2020. április 6., hétfő - Vilmos, Bíborka

Ingatlanpiaci hírek

Körkép: mit tehet a koronavírus a hatalmas logisztikai központokkal

2020-03-26 128
Az ellátási láncok működése továbbra is kulcsfontosságú, miközben rövid távon a piaci körülmények bizonytalanok, egyre valószínűbb, hogy a gazdaság csökkenésbe fordul. A Prologis öt olyan területet azonosított, amelyek a piaci körülményekre hatással vannak, és két keresletösztönző tényezőt: egyrészt igény van a további készletek iránt, amely abból fakad, hogy az ellátási láncok a hatékonyság helyett az ellenállóságra törekszenek, másrészt az e-kereskedelem újból felgyorsulni látszik.

Elsőként nézzük az öt tényezőt, amely a tanulmány alapján a rövid távú logisztikai piaci feltételeket alakítja: 

1. Koronavírus és recesszió. A koronavírus-járvány terjedése az Egyesült Államokban és Európában, valamint a nyomában hozott korrekciós intézkedések egyaránt jelentős mértékűvé váltak. A járvány által leginkább sújtott piacokon a gazdasági aktivitás szinte teljesen leállt, amely igen kockázatos helyzetet teremtett a kis- és középvállalkozások számára. Az ilyen folyamatok a logisztikai ingatlanok iránti keresletre is negatívan hatnak, ám a visszaesés mértéke jelenleg még nem ismert. 

2. Erőteljes lendület. Az elmúlt évek során a logisztikai ingatlanok iránti kereslet folyamatosan felülmúlta a várakozásokat. Az Egyesült Államokban az üresedési ráták a 2010-es 10%-ról történelmi mélységbe, 5% alá estek 2019-ben (Magyarországon ez 2 százalék körül alakult), amely 280 bázisponttal volt kevesebb, mint az előző ciklus mélypontja. Ezen a szinten több mint 32,5 millió négyzetméternyi újonnan átadott üres helyszín kellene a piacon ahhoz, hogy a 7%-os egyensúlyi arány visszaálljon.3. Ellenálló működés a változatos kereslet közepette. A teljes bérbeadási tevékenység februárban és március elején változatlan maradt, még a járvány terjedése ellenére is. Nagyobb volt azoknál a bérlőknél az aktivitás, akik (e-kereskedelmi csatornán vagy a bolti készletek gyors feltöltésénkeresztül) alapvető, mindennapi szükségleteket elégítenek ki, mint például az élelmiszerek és italok, fogyasztási cikkek és általános kiskereskedelmi termékek. További aktivitást mutathatnak az egészségügyi cikkek (orvosi felszerelés, eszközök, gyógyszeripari termékek) területén működő vállalatok, akik ügyfélportfóliónkon belül a nettó bérelhető területek közel 5%-át foglalják el. Ez a növekedés segíthet ellensúlyozni a visszaesés által leginkább sújtott szektorokat, mint a rendezvényszervezés, utazás, vendéglátás, valamint az autóipar.

3. Ellenálló működés a változatos kereslet közepette. A teljes bérbeadási tevékenység februárban és március elején változatlan maradt, még a járvány terjedése ellenére is. Nagyobb volt azoknál a bérlőknél az aktivitás, akik (e-kereskedelmi csatornán vagy a bolti készletek gyors feltöltésénkeresztül) alapvető, mindennapi szükségleteket elégítenek ki, mint például az élelmiszerek és italok, fogyasztási cikkek és általános kiskereskedelmi termékek. További aktivitást mutathatnak az egészségügyi cikkek (orvosi felszerelés, eszközök, gyógyszeripari termékek) területén működő vállalatok, akik ügyfélportfóliónkon belül a nettó bérelhető területek közel 5%-át foglalják el. Ez a növekedés segíthet ellensúlyozni a visszaesés által leginkább sújtott szektorokat, mint a rendezvényszervezés, utazás, vendéglátás, valamint az autóipar.

4. Kínából érkező szállítmányok. Egyszeri növekedést várunk, ahogy az ellátási láncokon keresztül megindul a termékek áramlása Kínából. Vannak ügyfelek, akik a jelentős mennyiségű pótlólagos áru áprilisi és májusi várható beérkezése folytán a kapacitások miatt aggódnak. Az elmúlt héten az Egyesült Államokban a nyugati partvidéki teheráru-szállítások garantált azonnali díjai 18%-kal emelkedtek, mivel a vállalatok a limitált szállítási kapacitásokért versenyeznek.

5. Az új fejlesztések lelassulása. A fejlesztők részéről megindult az új fejlesztések késleltetése, emellett az építkezések pénzügyi finanszírozásának lehetőségei is szűkültek. Ez a trend markánsabban érinti a spekulatív projekteket, mint a build-to-suit fejlesztéseket. Mindemellett a járvány által leginkábbérintett területeken a szigorodó munkaügyi előírások és az önkormányzati ellenőrzések szüneteltetésének következtében a már megkezdett projektek fejlesztési üteme lelassult. Néhány ilyen trend valószínűleg már a márciusi és a 2020. első negyedéves volumen számaiban is megmutatkozik majd, amikorazok elérhetővé válnak, de az új fejlesztések indításával kapcsolatban ma meghozott döntéseknek áprilistól kezdődően lesz igazán érezhető hatása. Az előző gazdasági ciklusban egy-két negyedévben durván 50%-kal csökkentek az átadások, körülbelül négy negyedévben pedig több mint 90%-kal estek vissza.

Megugrik a kereslet a logisztikai piacon?


A jelenlegi stresszhatást követően a növekvő készletmennyiség és az e-kereskedelem bővülésénekfelgyorsulása eredményeként a logisztikai ingatlanpiacon a kereslet megugrása várható. Az elmúlt hetek a piaci tapasztalatai alapján: 

  • Az ellátási láncok a hatékonyság helyett az ellenálló működést részesítik előnyben, amely a készleteknövekedéséhez vezet. A készlethiányok és a bevételkiesések rendszeressé váltak az elmúlt hetekben, amelyből valószínűsíthetően az ellátási láncok is levonják a szükséges következtetéseket, különösen amiatt, hogy (a jelentősen alacsony kamatlábak mellett) a készletezés költsége csökken.
  • Az e-kereskedelem bővülése felgyorsul, ugyanis több fogyasztó választja a házhoz szállítást. Rekordszámban töltik le például az élelmiszer-házhozszállítási applikációkat, az online keresésekszáma az „élelmiszer házhoz szállítás” kifejezésre pedig tavaly márciushoz képest világszinten 450%-kal nőtt.

A rövid távú kilátásokat a bizonytalanság jellemzi, a recessziók összességében kevesebb gazdasági aktivitást eredményeznek, valamint késleltetik az ügyfelek döntéshozatalát bármely típusú ingatlan esetében, ideértve a logisztikai ingatlanokat is. Azonban van számos pozitív ellensúlyozó faktor, amelyek csak a logisztikai szektorban találhatók meg. Ezek teljes hatása viszont a következő hetek, hónapokban fog tisztázódni. 

(Forrás: portfolio.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tartalom galéria

Milyen lesz a világ a vírus után?

Milyen lesz a világ a vírus után?

More details
A koronavírus-járvány hatása az előzenei- és a fesztivál-szektorra

A koronavírus-járvány hatása az előzenei- és a fesztivál-szektorra

More details
A Skanska budapesti irodáját Németországban is elismerték

A Skanska budapesti irodáját Németországban is elismerték

More details
1345 milliárd forinttal élesztenék fel a gazdaságot

1345 milliárd forinttal élesztenék fel a gazdaságot

More details
A nyári fesztiválok ötöde elmarad

A nyári fesztiválok ötöde elmarad

More details
Magyarok adatait is közzétette a Google a járvány elleni küzdelemhez

Magyarok adatait is közzétette a Google a járvány elleni küzdelemhez

More details
Ennyivel eshetnek vissza a budapesti lakásárak a járvány miatt - Konkrét számokról beszéltek a szakértők

Ennyivel eshetnek vissza a budapesti lakásárak a járvány miatt - Konkrét számokról beszéltek a szakértők

More details
Hibáztunk a koronavírus válság elején, de Európa mostanra összefogott

Hibáztunk a koronavírus válság elején, de Európa mostanra összefogott

More details
MKIK: ezek a cégek lehetnek a nagy nyertesei a vírushelyzetnek

MKIK: ezek a cégek lehetnek a nagy nyertesei a vírushelyzetnek

More details