2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Ipar, logisztika

Súlyos milliárdokat nyerhet az építőipar, ha képes új módon megoldani a régi gondokat

2022-01-28 1130

A hazai építőipar a becslések szerint tavaly 5100 milliárd forint termelési értéket állított elő. Az ágazat növekedési pályán van, bár az előrejelzések szerint a bővülés üteme idén valamelyest lassul, és 5-6 százalékos lesz a megelőző évhez képest

Az építőipar 2022-ben is komoly gondokkal küzd. A járvány továbbra is lassítja a kivitelezéseket, a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok árának emelkedése visszafogja a teljesítményt. Az építőanyagoknál 10-15 százalék közötti drágulás várható az első negyedév végére 2021 végéhez képest, ami csaknem a duplája az elmúlt évek elején tapasztalt 5-9 százalék közötti árváltozásnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban adta ki az ágazat helyzetéről szóló friss értékelését*, amelyben több javaslatot is megfogalmazott a felsorolt problémák megoldására.

A kereslet változatlanul erős, a közepes és nagyobb vállalkozások kapacitása csaknem teljesen lekötött, de a kisebb cégeknél is a 80 százalékot közelíti ez az arány.  Az ÉVOSZ arra számít, hogy idén a parlamenti választások miatt az állami és önkormányzati megrendelések száma és értéke mérséklődik.  A lakásépítés, lakásfelújítás, az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások fogják felfelé húzni az ágazat teljesítményét. Mindez azt jelenti, hogy az építőipar, beleértve a tervezés, kivitelezés, mérnöki szolgáltatás és üzemeltetés területét, egyaránt növekedési pályán marad.

A feladatokat szakmunkás- és mérnök-hiányos munkaerőpiaci környezetben kell végrehajtani. Bár a magyar építőipar jelenleg 25 ezerrel több embernek ad munkát, mint a járványt megelőző időszakban, így a foglalkoztatotti létszám 370 ezer, gondot jelent, hogy a bővülés meghatározó részét a képzetlen belépők adták. A segédmunkások és betanított munkások magas arányát szó szerint egészségtelennek tartják az ÉVOSZ jelentésének szerzői, hozzátéve, hogy a munka melletti betanítás, képzés nagy kihívás elé állítja a vállalkozásokat. Az sem segít a helyzeten, hogy az építőipari bérek emelkedése ellenére a jelenlegi havi ágazati átlagkereset majdnem 20 százalékkal marad el a versenyszféra bérszintjétől. Az ÉVOSZ számos területen fogalmazott meg javaslatokat a gondok megoldására, nagy hangsúlyt fektetve a képzésre, a hatékonyságot növelő fejlett technológiák szélesebb körű alkalmazására.

Bízom abban, hogy nem marad válasz nélkül az a javaslat, amelyben az ÉVOSZ országos programot sürget a digitalizáció, a mesterséges intelligencia építőipari hatásainak tudatos kezelésére, a hazai BIM folyamatok felerősítésére. A digitalizáció térnyerése az építőiparban megállíthatatlan, egyre több szereplő ismeri fel, hogy a rendelkezésre álló megoldások használatával időt és pénzt takarít meg, növeli a hatékonyságot, javítja a minőséget. Ha az ÉVOSZ előrejelzése beigazolódik, a hazai építőipar idén 250-300 milliárd forinttal magasabb termelési értéket állíthat elő, mint tavaly, a digitalizáció felgyorsításának köszönhetően ez az összeg jelentősen növelhető” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

Az építőipari digitalizáció európai sikercégének eredményeit a befektetők is elismerik. A PlanRadar nemrégiben az osztrák B2B szektor történetének legnagyobb összegű második fordulós tőkebevonási körében 69 millió dollárt gyűjtött össze a befektetőktől, a pénzt bővítésre és fejlesztésre fordítja.

| Forrás: raktarkereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details