2024. április 23., kedd - Béla

Ingatlanfejlesztés

Az ingatlanalapok ismét beindultak

2022-05-18 691

Áprilisban 0,3%-kal, azaz 23 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacon nagyobb, a fejlődő piacokon ettől kisebb csökkenés történt. A magyar börze szintén negatív tartományban zárta a hónapot, de jobban szerepelt az átlagnál. A devizapiacon a forint az euróhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig jelentősen gyengült, írja Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz)

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 0,8 milliárd forintot mutat, azaz a vételek és a visszaváltások gyakorlatilag kioltották egymást. A kategóriák esetében vegyes a kép. A legnagyobb tőkebeáramlás a vegyes alapoknál történt, míg a legnagyobb tőkekiáramlás az abszolút hozamú alapoknál. 

Megtörtént, amire már számítani lehetett az elmúlt negyedév trendjeit látva: újra az ingatlanalapok lett a legnagyobb kategória, megelőzve a vegyes alapokat. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,3%-kal növekedett az év negyedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 7.534 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz közel másfélmilliárdnyi tőke érkezett, amihez a hozamok is hozzá tudtak tenni. Összességében 7,3%-os a vagyonnövekedés a legkisebb kategóriánál. Persze ilyen tempó és környezet mellett nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan ez a cím más kategóriához kerül.

A kötvényalapoknál tőkekiáramlást láthattunk összességében 5,7 milliárdos értékben. A rövid futamidejű kötvényalapok esetében 1,9 milliárdos kiáramlást láthattunk. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkekiáramlást láthattunk 2,7 milliárdos értékben. A szabad futamidejű kötvényalapoknál szintén tőkekiáramlás volt 1,1 milliárd forintnyi értékben. A hozamok tompítani tudták a vagyonvesztést, így mindössze 0,1 százalékkal csökkent a nettó eszközérték a harmadik legnagyobb kategóriánál.

A vegyes alapokhoz 7,7 milliárdnyi tőke áramlott be áprilisban, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok ezúttal sem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, de a tőkeáramlásnak köszönhetően a kategória vagyona 0,1 százalékkal nőtt a hónap során. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok a legnagyobb a három alkategória közül és erőteljesen növekszik az itt kezelt vagyon. A hónap során ide 16,1 milliárdnyi tőke érkezett és az ennek tulajdonítható növekedés 3,6%-os volt.

 A részvényalapoknál tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 2,4 milliárd forint. Az árfolyammozgások nem voltak kedvezőek, így összességében a részvényalapok vagyona 2,7%-kal lett kevesebb. A tőkevédett alapokhoz ebben a hónapban közel egymilliárdnyi tőke érkezett, amit a hozamok is segíteni tudtak. A vagyon ennek megfelelően nőtt és mivel a második legkisebb kategóriáról van szó, jelentős az így létrejött változás: 5,2%-os, amely a második legnagyobb a kategóriák között.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt 7,3 milliárdos értékben, amely a legnagyobb a kategóriák között. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória 0,6%-os növekedést tudott elérni. A származtatott alapokhoz ebben a hónapban mindössze 0,1 milliárdnyi tőke áramlott. A hozamok viszont kedvezően alakultak, így a kategória nettó eszközértéke 2,5%-kal növekedett.

Az ingatlanalapokhoz a hónap során 3,8 milliárdnyi tőke érkezett, amellyel tulajdonképpen 2021 év eleje óta tartó trend szakadt meg. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely tovább segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,3%-kal lett több. Mindez azt eredményezte, hogy az ingatlanalapok vagyona újra 1.700 milliárd felé kapaszkodott, ami egyúttal azt is eredményezte, hogy ismételtem az ingatlanalapok a legnagyobb a kategóriák között.

Az árupiaci alapoktól 0,4 milliárdnyi tőke távozott. A hozamoknak köszönhetően azonban a vagyonváltozás plusz 1,8% lett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 1,2 milliárdos értékben. A hozamok ezen még javítani is tudtak valamelyest, így a vagyon 1,3%-kal nőtt a hónap során.

I  Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details