logisztika

Akkumulátorbeszerelő-üzemmel bővül a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

2023-05-02 1047

A Mercedes-Benz fokozatosan állítja át globális termelési hálózatát a tisztán elektromos járművek gyártására. A vállalat ennek megfelelően a gyárait arra készíti fel, hogy az évtized végére tisztán elektromos termékek készülhessenek minden helyszínen, ahol azt a piaci feltételek lehetővé teszik.

  • A vállalat "Electric Only" stratégiája világos célokat követ: a közeljövőben érkező, új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljei, illetve a szintén hamarosan bemutatkozó MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) egy tisztán elektromos modellje a jövőben Kecskeméten készülnek majd.
  • A kecskeméti gyár egy akkumulátorbeszerelő-üzemmel bővül, aminek köszönhetően tovább erősíti szerepét a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában, a kecskeméti csapat elektromos járművek terén szerzett kiemelkedő szaktudására építve.
  • Zöldenergia, az erőforrások védelme és környezetvédelmi intézkedések: a fenntarthatóság különlegesen fontos szerepet játszik a gyár mindennapjaiban.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a globális termelési hálózat részeként fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Az évtized közepétől az újra pozícionált MMA platform járművei gördülnek majd le a magyar gyártósorokról. Ez a platform tisztán elektromos és hagyományos meghajtású változatokat egyaránt kínál majd, és újra értelmezi a vállalat kompakt „Entry Luxury” (vagyis „belépő szintű luxustermékek”) szegmensét. Emellett a Core Luxury szegmensből a tisztán elektromos MB.EA platform egy modellje egészíti majd ki a kecskeméti gyár termékportfólióját.

A vállalat tavaly júliusi bejelentése értelmében a Mercedes-Benz több mint 1 milliárd euró értékű befektetéssel készíti fel kecskeméti gyárát a jövőbeli feladatokra, melynek része a meglévő gyár új épületekkel történő bővítése a karosszéria-, illetve összeszerelő- gyártósor számára.

Emellett a vállalat "Electric Only" stratégiájának részeként a kecskeméti gyár területén egy új beszerelőüzem is létesül, a jövőbeli Mercedes EQ modellek gyártásához szükséges nagyfeszültségű akkumulátorok számára.

Ebben az üzemben az új modellek érkezéséhez igazodva, az évtized közepétől a külső partnerektől készen beérkező, egy tokban összekapcsolt akkumulátorcellákból álló akkumulátormodulok végösszeszerelésére kerül majd sor. A partnerek által beszállított kész egységeket itt látják majd el a szükséges vezérlőelektronikával és készítik fel az úgynevezett „házasításra”, azaz a Kecskeméten gyártott elektromos modellekbe való beépítésre.

Az akkumulátorbeszerelő-üzemben található összeszerelő sor automatizált és manuális gyártási lépések sorozatából áll, aminek során nem dolgoznak fel nyersanyagokat vagy vegyi anyagokat.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára mindennek köszönhetően tovább erősíti a tisztán elektromos járművek gyártása terén szerzett szaktudását. Már 2020-tól, a kompakt plug-in hibrid modellek (CLA Coupé és Shooting Brake, A-osztály) sorozatgyártásának beindításától, majd az EQB, az első tisztán elektromos meghajtású kecskeméti modell gyártásának megkezdésétől (2021), az üzemben naponta több száz nagyfeszültségű akkumulátort építenek be a Kecskeméten gyártott járművekbe.

A kecskeméti gyár dolgozói számára széleskörű képzési program áll rendelkezésre. A Mercedes-Benz kiemelt hangsúlyt fektet a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre.

Fenntarthatóság a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában: zöldenergia, erőforrások megóvása és   környezetvédelem

A Mercedes-Benz célul tűzte ki, hogy az évtized végére a személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátását a teljes életciklusra vetítve 2020-hoz viszonyítva legalább a felére csökkenti. Ebben jelentős szerepet játszik a mérleg szerinti szén-dioxid-semleges gyártás, a zöldáram beszerzése és a saját megújuló energiatermelő kapacitás növelése. A Mercedes-Benz ezzel egyidejűleg az erőforrások felhasználásának csökkentésére is összpontosít.

A kecskeméti üzemet és a telephelyen létrehozott új vezetékeket is zöldáram táplálja. Az energiaigény jelentős részének fedezésére nagyméretű napelemes rendszert terveznek az egyes üzemek tetejére.  A kecskeméti gyár a felületkezelés és fényezés terén, amely a gyártási folyamat egyik leginkább energiaigényes fázisa, a 2025-ben induló új gyártósorral a fenntarthatóság terén is új mércét kíván felállítani. Ennek értelmében a Mercedes-Benz gyártási hálózatában elsőként, teljes mértékben mellőzik a fosszilis tüzelőanyagokat a fényezőüzem ellátásánál. A vállalat az akkumulátorbeszerelő-üzem esetében is maximális energiahatékonyságra törekszik, ami csak kismértékben növeli a kecskeméti gyár összfogyasztását.

Az új akkumulátorbeszerelő-üzemben nem zajlik majd vízigényes gyártási tevékenység. Vizet mindössze az épület légkondicionáláshoz és a dolgozók higiéniai létesítményeihez (pl. kézmosás) használnak majd fel. A kecskeméti gyár területén létrejövő új akkumulátorbeszerelő üzem ennek megfelelően csekély mértékben növeli csak az iparterület jelenlegi teljes vízfogyasztását.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára holisztikus környezetvédelmi koncepciót követ, amely a levegő, a víz és a talaj védelmét szolgáló intézkedések mellett többek között a biológiai diverzitás növelését is figyelembe veszi a gyártóhelyszínen. Ennek érdekében a vállalat a helyszínen szorosan együttműködik minden érintett szervezettel és hatósággal, és természetesen rendszeres ellenőrzéseknek veti alá magát.

Az üzem tevékenységét az EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) keretében független környezetvédelmi szakértők ellenőrzik és értékelik, és ennek eredményeiről rendszeresen beszámolnak az üzem környezetvédelmi nyilatkozatában.

A kecskeméti üzem új épületeinek tervezése is ennek az átfogó koncepciónak megfelelően történt. Az új akkumulátorbeszerelő-üzem épülete, beleértve a logisztikai területeket is, a legkorszerűbb építési megoldásokat tartalmazza majd, annak érdekében, hogy megóvják a talaj és a talajvíz épségét. Ezen kívül az új épületre rendkívül szigorú tűzvédelmi előírások is vonatkoznak, amely a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában működő hasonló üzemek gyakorlatából származik.

A Kecskeméten létrehozandó üzemmel megegyező tevékenység, tehát a Mercedes-EQ elektromos járművek akkumulátorainak beszerelése ma már három kontinens üzemeiben történik, többek között a németországi Untertürkheimben (Hedelfingen és Brühl üzemrészek) illetve Kamenzben, a lengyelországi Jaworban valamint az amerikai egyesült államokbeli Tuscaloosában. A Mercedes-Benz elektromos stratégiájának kulcsfontosságú sikertényezője az akkumulátorok helyben történő beszerelése az ott gyártott járművekbe.

| Forrás és fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details
Eladnád az ingatlanod? Egy jó stratégia az, amire szükséged van!

Eladnád az ingatlanod? Egy jó stratégia az, amire szükséged van!

More details
Ez a Z-generáció legnagyobb vágya, egy webshop most meg is adja nekik

Ez a Z-generáció legnagyobb vágya, egy webshop most meg is adja nekik

More details
A Szép-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát

A Szép-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát

More details