Nyomtatás

Online piactér az okos városok szolgálatában

2022-02-10 398

Az okos város megoldások fejlesztőit, szállítóit és a rendszerek felhasználóit jelentő önkormányzatokat igyekszik közös platformon összehozni az Okos Város Piactér, amit most januárban indított el a Digitális Jólét Program. Magyarország mintegy 3200 önkormányzatából 2800 település 5000 fő alatti. Számukra nem jelentenek megoldást a nagyvárosokra kitalált smart city megoldások, esetükben más logikában kell gondolkodni a településfejlesztésben, – mondta Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese azon az eseményen, amelyen bejelentették az Okos Város Piactér elindítását. A platform létrehozása a 2020. novemberében bejelentett Digitális Falu Program 11 tervezett intézkedés között is szerepelt.

A piactér egy olyan digitális platform, ahol egymásra találhatnak az digitális település termékek szállítói, fejlesztői, illetve ezek potenciális megrendelői. Csak olyan termékek, szolgáltatások kerülhetnek fel a piactérre, amelyek átestek egy szakértői előminősítésen, validáción. Ennek fő szempontjai, hogy a termékek valós társadalmi igényeket elégítsenek ki, korszerű műszaki színvonalat képviseljenek, jogi szempontból tisztázott, átlátható működéssel rendelkezzenek, szállítóik pedig hosszú távon is képesek legyenek garantálni a fenntartható üzemeltetést. Minden egyes terméket egy átfogó termék- és céginformációkat tartalmazó termékadatlap mutat be.

Az előminősített termékek a remények szerint fel tudja gyorsítani a döntéseket, a projektek tervezését az önkormányzatoknál. Jelenleg ugyanis az egyik legnagyobb probléma, hogy túl sok szó esik a technológiáról, és kevesebb arról, milyen tényleges előnyökkel jár a település digitalizálása a lakosság számára. Azzal, hogy a települések immár egykapus módon tudják tartani a kapcsolatot a szállítókkal és egymás mellett látják az azonos szempontrendszer szerint értékelt megoldásokat, könnyebben tudnak egységes rendszerben, jól körvonalazott stratégia mentén előre lépni, tette hozzá Ujhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A szakmai munkát segíti az a közel 1400 szakértő is, akiket a DJP koordinálásával képeztek ki.

A települések és az önkormányzatok most februártól regisztrálhatnak az Okos Város Piactérre.

I  Forrás: itbusiness.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság