2020. augusztus 12., szerda - Klára

Ingatlanpiaci hírek

A CEE régióban több cég tervezi a távmunka és irodából végzett munka vegyes alkalmazását, kiegészítve a csapatok és folyamatok szoftverekkel történő managementjével

2020-07-07 198

A Colliers megjelentette legújabb, ExCEEding Borders Office Snapshot című, a CEE régió 14 fővárosára vonatkozó piaci tanulmányát, mely egyben összefoglalja a főbb, 2020 Q1-es piaci eredményeket és évenkénti összehasonlításokat

A várakozások szerint 2020 piaci aktivitásának jelentős részét bérleti szerződések újratárgyalása és megújítása teszi majd ki, és kevesebb új és előbérleti szerződést realizálhatunk. Emellett több albérletbe adási ajánlattal találkozhatunk, amennyiben a cégek csökkentik irodaterületeik méretét. A bérlői biztosítékok alaposabb átvizsgálása várható a jövőben mind a bérbeadók, mind a bankok és befektetők részéről, aminek köszönhetően csökkenthetik a kockázatokat és biztosíthatják a fenntartható bevételeket.

Mi a bérbeadók helyzete?
A bérbeadók azzal a helyzettel találkozhatnak, hogy a bérlők felülvizsgálhatják irodaterületükkel kapcsolatos bérleti igényeiket és egy rugalmasabb, esetleg hibrid megoldást keresnek, mely lehetővé teszi, hogy szükség esetén bővíthessék/ vagy akár részben visszaadjanak bérleményükből. Ezen szemléletmód az iroda befektetési piac számára is kihívást jelent, hiszen – hasonlóan a többi ingatlantípushoz– az ingatlan értékét jelentősen befolyásolja bérleti szerződések hossza, a bérlői garanciák és a bérbeadásból származó kiszámítható fix bevételek.

Hogyan válaszolnak erre a bérlők?
Egy korábbi, a Colliers által kiadott nemzetközi piackutatás egyik eredménye, hogy a munkavállalók szeretnének a vírushelyzetet követően is hetente legalább 1 vagy 2 napot otthonról dolgozni. Álláspontunk szerint fontos több forgatókönyvet is megvizsgálni, hogy a megfelelő irodaterület álljon rendelkezésre a megfelelő időben. Fontos, hogy a cégek gyorsan és proaktívan tudjanak reagálni a különböző gazdasági és egészségügyi helyzetekre.

A jelentés főbb üzenetei:

  • Bizonyos iparágak és ingatlanszektorok jobban érintettek, mint mások a jelenlegi helyzetben, azonban több időre van szükség ahhoz, hogy látható legyen, a jövő mit tartogat számukra. A változás folyamatosan érint mindenkit, de a krízishelyzet típusa, a változás mértéke és nemzetközi hatása rengeteg forgatókönyvet eredményezhet, amely nagyon megnehezít bármilyen előrejelzést.
  • Az irodapiacon tisztán látszik, hogy mindenki komoly nyomás alatt van a jelenlegi helyzetben, és így könnyen hozhatnak gyors vagy akár elhamarkodott érzelmi döntéseket. A bérbeadók és bérlők között folyamatos egyeztetések folytatnak, hogy hogyan tudnak közösen túllenni ezen a válságos időszakon.
  • Bérleti díj halasztások és további kedvezmények váltak inkább elterjedtté a régióban, inkább, mint a bérleti díjak csökkentése. Az engedményekért/ bérleti díj mentes időszakért cserébe a bérleti szerződések az adott időszakkal történő meghosszabbítását várják el cserébe a bérlőktől.
  • A régióban az elmúlt évek kiemelkedő piaci aktivitása, illetve az elterjedt 5 éves bérleti szerződéses időtartam következtében feltételezzük, hogy a 2020 piaci aktivitás jelentős részét a bérleti szerződések újratárgyalása és megújítása teheti majd ki. Várhatóan kevesebb új és előbérleti szerződést realizálhatunk, mivel a bérlők a helyzet tisztázódásáig nem akarnak hosszú távon elköteleződni. Emellett arra is van esély, hogy több albérletbe adási ajánlattal találkozhatunk, amennyiben a cégek csökkentik irodaterületeik méretét.
  • A bérlői biztosítékok alaposabb átvizsgálása várható a jövőben mind a bérbeadók, mind a bankok és befektetők részéről, aminek köszönhetően csökkenthetik a kockázatokat és biztosíthatják a fenntartható bevételeket. A bérbeadási piacokhoz hasonlóan a befektetési aktivitásban is visszaesés volt tapasztalható elsősorban annak köszönhetően, hogy még nem látni teljesen tisztán, hogy milyen hatással lesz a jelenlegi helyzet hosszútávon az irodapiacra. Továbbá a befektetők utazási lehetőségeinek korlátozottsága is lassította a tranzakciók előrehaladását, mivel a nem tudták személyesen is megnézni a kiválasztott ingatlanokat, ami a végső döntéshozáshoz elengedhetetlen. Az országok újra nyitásával, a tranzakciók számának növekedése várható az év második felében.

Az irodapiac alakulása a CEE régió fővárosaiban - Q1 2020
A CEE régió 14 országának fővárosában a modern irodaállomány elérte az összesen közel 26,4 millió négyzetmétert. 2020 első negyedévében a fejlesztők több mint 288.000 négyzetméter irodaterületet adtak át, további 3,6 millió négyzetméter pedig építés alatt áll, és várhatóan a következő 2-3 év során kerül majd átadásra.

A régióban a legtöbb irodaterület Varsóban (5,6 millió négyzetméter), Budapesten és Prágában (egyaránt 3,7 millió négyzetméter) található.

2020 Q1-ben a legtöbb irodaterületet Bukarestben adták át (78.000 négyzetméter), ezt követte Belgrád (48.000 négyzetméterrel) és Budapest (45.560 négyzetméterrel).

2020 első negyedévébennegyedévben a legtöbb építés alatt lévő irodaterület Varsóban található (792.800 négyzetméter), melyet Budapest (582.000 négyzetméter és Bukarest (380.000 négyzetméter követ.

Éves összehasonlításban csak Rigában és Pozsonyban volt tapasztalható a piaci felszívás növekedése, míg Varsóban, Prágában, Kijevben, Tiranában és Bukarestben csökkenés volt tapasztalható.

A teljes piaci jelentést itt töltheti le>>

(Colliers/Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Szinte mindenre megjelent a kereslet a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán?

Szinte mindenre megjelent a kereslet a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán?

More details
Ilyen épületekért rajonganak a turisták

Ilyen épületekért rajonganak a turisták

More details
Emberek halálát okozták a koronavírussal kapcsolatos, közösségi oldalakon terjedő álhírek

Emberek halálát okozták a koronavírussal kapcsolatos, közösségi oldalakon terjedő álhírek

More details
Több mint 500 okostelefonos app kémkedik az amerikai kormánynak

Több mint 500 okostelefonos app kémkedik az amerikai kormánynak

More details
Új fejlesztési igazgató a Property Marketnél

Új fejlesztési igazgató a Property Marketnél

More details
Átalakuló kiskereskedelem

Átalakuló kiskereskedelem

More details
Új utak épülnek a gödi Samsung gyárhoz

Új utak épülnek a gödi Samsung gyárhoz

More details
A Skanska új irodakomplexumot fejleszt H2Offices néven. A Vízművek régi területe újjászületik

A Skanska új irodakomplexumot fejleszt H2Offices néven. A Vízművek régi területe újjászületik

More details
Hogyan alakul az ingatlanbefektetési piac?

Hogyan alakul az ingatlanbefektetési piac?

More details