2019. augusztus 24., szombat - Bertalan

Végre leszabályozzák a drónokat: jöhet az Egységes Európai Égbolt

2019-07-17 121

A drónok üzemeltetése, amely eddig csak kevéssé képezte jogi szabályozás tárgyát, súlyos biztonsági és adatvédelmi aggályok forrásává vált egész Európában. A múlt hónapban azonban az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) két közösségi szintű, drónokkal kapcsolatos szabályozást hirdetett ki, amelyek 2020. július 1-jétől válnak alkalmazandóvá. A Taylor Wessing Budapest szakértői összefoglalták, milyen változásokkal kell számolniuk a drónokat üzemeltető cégeknek és magánszemélyeknek az elkövetkezendő egy évben.

Manapság egyre inkább életünk részévé válnak a drónok, vagy másnéven pilóta nélküli légi járművek (UAS). Hosszú ideig főleg katonai célokra, kereskedelmi légi felügyelet ellátására, iletve mozgókép-felvételek készítésére használták őket. Idén júniusban azonban az Amazon úgy nyilatkozott, hogy hamarosan drónok segítségével fogja végezni a kisebb háztartási tárgyak kézbesítését a vásárlók részére. Ráadásul tervei között szerepel, hogy a közeljövőben lehetővé teszi az ezzel kapcsolatos videokamerás megfigyelést, mint szolgáltatást is, így könnyen lehet, hogy megrendelhetjük majd az Amazonon, hogy egy drón tartsa szemmel a házunkat.

Bár a drónok által nyújtott szolgáltatások nagy valószínűséggel megkönnyítik majd az életünket, fokozott használatuk miatt várhatóan a balesetek és jogsérelmek is gyakoribbak lesznek.

Az ezzel kapcsolatos aggályokra válaszul 2019. június 11-én az EASA két, drónokra vonatkozó szabályozást hirdetett ki. Ez a harmonizált szabályozás komoly lépés az ún. Egységes Európai Égbolt megvalósítása felé. Korábban nagy kihívást jelentett az EU számára a drónok szabályozása, mivel hatásköre csak a 150 kg feletti pilóta nélküli légi járművekre terjedt ki. Ennek eredményeként a kisebb drónokra jelenleg egész Európában különböző tagállami jogszabályok vonatkoznak. 

A 2020. július 1-jétől alkalmazandó új szabályozás egyszerre támogatja az európai határokon átnyúló drón-forgalmat és biztosítja az egyének biztonságát és magánszférájuk védelmét.

A szabályok a drónok három kategóriáját különböztetik meg, kockázati szint szerint: 

  • nyílt (25 kg-ot meg nem haladó, alacsony kockázatú drónok), 
  • különleges (nagyobb kockázatot magukban foglaló műveletek) 
  • és tanúsított (személy- és egyes áruszállító drónok, illetve azok, amelyek embertömegek felett repülnek). 

Ha olyan drónnal végeznek nyílt kategóriájú műveletet, amely legfeljebb 250 g vagy 80 Joule-nál nem nagyobb mozgási energiát adhat le az emberre egy esetleges ütközés esetén, akkor ehhez nem szükséges előzetes műveleti engedély, azonban bizonyos korlátozások vonatkoznak majd rá. A különleges, illetve tanúsított kategóriájú drónok üzelmeltetése ezzel szemben engedélyköteles lesz és a használatuk szigorú ellenőrzés tárgyát fogja képezni. Az engedélyezés az egyes tagállamok szintjén fog megvalósulni. 

Az új szabályozás műszaki és üzemeltetési követelményeket is meghatároz.

Az új drónoknak például egyedileg azonosíthatóknak kell lenniük annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok nyomon tudják követni a drónműveleteket. Emellett lehetővé kell tenniük az UA-hoz való fizikai hozzáférés nélküli távoli azonosítást a drónra felszerelt válaszjeladó segítségével. Egyes járműveknek földrajzi helymeghatározási rendszerrel is rendelkezniük kell, amely a tagállamok által szolgáltatott adatok alapján észleli, ha fennáll a légtérkorlátozások megsértésének veszélye, és ezt jelzi a távpilótának. Mindezeken felül az üzembentartónak számos esetben igazolnia kell a távpilótákra vonatkozó kompetenciakövetelményeknek való megfelelést, például akkor, ha a drón fel van szerelve személyes adatok rögzítésére alkalmas érzékelővel, kivéve, ha a drón játéknak minősül. 

Olvass tovább: Végre leszabályozzák a drónokat: jöhet az Egységes Európai Égbolt

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Népszerű tartalmak

Error: No articles to display

Tartalom galéria

80 000 Ft-al járhat jobban

80 000 Ft-al járhat jobban

More details
Így áll Budapest a zöld irodák terén

Így áll Budapest a zöld irodák terén

More details
Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

Social Media trendek – 2019. szeptember 11.

More details
Garantáltan előnyös, ha most vált

Garantáltan előnyös, ha most vált

More details
Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

Összeomlott a magyar milliárdos cégbirodalma

More details
Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

Tízből csak négy ingatlanos alkalmas a szakmájára. Mi lesz a többiekkel?

More details
Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

Megvan a Gizella LOFT irodaház első bérlője

More details
Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

Újra a tintasugaras nyomtatóké a jövő?

More details
Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

Már a Google-t szabályoznák az oroszok, olyan heves az ellenzéki tüntetéshullám

More details