2024. szeptember 20., péntek - Friderika

Magyarországon az illegális szoftverhasználat továbbra is magas

2008-05-15 904

A személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya 2007-ben Magyarországon 42% maradt, annak ellenére, hogy a globális trend szerint a legtöbb országban csökkent az illegálisan használt szoftverek aránya.  Az illegális szoftverhasználat eredményeképpen az iparág veszteségei...

....Magyarországon 12%-kal növekedtek. A veszteség mértéke 2007-ben így elérte a 125 millió USD-t, miközben a globális veszteségek 21%-kal növekedtek, értékük pedig megközelítette a 48 milliárd USD-t.  Ezek tehát többek között a Business Software Alliance (BSA), a nemzetközi szoftveripart képviselő nemzetközi szervezet által ma ötödik alkalommal kiadott globális éves tanulmány főbb megállapításai. A 108 országra kiterjedő független tanulmányt az IDC, az információs technológiai (IT) iparág vezető nemzetközi piackutató és előrejelző társasága készítette.

“E számok mögött rendkívül érdekes és komplex tendenciákat látunk. Először is, szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy ez az IDC tanulmány minden dobozos szoftvert magában foglal, tehát nemcsak az üzleti világban használt szoftvereket. Másodszor, a számok szerint kiugró mértékben megnőtt Magyarországon a laptopok értékesítése, melyek esetében gyakran nehéz elválasztani a vállalati és a magán célú használatot. Harmadszor, a tagjaink által rendelkezésünkre bocsátott információk szerint egyértelmû, hogy az üzleti szoftverek területén a tavalyi évben jelentős legalizációs eredmények születtek. A BSA véleménye szerint a szervezet tavalyi erőfeszítései és a kormányzati kezdeményezések eredményeként az üzleti szektor általában véve jogszerûbb utat követ, mint korábban.

Azonban, mivel a fogyasztói piacon az új személyi számítógépek – különösen a laptopok - értékesítésének nagymértékû növekedése, valamint a szélessávú Internet hozzáférések számának emelkedése nem párosult a legális szoftvertermékek értékesítésével, ez a legalizáció nem tükröződik az illegális szoftverek összesített 42%-os arányában. Ezért az üzleti szegmensben tapasztalt pozitív tendenciákat a fogyasztói piac negatív tendenciái ellensúlyozzák.” – mondta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. “Ennek ellenére meg vagyunk győződve arról, hogy az illegális szoftverhasználat további csökkentése jelentős előnyökkel járna a helyi fogyasztók, a helyi szoftver- és szolgáltató cégek, kisvállalkozók, magánszemélyek, a kormányzat és általában a társadalom számára.”

Az elmúlt 18 hónap során a BSA Magyarországon nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a szellemi tulajdon és az illegális szoftverhasználat elleni küzdelem kérdését a lehető legmagasabb szintre emeljék. Tavaly márciusban a BSA megállapodást kötött az adóhatósággal, amely alapján az együttmûködés első évében több, mint 500 adóellenőr számára nyújtott képzést, és a szoftverek, mint immateriális javak ellenőrzése felkerült az ellenőrizendő tételek közé; a megállapodás ezen kívül egységesítette, illetve jóváhagyta a szoftverek javasolt nyilvántartását.

A 2008. év elején a BSA üdvözölte a magyar kormánynak azt a bejelentését, mely szerint létrejön egy kormányzati bizottság (HENT, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület), melynek a BSA aktív, nem kormányzati tagja annak létrehozása óta. A BSA továbbra is szervez képzéseket a Vám- Pénzügyőrség, valamint az országos rendőri erők számára, legutóbb a Budapesti Rendőrfőkapitányságnál újonnan felállított Internet csoport részére szervezett képzést. További jelentős eredmény az a példa nélküli értékû kártérítési megállapodás, amelyet a BSA kötött két olyan nagy társasággal, amelyek jelentős hiányosságokat mutattak a szoftver licencek terén. 

“A BSA elkötelezett az iránt, hogy folytassa erőfeszítéseit Magyarországon. A fogyasztói piacra irányuló PC szállítmányok nagymértékû emelkedése, valamint a szélessávú internethez való lehető legkönnyebb hozzáférés önmagában pozitív fejlődést jelent a magyarországi információs technológia szempontjából. A BSA továbbra is az üzleti és az állami szektorra koncentrálja a tevékenységét, azonban reméljük, hogy mind a kormányzat, mind az iparág kezdeményezései több pozitív hatást fognak eredményezni az egyéni felhasználók körében is. “ – tette hozzá Sarlós Gábor.

A szoftverkalózkodás pusztán az iparág eredményein kívül több területet is érint. Egy idén januárban kiadott BSA tanulmány szerint az illegális szoftverhasználat csökkentése több százezer új munkahelyet hozhatna létre, valamint több milliárd dollár gazdasági növekedést eredményezne, miközben növekednének a helyi programokat és szolgáltatásokat támogató adóbevételek. Csak Magyarországon az illegális szoftverhasználat 10 százalékos csökkentése mintegy 1 100 további munkahelyet hozhatna létre, 47 milliárd forinttal növelné a magyar gazdaság teljesítményét, valamint 11 milliárd forint adóbevételt jelentene (63 millió USD).
 
Nemzetközi szinten a 108 vizsgált ország közül a PC-n alkalmazott illegális szoftverek aránya hatvanhét országban csökkent, és mindössze nyolc országban növekedett. Azonban, mivel a nemzetközi PC piac a magas illegális szoftverhasználati arányt mutató országokban növekedett a legnagyobb ütemben, az illegális szoftverek aránya nemzetközi szinten három százalékponttal növekedett 2007-ben, és elérte a 38%-ot. Eközben a globális iparági veszteségek aránya 21%-kal növekedett, és megközelítette a 48 milliárd USD-t. A közép- és kelet-európai régióban az illegális szoftverek aránya a Cseh Köztársaságban mért 39%-tól az ukrajnai és montenegrói 83%-os értékig terjed.

“Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kormányzati és iparági erőfeszítések számos országban az illegális szoftverek arányának a csökkenését eredményezik, azonban a nagyobb illegális szoftverarányú fejlődő piacokon a PC eladások gyors növekedése összességében növeli az illegális szoftverek nemzetközi arányát,” mondta John Gantz, az IDC kutatási vezérigazgatója. “Várakozásaink szerint ez a tendencia folytatódni fog, ami azt jelenti, hogy az iparágnak és a kormányzatnak egyre inkább arra kell koncentrálniuk erőfeszítéseiket, hogy az illegális szoftverhasználatot ezekben a fejlődő gazdaságokban vissza tudják szorítani.” 

A BSA egy öt pontból álló tervezetet támogat, amely csökkenti az illegális szoftverhasználatot és megvalósítja a gazdasági előnyöket:

• Miután módosították a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket, valamint jobban és hatékonyabban hajtsák végre a digitális és online kalózkodás elleni jogszabályokat;
• Továbbá erős végrehajtási mechanizmust alakítottak ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Szellemi Tulajdonjogok Kereskedelmi Vonatkozásairól Szóló Egyezményének előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;
• Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttmûködést, valamint képzés révén biztosítsák a helyi tisztviselők és bírói testületek tagjainak felkészültségét;
• Járjanak elöl saját példával szoftver menedzsment politikák megvalósításával, valamint azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik;
• Nyújtsanak széleskörû információt a közvélemény részére, és gondoskodjanak arról, hogy a közvélemény jobban megismerje a szellemi tulajdon értékét, illetve az engedély nélküli szoftverek használatával járó kockázatokat;

A BSA-IDC illegális szoftverhasználatról szóló nemzetközi tanulmánya mindenféle személyi számítógépen, köztük desktopon, laptopon, valamint ultra-hordozható gépen futó dobozos szoftver illegális használatára kiterjed. A tanulmány nem terjed ki a szoftverek egyéb fajtáira, mint a szerver- vagy nagyszámítógép-alapú szoftverekre. Az IDC a szoftver- és hardverszállításokról szóló saját tulajdonú statisztikákat használt fel, amelyet az IDC saját elemzői dolgoztak fel több, mint hatvan országban, az illegális szoftverhasználatot jellemző tendenciák felmérése céljából.


További részletek illetve a teljes tanulmány a következő címen érhető el:  www.bsa.org/globalstudy.

(Forrás: Üzleti Hírszerzés) 


 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

Bejelentést tett az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő

More details
Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

Döntöttek a magyar Vodafone feldarabolásáról, érkezik a ONE

More details
Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

Milyen lesz a következő húsz év a hazai ingatlanpiacon?

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

Több új lakás drágábban: lassan magához tér az újépítésű ingatlanpiac?

More details
A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége

More details