2024. május 6., hétfő - Ivett

Egyre nagyobb a hatóságok adatéhsége

2007-03-21 846

Egyre nagyobb a világ rendőrségeinek adatéhsége. Németországban elég egy rágalmazás, és az illető máris azt veszi észre, hogy levették az ujjlenyomatát vagy a DNS-mintáját. Egy rutinellenőrzés során a bajor rendőrség tavaly 0,6 gramm marihuánát talált egy autóban. A vezető mellett egy fiatal nő volt az egyedüli utas. Bár ...

... semmi nem utalt arra, hogy tudott az anyagról, mégis felvették az adatait és az azonosításhoz használható más információkat anélkül, hogy felvilágosították volna arról, hogy az utóbbi mintavételt megtagadhatja. Hivatalosan amfetamin és amfetaminszármazékok illegális kereskedelmével gyanúsították meg - törvénytelenül - Michael Betzl bajor adatvédelmi biztos szerint. A biztos az elmúlt hónapokban vizsgálta a bajor rendőrség adatbázisában szereplő adatokat és arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb gyanúsított vagy tanú esetében a mintavétel teljesen szükségtelen volt. Csupán a Kábítószer Információs Rendszerben tárolt adatok legalább egyharmadánál felmerült a gyanú, hogy azok teljesen feleslegesen vannak elraktározva.

Thilo Weichert, Schleswig-Holstein tartomány adatvédelmi biztosa szintén arra a megállapításra jutott, hogy a rendőrség egyre gyakrabban vádol meg ártatlan embereket és veszi le az ujjlenyomataikat vagy a DNS-mintájukat. Mindez, tekintve, hogy jelenleg Németországban 3,4 millió rendőrségi aktát tartanak nyilván, nem vet túl jó fényt a hatóságokra. Ráadásul Weichert szerint a már lezárt bûncselekmények tanúinak, felmentett gyanúsítottjainak is számolniuk kell azzal, hogy az adataikat nem törlik és akár évekkel később is zaklathatják őket. A nyomozók ugyanis gyakran érvelnek úgy, hogy a DNS-minta vagy az ujjlenyomat, ha most nem is, de később még jól jöhet. 1992-ben a német Szövetségi Bûnügyi Hivatal (BKA) még csak 1,8 millió ember ujjlenyomatát tárolta, jelenleg ez a szám már 3,3 millió. 2000-ben 72 000 személytől vettek DNS-mintát, jelenleg viszont már 445 000 ilyen mintát tartanak raktáron. Csak a lopással gyanúsítható személyek DNS-mintáinak száma eléri a 112 300-at. "Erre azért van szükség, mert például egy szexuális bûnöző nem mindig egy szexuális, hanem kisebb bûncselekménnyel kezdi a bûnügyi karrierjét. Például lop vagy garázdaságot követ el. Németországban 1998 és 2006 novembere között 32 470 bûncselekményt sikerült felderíteni a DNS-minták segítségével" - próbálta meg indokolni a hozzáállást Stefanie Amft, a BKA szóvivője.

Nos, ha figyelembe vesszük, hogy ez a szám csupán a tárolt adatok kevesebb, mint tíz százaléka, akkor ez az érvelés nem tûnik túl meggyőzőnek. Thilo Weichert ezenkívül úgy vélte, senki sem tudja garantálni, hogy mi történik a tévedésből vagy feleslegesen levett mintákkal. A helyzet más országokban sem jobb, hiszen az Egyesült Államokban már beutazásnál át kell esni a procedurán, és megfigyelés szempontjából Anglia sem egy leányálom. A Leicesteri Egyetem által 2004-ben és 2005-ben készített tanulmány szerint Nagy-Britanniában a bûnözőknek csupán a 0,35 százalékát fogták el a DNS-mintájuk alapján. Mindez furcsa, pláne, ha hozzátesszük, hogy a szigetországban van a világ legnagyobb bûnügyi DNS-adatbázisa, a helyi lakosok 5 százalékának DNS-mintáját már rögzítették. Ráadásul 140 000 brittől - a többségük bevándorló volt, az egyharmaduk pedig gyerek - a rendőrség minden fajta gyanú nélkül vette le a mintát. Jellemző a 21 éves Christoph E. esete. A fiatalemberre ittasan, egy Ecstasy tabletta társaságában találták a rendőrök. Nem szóltak neki, hogy nem kell hozzájárulnia a DNS-mintavételhez, hanem azt mondták: erre szükség van, köteles együttmûködni.

Németországban általában tíz évig tárolják egy gyanúsított DNS-mintáját. Rainer Riedl, a bajor belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy az adatokat csak akkor kötelesek törölni, ha az illetőt bûncselekmény hiányában mentették fel. Amennyiben az ítélet nem ezt, hanem a "bizonyíték hiányában" tételt tartalmazza, akkor az információk a rendszerben maradnak. Mindezek tükrében különösen aggasztónak tartják az adatvédelmi biztosok és a civil szervezetek, hogy további információtárolásokra lehet számítani, elég csak a már elfogadott távközlési adattárolásra vagy a Második Schengeni Információs Rendszer (SIS II) által lehetővé váló európai nemzeti hatóságok közötti adatcsereberékre gondolni. A SIS II-t tavaly már elfogadta az Európai Parlament.

Az adatvédelmi szakemberek szerint ráadásul egyre gyakrabban kerülnek politikai ügyek miatt DNS-minták és ujjlenyomatok az adatbázisokba. Felső-Bajorországban egy 20 éves fiatalembernek azért vették le az ujjlenyomatait, mert náciellenes jelszavakat írt egy jobboldali politikus házára. Szintén Bajorországban egy háborúellenes tüntetésen részt vevő 14 éves (!) fiútól vettek le azonosítókat, amiket azóta államvédelmi információként tárolnak. "A rendőrség egyre gyakrabban gyûjt adatokat a politikai aktivistáktól" - jelentette ki Siegfried Benker, a Zöldek müncheni frakcióvezetője. Vagyis nem árt tudni, az adattárolás már évekkel ezelőtt elkezdődött. A mostani, illetve a tervezett lépésekkel nagyon úgy tûnik, hogy az utolsó szögek is belekerülnek az adatvédelem koporsójába.

(Forrás: www.sg.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

More details
A bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

A bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details
Lassabb bővülés áprilisban

Lassabb bővülés áprilisban

More details
Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

More details
Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

More details
Építőanyag árfigyelő indul

Építőanyag árfigyelő indul

More details