2020. május 29., péntek - Magdolna

Ingatlanpiaci hírek

Mennyit ér most a panoráma az ingatlanpiacon?

2020-02-18 248

Ahogy emelkedtek az árak az ingatlanpiacon, úgy vált nehezebbé a vásárlás a vevők számára, és úgy hagytak el mind több paramétert azok közül, melyekhez korábban ragaszkodtak. Egy ilyen paraméter a panoráma is, így felmerülhet a kérdés, hogy mennyire fontos, és mennyit ér a vevők számára?

Először azonban azt érdemes tisztázni, hogy mit is jelent a panoráma az ingatlanpiacon. Az elmélet és a gyakorlat jelentős mértékben eltér egymástól, ha panorámás ingatlanokról van szó - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint nemcsak a magánszemélyek, de gyakran az ingatlanosok is előszeretettel neveznek olyan ingatlanokat panorámásnak, melyek valójában nem azok, vagy csak részben.

Mi az a panorámás ingatlan?

A vevők egy részének vonzerőt jelent a panoráma, így a jelző olyan ingatlanokra is rákerül, melyek valójában nem szolgáltak rá. Tipikus példa erre, amikor egy teraszról kitekintve a szemközti házakat látjuk, mindössze két tömb között egy keskeny sávban tűnnek fel a távoli hegyek. Ez azonban nem minősül panorámának egy ingatlannál - magyarázta az ingatlanközvetítő.

A szakértő definíciója szerint panorámásnak olyan ingatlanokat nevezhetünk, melyek fekvésüknek (domb vagy folyópart), illetve emeleti elhelyezkedésüknek köszönhetően zavartalan kilátást biztosítanak a környezetre. Kétféle panorámát különböztethetünk meg: az egyik az úgynevezett “városi panoráma”, melynél a városban található épületek (háztetők, templomtornyok, stb.) alkotják a látványt, a másik a természeti panoráma - és ide tartozik a dunai panoráma is -, melynél természeti elemek (folyó, hegyek, dombok) biztosítják az extra térből adódó luxus-érzetet.

pano
A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a városi panoráma "felárát" az eladók általában nem tudják érvényesíteni az árban, azonban a dunai panoráma, vagy a természeti panoráma már olyan extra értéket képvisel, ami megjelenik az árban, és ezt a magasabb összeget meg is fizetik azok, akiknek ez valóban fontos szempont - mondta Balla Frigyes.

Mekkora az árkülönbség?

Habár azt hihetnénk, hogy például a pesti belvárosban a dunai panorámás ingatlanoknál világosan kirajzolódik, hogy mekkora a különbség a panorámás és nem panorámás lakások árai és az irántuk megmutatkozó kereslet között, ez nem egészen így van. Ennek oka, hogy rendkívül ritkán kerül a piacra panorámás ingatlan - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője.

Ennek oka szerinte az lehet, hogy ezeket a kitűnő adottságú ingatlanokat ritkán adják el a tulajdonosaik miután megszerezték őket. Ezek azok a lakások a belvárosban, melyeket általában nem befektetők vásárolnak meg, akik kiadják az ingatlant, hanem magánszemélyek veszik meg őket saját használatra, tehát ott is laknak bennük.

A kis forgási sebesség ellenére azt lehet mondani, hogy a dunai panorámás belvárosi lakások négyzetméterárai legalább húsz százalékkal magasabban járnak, mint a lokálisan jellemző átlag - tette hozzá a szakértő.

Mi a helyzet a külső kerületekben?

A dél-pesti régióban egyrészt a felsőbb emeleteken található paneleknél, másrészt a kerület szélén lévő társasházi lakásoknál fordul elő, hogy valódi, panorámának nevezhető kilátással találkozunk egy ingatlan esetében - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Erre mindig fel is hívják a figyelmet az ingatlanközvetítők a hirdetésben, azt ugyanakkor nem lehet mondani, hogy ez a tényező a kerületben nagymértékben befolyásolná egy ingatlan eladásának sikerét. Akadnak persze olyan vevők, akiknek az elvárásai között szerepel, hogy az ablakon kinézve “legyen előttük tér”, tehát ne érezzék magukat bezárva - jegyzete meg az ingatlanközvetítő.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a panoráma az a paraméter, ami nem a legfontosabbak közé tartozik, így könnyen elhagyható. Nyilván az ár, a környezet, a minőség a legfontosabb, de még az is kritikus tényező, hogy ne földszinti vagy zárószinti legyen egy lakás, sőt sokak számára akár az is kizáró ok, ha egy ingatlannak nincs erkélye.

De az is igaz, hogy könnyebb eladni egy olyan ingatlant, melyből jó a kilátás, bár ez az árát általában nem emeli meg. Persze ez sem mindig igaz, hiszen az ingatlanközvetítő nemrég pont találkozott egy olyan esettel, amikor egy negyedik emeleti, szépen felújított panellakást kifejezetten a nyugati - azaz a budai hegyekre néző - fekvése miatt vettek meg a kerületben, ráadásul a kilátás miatti értéktöbbletet is belekalkulálták az árba. Ez persze csak abban az esetben fordulhat elő, ha a panoráma valamilyen természeti panoráma - jegyezte meg Rácz Gyula László.Balla Csoport

A magyar tulajdonban lévő Balla Csoportot a 2000-ben alapította Balla Ákos. A csoport két legjelentősebb tagcége a Balla Ingatlan és a Balla Utazás. A több mint 50 irodával rendelkező Balla Ingatlan Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike, használt lakások közvetítése mellett olyan neves ingatlan projektek értékesítését végzi, mint a az Elite Park. A vállalkozás munkatársainak száma közel 200.

http://ballaingatlan.hu

(Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények

More details
Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

Használatbavételi engedélyt kapott a Váci Greens irodakomplexum ötödik, „F” épülete

More details
RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 16.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

Alig egy év alatt négy lengyel irodaházat zsebelt be az ingatlanalap

More details
Újabb magyar utazási iroda jelentett csődöt

Újabb magyar utazási iroda jelentett csődöt

More details
Rengeteg kisvállalkozás válhat ingatlantulajdonossá az MNB legújabb programjával

Rengeteg kisvállalkozás válhat ingatlantulajdonossá az MNB legújabb programjával

More details
Az agglomeráció és a külső kerületek lehetnek a megváltozott ingatlanpiac nyertesei?

Az agglomeráció és a külső kerületek lehetnek a megváltozott ingatlanpiac nyertesei?

More details
Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban  - FELMÉRÉS

Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban - FELMÉRÉS

More details